Υπέρ της ισότητας στον γάμο τάχθηκε (τελικά) η κυβέρνηση στην Κόστα Ρίκα.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την απόφαση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR), σύμφωνα με το οποίο «όλες οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια του ιδίου φύλου χωρίς διακρίσεις».

Συγκεκριμένα, η επιτροπή του δικαστηρίου που αποτελείται από 7 δικαστές κατέληξε στην απόφαση ότι «όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον οικογενειακό δεσμό μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου».

Επίσης, ότι είναι απαραίτητο να «διασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις υπάρχουσες μορφές εσωτερικών νομικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος γάμου».

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου,  δίνοντας – μεταξύ άλλων – το δικαίωμα του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.

Εκτός από την Κόστα Ρίκα το IACHR «επιβλέπει» την Αργεντινή, τα Μπαρμπάντος, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα.

Ο νομικός διευθυντής του Προεδρικού Συμβουλίου, Marvin Carvajal, δήλωσε ότι «όλες οι χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στην απόφαση αυτή».