Το βραβευμένο με Oλιβιέ «Rotterdam» του Τζον Μπρίταιν στο Beton7

24/01/2018
από

Το θεατρικό έργο «Rotterdam» είμαι μία γλυκόπικρη κωμωδία, του καινοτόμου Βρετανού συγγραφέα Τζον Μπρίταιν (Jon Brittain), που τιμήθηκε με βραβείο Ολιβιέ στην πρόσφατη τελετή των θεατρικών διακρίσεων τον περασμένο Απρίλιο.

Δε θέλω να γίνω άντρας, απλά θέλω να σταματήσω να είμαι γυναίκα” .

Αυτή η αφοπλιστική δήλωση διαταράσσει την ισορροπία και τα δεδομένα μίας σχέσης δύο ομοφυλόφιλων γυναικών.

Παραμονές Πρωτοχρονιάς σε ένα τυπικό διαμέρισμα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας δύο σύντροφοι καθορίζουν από την αρχή το πλαίσιο της σχέσης τους με ένα νέο ορισμό που απορρέει από την πρόθεση της Φιόνα να επαναπροσδιορίσει φύλο και να αλλάξει όνομα. Η βαθιά αμοιβαία αγάπη θα θέσει και από τις δύο πλευρές καίρια ερωτήματα και θα εισπράξει ειλικρινείς απαντήσεις. Κι εντέλει η βαθύτερη αξία του έρωτα, η κατανόηση, θα απορροφήσει την πίεση και δεν θα επιτρέψει να διαρραγεί η σχέση.

Το έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού ηπειρωτικού εδάφους και συγκεκριμένα στην Αθήνα από την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton 7 (Πύδνας 7, Κεραμεικός) κέρδισε και το θεατρόφιλο λονδρέζικο κοινό.

Οι σκηνές της βρετανικής πρωτεύουσας το φιλοξένησαν για 18 μήνες αρχής γενομένης από τη σκηνή του Θέατρου «503» τον Νοέμβριο του 2015. Διθυραμβική η κριτική στον Guardian κάνει λόγο για «λαμπρή μελέτη της αγάπης και της σεξουαλικότητας» .

Η παράσταση επίκαιρη κοινωνικά, αλλά και πολιτικά για τα ελληνικά πράγματα έρχεται μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου, που αφορά τις διεμφυλικές ταυτότητες και παρουσιάζει με τρόπο σαφή και κατανοητό ένα φαινομενικά περίπλοκο ζήτημα εστιάζοντας στο φύλο, την ταυτότητα και την αγάπη.

Ο Τζον Μπρίταιν δημιούργησε ένα πρωτοποριακό παιχνίδι, με εις βάθος αναγνώσεις χαρακτήρων. Μια κωμωδία με “καυτές” ερωτήσεις σχετικά με την αγάπη και την ταυτότητα σε έναν κόσμο, όπου όλοι θέλουν να αγαπούν και να γίνονται αποδεκτοί.

«Όλα όσα έχω γράψει τα επεξεργάζομαι από ένα είδος <κωμικής> γωνίας. Είναι πιστεύω ένας εξαιρετικός τρόπος να ανοίξουμε σε νέες σκέψεις» , λέει ο Μπρίταιν.

Η παράσταση που μεταφέρθηκε αργότερα στο Trafalgar Studios 2, στο off Brodway της Νέας Υόρκης ως μέρος του αφιερώματος «Brits Off Broadway» και αυτές τις μέρες παίζεται στο Λος Άντζελες, παρουσιάζεται σε μετάφραση της Ισαβέλλας Μαργάρα και σκηνοθεσία του Μάριου Παναγιώτου.

Τον ρόλο της Φιόνα/Έιντριαν ερμηνεύει η Ραφίκα Σαουίς, που πρόσφατα τιμήθηκε η πρόταση της με το βραβείο Ίψεν στην Νορβηγία. Το έτερο ήμισύ της, την Άλις, η Κλεοπάτρα Μάρκου. Τους ρόλους του Τζος και της Λέλανι ο Γιώργος Σύρμας και η Μαρία Δαμασιώτη αντίστοιχα.

Την παράσταση υποστηρίζει το «Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών» (Σ.Υ.Δ.) και η πρόεδρός του Μαρίνα Γαλανού.

Στο πλαίσιο της παράστασης θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και δράσεις, που έχουν ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας με τη συμμετοχή μελών του Σ.Υ.Δ.

Στην πρεμιέρα έχει δηλώσει ενδιαφέρον να παρευρεθεί ο συγγραφέας του έργου Τζον Μπρίταιν.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Ισαβέλλα Μαργάρα
Σκηνοθεσία: Μάριος Παναγιώτου
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Μπαλτά
Φωτογραφίες: Νίκη Ψυχογιού

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Φιόνα/ Έιντριαν: Ραφίκα Σαουίς
Άλις: Κλεοπάτρα Μάρκου
Τζος: Γιώργος Σύρμας
Λέλανι: Μαρία Δαμασιώτη


INFO

«Rotterdam»

Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
(από τις 28 Δεκεμβρίου και για 25 παραστάσεις)
Ωρα έναρξης: 21.00
Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο)

Κέντρο τέχνης και πολιτισμού Beton 7
Πύδνας 7, Κεραμεικός
τηλ. 210-7512.625




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!