Άμεση προώθηση του προσχεδίου νομοσχεδίου για την Ταυτότητα Φύλου στην Κύπρο

25/01/2018
από

Σε συνάντηση του με αντιπροσωπία της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε σήμερα την άμεση προώθηση του προσχεδίου νομοσχεδίου για την Ταυτότητα Φύλου, Έκφρασης Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Το σημαντικό αυτό βήμα έγινε μετά από πολύμηνες συζητήσεις της οργάνωσης με τη Κυβέρνηση και τα κόμματα για το θέμα και αποτελεί μέρος ενεργειών που στόχο έχουν την επίλυση βασικού μέρους καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τρανς και ίντερσεξ άτομα στη χώρα μας.

Η οργάνωση, η οποία παρουσίασε το προσχέδιο σε όλους τους κύριους Υποψήφιους Προέδρους, και οι οποίοι όλοι δήλωσαν την στήριξη τους προς αυτό, αναμένει πως ο νομοτεχνικός έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός των ερχόμενων δύο μηνών και πως αμέσως μετά αυτό θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου έχει συσταθεί με την τεχνογνωσία διεθνών και Κύπριων νομικών και εμπειρογνωμόνων, και την έμπρακτη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης βάσει διεθνών πρακτικών και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Με τον επικείμενο νόμο θα δίνεται πλέον στα τρανς άτομα η δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζουν το φύλο στο οποίο νιώθουν ότι ανήκουν, με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, χωρίς την ανάγκη οποιονδήποτε χειρουργικών επεμβάσεων, όπως άλλωστε απαιτούν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και επιτρέποντας τη διόρθωση επίσημων εγγράφων στο ορθό φύλο. Ο επικείμενος νόμος αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα σε όλους για το σεβασμό της ταυτότητας φύλου τους, της σωματικής τους ακεραιότητας και φυσικής αυτονομίας ανεξάρτητα από την έκφραση ή τα χαρακτηριστικά του φύλου τους.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου Νικόλας Τρύφων χαιρέτησε τη σημαντική αυτή κίνηση της Κυβέρνησης και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες αυτή έχει προβεί, εκπληρώνοντας τη δέσμευση που η οργάνωση έλαβε κατά την τελευταία συνάντηση που η οργάνωση είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον περασμένο Νοέμβριο.

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!