Γιατί το Grindr μας κάνει περισσότερο δυστυχισμένους;

13/01/2018
από

Διαγράφω και ξανακατεβάζω το Grindr μία φορά την εβδομάδα.

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ορισμένες εκπληκτικές αλήθειες για το πώς μας κάνουν να νιώθουμε οι αγαπημένες μας εφαρμογές.

Η Time Well Spent συγκέντρωσε 200.000 χρήστες iPhone και εξέτασε αν η χρήση των εφαρμογών που χρησιμοποιούν τους έκανε να αισθάνονται χαρούμενα ή δυστυχισμένα.

Οι εφαρμογές διαλογισμού/mindfullness, όπως το Headspace κατατάσσονται ευνοϊκά, με το 99% των χρηστών να αναφέρουν ότι έκλειναν την εφαρμογή αισθανόμενοι καλύτερα.

Οι εφαρμογές μουσικής και podcast έλαβαν επίσης υψηλές βαθμολογίες.

Ωστόσο, στην κορυφή της λίστας των εφαρμογών που μας κάνουν “δυστυχισμένους” ήταν το Grindr: το 77% των χρηστών του Grindr ανέφερε ότι αισθάνεται λύπη μετά από την πλοήγησή του. Ακολουθούν το Candy Crush Saga (71%) και το Facebook (64%).

Σύμφωνα με την Time Well Spent, το πόσο χρόνο είμαστε στο Grindr, ίσως να είναι κι ο λόγος, για τον οποίο μας κάνει δυστυχισμένους.

Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Facebook 22 λεπτά την ημέρα, για παράδειγμα, ανέφεραν ότι ήταν ευχαριστημένοι με την εμπειρία, όμως εκείνοι που το χρησιμοποιούν για 59 λεπτά δήλωσαν δυσαρεστημένοι, μια τάση, που ισχύει και για το Candy Crush, το Reddit και το Instagram.

Παρόλο που η Time Well Spent δεν εξέτασε αν αυτή η τάση ισχύει και για το Grindr, οι περισσότεροι χρήστες ανέφεραν, ότι έμπαιναν στην εφαρμογή για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Η μείωση της χρήσης κατά 2,4 φορές, δηλαδή σε περίπου 25 λεπτά την ημέρα, θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο ευτυχισμένη εμπειρία.


Όμως, το ερώτημα έρχεται από μόνο του: Αν το Grindr μας κάνει να νιώθουμε τόσο χάλια, γιατί συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε;

Διαγράφω και ξανακατεβάζω το Grindr μία φορά την εβδομάδα” , ομολόγησε ένας νεαρός. “Το ξανακατεβάζω, όταν πίνω τα σαββατοκύριακα και δεν έχω κανέναν να πάω σπίτι μαζί του στο τέλος της νύχτας. Το πρωί ξυπνάω και το διαγράφω. Όταν έχω ήδη έναν άντρα στο κρεβάτι, συνήθως, δεν το κάνω.

Υπάρχει βέβαια και το κομμάτι αναγκαιότητα: Σε απομακρυσμένες περιοχές, οι εφαρμογές μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να γνωρίσεις άλλους gay και bi άνδρες. Ένας άλλος νεαρός δήλωσε ότι είναι πολύ μικρός για να πάει σε μπαρ, οπότε το “Grindr είναι ο καλύτερος τρόπος να συναντήσει άλλα gay άτομα στην πραγματική ζωή” .

Ανεξάρτητα από αυτό, ίσως η έρευνα της Time Well Spent μας λέει ότι πιθανόν να χρειάζεται απλά και μόνο να περιορίσουμε το πόσο χρόνο είμαστε στο Grindr και στις άλλες εφαρμογές για να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι.




Δες και αυτό!