Εκεί όπου οι Ελληνορθόδοξοι ιερείς κηρύττουν την ομοφοβία ένας gay ιμάμης ανοίγει κέντρο για LGBT+ άτομα

10/01/2018

Ήταν το περασμένο Σεπτέμβριο όταν μάθαμε για δύο ελληνορθόδοξους ιερείς στην Αυστραλία, που λίγο πολύ υποστήριξαν ότι «οι gay πρέπει να πυροβολούνται». Ο ένας, μάλιστα, είχε διαλέξει το μνημόσυνο μιας λεσβίας, η οποία αφαίρεσε τη ζωή της λόγω της σεξουαλικότητας της, για να κάνει τα ακραία ομοφοβικά του σχόλια.

Ο ομοφοβικός παροξυσμός Ελληνορθόδοξου ιερέα στην Αυστραλία στο μνημόσυνο μιας λεσβίας

Ήταν – πάνω κάτω – εκείνες τις ημέρες, όταν ένας εκπρόσωπος μια άλλης θρησκείας, αποφάσισε να ξεκινήσει την εκστρατεία του για να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται με στόχο να ανοίξει ένα πνευματικό κέντρο για LGBTI+ μουσουλμάνους.

Ο λόγος για τον ανοιχτά gay ιμάμη (σ.σ. πείτε μου έναν ανοιχτά Ελληνορθόδοξο ιερέα;) Nur Warsame, ο οποίος ευελπιστεί να ιδρύσει έναν “πνευματικό” χώρο που θα περιλαμβάνει ένα τζαμί, έναν ξενώνα και ένα συμβουλευτικό κέντρο για τα LGBTΙ+ άτομα της κοινότητάς του, που έχουν χάσει τον δρόμο τους.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος σε συνέντευξή του, πήρε αυτή την απόφαση “όταν είδε τον τρόπο με τον οποίο οι LGBTI+ μουσουλμάνοι αποκλείονται από τα τζαμιά… απλά επειδή δεν συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.”

Υποστήριξε ότι, “πολλοί μουσουλμάνοι στην Αυστραλία εξαναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στην πνευματικότητα και τη σεξουαλικότητά τους. Αυτά τα δύο πράγματα αποτελούν την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Το να λες σε κάποιο άτομο, ότι πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο είναι απλά παράλογο”.

Ο Warsame πιστεύει ότι το κέντρο του θα επιδράσει θεραπευτικά στα άτομα αυτά και θα προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας.

Πριν το coming out του, ο Warsame ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη, ενώ άνηκε σ΄ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Μελβούρνης. Από τότε που μίλησε ανοιχτά, αρκετά μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας τον απομάκρυναν.

Η ιστορία του έγινε γνωστή, όταν το 2016 εμφανίστηκε σ΄ενα επεισόδιο του SBS.

“Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους του μουσουλμανικού κόσμου (να μιλήσουν ανοιχτά) επειδή οι απώλειες είναι πολύ υψηλές, οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί”.

«Η συντηρητική σχολή σκέψης στο Ισλάμ αντιλαμβάνεται την ομοφυλοφιλία ως αμαρτία και προτείνει τον θάνατο για την καταπολέμησή της.”

Αλλά ο κ. Warsame θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας μέσα στην αυστραλιανή μουσουλμανική κοινότητα. Είναι πεπεισμένος ότι η θρησκεία του περνά αργά, μέσα από μια διαδικασία, από την οποία άλλες θρησκείες και κοινότητες στην Αυστραλία πέρασαν “πριν από 20-30 χρόνια”.

“Είμαι περήφανος που βλέπω εκπαιδευμένα, φωτισμένα LGBTI άτομα να ανοίγουν δρόμο για τον εαυτό τους και τους άλλους. Υπάρχει ελπίδα”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!