Αυτό είναι το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision

25

Η Γιάννα Τερζή με το τραγούδι “Όνειρό μου” θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 63ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα, όπως ανακοίνωσε και επισήμως η ΕΡΤ την Παρασκευή, μετά τον σάλο που προέκυψε από τις αποχωρήσεις της Αρετής Κετιμέ και των Χοροσταλιτών.

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ

Η Διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε στο ξεκίνημα της τηλεοπτικής σεζόν την πραγματοποίηση ελληνικού τελικού για την ανάδειξη της συμμετοχής της χώρας μας στον 63o Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο κανονιστικό πλαίσιο της EBU, η οποία -σημειωτέον- δίνει στα μέλη της την απόλυτη ελευθερία κινήσεων για την ανάδειξη της συμμετοχής κάθε χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Οκτώβριο του 2017 έγιναν οι πρώτες διερευνητικές επαφές με δισκογραφικές εταιρίες προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον τους για ενδεχόμενη συμμετοχή καλλιτέχνη τους στη διαδικασία του Ελληνικού τελικού, με τραγούδι σε ελληνικό στίχο και ήχο.

Κατόπιν τούτου, απεστάλησαν στην ΕΡΤ 20 τραγούδια από 14 δισκογραφικές για την αξιολόγησή τους. H Διοίκηση της ΕΡΤ συνέστησε Καλλιτεχνική και Οργανωτική επιτροπή από εργαζόμενους της εταιρίας, με τη ρητή πρόβλεψη της μη συμμετοχής ενός προσώπου και στις δύο επιτροπές, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας.

Η Καλλιτεχνική Επιτροπή προέβη στην επιλογή των εξής τριών τραγουδιών:

–  «Μην ξεχνάς τον ήλιο» με την Αρετή Κατιμέ – SPICY MUSIC

– «Από τη Θράκη ως την Κρήτη» με τους Χοροσταλίτες  – SPIDER MUSIC

– «Το όνειρό μου» με την Γιάννα Τερζή – PANIC ENTERTAINMENT GROUP

Η Οργανωτική Επιτροπή αφού εξέτασε την εισήγηση της καλλιτεχνικής επιτροπής κατέληξε στη συμμετοχή των τριών αυτών τραγουδιών σε διαδικασία ελληνικού τελικού, ο οποίος θα οργανωνόταν με μέσα και ευθύνη της ΕΡΤ.

Οι τρεις δισκογραφικές εταιρίες προσεκλήθησαν σε κατ’ ιδίαν και κοινές συναντήσεις με τη Διοίκηση της ΕΡΤ, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όροι ιδιωτικού συμφωνητικού για τη συμμετοχή των καλλιτεχνών τους στον τελικό. Βασική προϋπόθεση των όρων που πρότεινε η ΕΡΤ ήταν η καλλιτεχνική αρτιότητα του παραγόμενου προϊόντος βάσει των προδιαγραφών που θέτει η EBU, καθώς και ο διαμοιρασμός των οικονομικών υποχρεώσεων μετά την ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής, με τρόπο συμφέροντα τόσο για την συμμετέχουσα εταιρία, όσο και για την ΕΡΤ.

Μετά από πολυήμερες συζητήσεις και με τις τρεις δισκογραφικές όλα τα μέρη κατέληξαν στην κατάρτιση κοινού ιδιωτικού συμφωνητικού, το οποίο προέβλεπε τη συνδιαμόρφωση της αισθητικής της ελληνικής συμμετοχής από την ΕΡΤ και τη δισκογραφική εταιρία του καλλιτέχνη, καθώς και την κατάθεση πριν από την διεξαγωγή του ελληνικού τελικού εγγυητικής επιστολής ύψους 20.000 ευρώ από κάθε δισκογραφική προς την ΕΡΤ. Πρέπει δε να σημειωθεί, ότι η αρχική πρόταση της ΕΡΤ προέβλεπε κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 90.000 ευρώ. Κατόπιν ενστάσεων των συμμετεχουσών εταιρειών η ΕΡΤ, αποδεχόμενη τα στενά οικονομικά όρια της ελληνικής μουσικής αγοράς, κατέληξε στον ορισμό του ύψους της εγγυητικής επιστολής στις 20.000 ευρώ, με πρόβλεψη ποινικής ρήτρας στα 70.000 ευρώ.

Σε κοινή συνάντηση των δισκογραφικών με τη Διοίκηση της ΕΡΤ αποφασίστηκε η διεξαγωγή του ελληνικού τελικού στις 22 Φεβρουαρίου 2018, εφόσον προηγείτο η κατάθεση του υπογεγραμμένου συμφωνητικού και της εγγυητικής επιστολής έως και τις 12 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που παρατάθηκε τελικώς μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου κατόπιν αιτήματος δισκογραφικών.

Κατά τη λήξη της συγκεκριμένης διορίας, τα ζητούμενα από προαναφερόμενο συμφωνητικό εκπληρώθηκαν μόνο από την εταιρία PANIK ENTERTAINMENT GROUP,  η οποία κατέθεσε εμπρόθεσμα τόσο το υπογεγραμμένο συμφωνητικό όσο και την εγγυητική επιστολή ύψους 20.000 ευρώ.

Τηρώντας απαρέγκλιτα τους κοινώς συμφωνηθέντες όρους της διαδικασίας, η ΕΡΤ έκανε αποδεκτή την συγκεκριμένη πρόταση, γεγονός που αυτομάτως οδήγησε στο μη αναγκαίο παραγωγής ελληνικού τελικού, παρά τις αρχικές προθέσεις της Διοίκησης .

Ως εκ τούτου η Διοίκηση της ΕΡΤ ανακοινώνει ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στον 63ο  Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι «To όνειρό μου»  της Γιάννας Τερζή, σε μουσική και στίχους της ιδίας και των: Άρη Καλημέρη, Μιχάλη Παπαθανασίου και Δημήτρη Σταματίου”.