Εντολή δικαστηρίου σε 16 χώρες για νομιμοποίηση του ομόφυλου γάμου

11/01/2018
από

Δικαστήριο έδωσε εντολή σε 16 χώρες να προχωρήσουν άμεσα στη νομιμοποίηση της ισότητας των γάμων. Μία από αυτές τις χώρες είναι και το Μπαρμπάντος, όπου το ομόφυλο σεξ αποτελεί ακόμα ποινικό αδίκημα.

Η διαταγή αυτή, έρχεται από το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) και θεωρείται το «μεγαλύτερο δικαστικό διάταγμα για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στην ιστορία» .

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και το IACHR διέταξε επίσης όλες τις χώρες που επιβλέπει, να επιτρέπουν στα τρανς άτομα να διορθώνουν νόμιμα το φύλο τους στα νομικά έγγραφά τους χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις.

Η επιτροπή των επτά δικαστών δήλωσε στις χώρες που εποπτεύει, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να αντιμετωπίζονται «χωρίς διακρίσεις» .

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίζουν και να εγγυώνται όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον οικογενειακό δεσμό μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου» , ανέφεραν οι δικαστές.

Πρόσθεσαν ότι ήταν απαραίτητο να «εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις υπάρχουσες μορφές εσωτερικών νομικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος γάμου» .

Οι δικαστές εξήγησαν ότι αυτό θα επέτρεπε «την προστασία όλων των δικαιωμάτων των οικογενειών που σχηματίζονται από τα ζευγάρια του ιδίου φύλου» .

Το IACHR επιβλέπει τις εξής 20 χώρες: Αργεντινή, Μπαρμπάντος, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινό, Ελ Σαλβαδόρ και Γουατεμάλα, Αϊτή, την Ονδούρα, το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, την Παραγουάη, το Περού, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Σουρινάμ και την Ουρουγουάη.




Δες και αυτό!