ΗΠΑ: 1 στα 4 LGBQ άτομα στην εφηβεία κάνει απόπειρα αυτοκτονίας

20/12/2017
από

Λεσβίες, gay, αμφί και questioning άτομα στην εφηβεία τους διατρέχουν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αποπειραθούν αυτοκτονίας, σε σχέση με τα ετεροφυλόφιλα συνομίλικα άτομα.

Τα στοιχεία έρχονται από πρόσφατη έρευνα, που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015.

Σε μια έρευνα περίπου 16.000 νεαρών ατόμων, το 25% των LBGQ εφήβων δήλωσε, ότι είχε προσπαθήσει να τερματίσει τη ζωή του, τουλάχιστον μία φορά τον προηγούμενο χρόνο, σε σύγκριση με περίπου το 6% των ετεροφυλόφιλων εφήβων. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ακόμη, ότι η LGBQ νεολαία διατρέχει περισσότερο από δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο να σκεφτεί την αυτοκτονία ή να σχεδιάσει μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Οι LGBQ έφηβοι αντιμετωπίζουν εντυπωσιακά υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας” , δήλωσε ο ερευνητής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, John Ayers.

Κι ενώ οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την αυξητική τάση των δεικτών αυτοκτονικότητας και τους αυξημένους κινδύνους για την LGBQ νεολαία, η παρούσα μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία από μια μεγαλύτερη, εθνικά αντιπροσωπευτική, έρευνα μεταξύ των μαθητριών και μαθητών γυμνασίου στις ΗΠΑ.

Συνολικά, το 89% των συμμετεχόντων προσδιόρισε τον εαυτό τους ως ετεροφυλόφιλο άτομο στην έρευνα του 2015. Ένα 2% αυτοπροσδιορίζεται ως gay ή λεσβία, το 6% δήλωσε ότι είναι αμφί και το 3,2% δήλωσε ότι αμφισβητεί ή έχει διερωτήματα για τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Για να αξιολογηθεί ο κίνδυνο αυτοκτονίας, οι συμμετέχουσες/οντες ρωτήθηκαν πόσες φορές κατά το προηγούμενο έτος είχαν σκεφτεί σοβαρά την αυτοκτονία, σχεδίασαν μια απόπειρα ή προσπάθησαν πραγματικά να αυτοκτονήσουν.

Μεταξύ των LGBQ ατόμων, το 40% δήλωσε ότι είχε σκεφτεί την αυτοκτονία και το 35% σχεδίασε μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Αντίθετα, το 15% των ετεροφυλόφιλων εφήβων είπε, ότι είχε σκεφτεί την αυτοκτονία και το 12%, δήλωσε ότι είχε προγραμματίσει μια απόπειρα αυτοκτονίας.


Ο αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας για τους LGBQ εφήβους επαληθεύτηκε, όταν οι ερευνητές εξέτασαν χωριστά κορίτσια και αγόρια.

Οι λεσβίες ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τις ετεροφυλόφιλες νεαρές γυναίκες κι οι πιθανότητες τριπλασιάζονται, όταν μιλάμε για αμφί γυναίκες.

Οι gay έφηβοι σημείωσαν περισσότερες από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους νεαρούς άνδρες, ενώ οι αμφί άνδρες είχαν σημείωσαν περισσότερο από πενταπλάσιο κίνδυνο.


Η μελέτη δεν ήταν ένα ελεγχόμενο πείραμα με σκοπό να αποδειχθεί εάν και πώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Επίσης, οι ερευνητές δε διέθεταν δεδομένα σχετικά με την ταυτότητα φύλου ή τη νεολαία των τρανς νεαρών ατόμων, τα οποία μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονικότητας σε σχέση με τα gay ή αμφί άτομα της ίδιας ηλικίας.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία, που δείχνουν ότι οι LGBQ έφηβοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονικότητας από ό, τι τα άλλα νεαρά άτομα” , δήλωσε ο Hongying Dai, ερευνητής στο Νοσοκομείο Mercy Childrens και στο Πανεπιστήμιο του Missouri-Kansas City, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Αν κι η μελέτη δεν εξέτασε τους παράγοντες, που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει τους εφήβους στο να σκέφτονται, να σχεδιάζουν ή να επιχειρήσουν αυτοκτονία, είναι πιθανό, τα LGBQ νεαρά άτομα, να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, επειδή βίωσαν λεκτική παρενόχληση, σωματικό εκφοβισμό ή να αισθάνονται ανασφαλείς στο σχολείο τους.

Οι μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα άγχους, λόγω του κοινωνικού στιγματισμού, της περιθωριοποίησης, των διακρίσεων και των εμπειριών εκφοβισμού με ένα ευρύ φάσμα επικίνδυνων συμπεριφορών υγείας, συμπεριλαμβανομένων συμπεριφορών αυτοκτονίας” , δήλωσε ο Dai.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στο να μειώσουν αυτό το άγχος μιλώντας μαζί τους, δήλωσε η Kimberly McManama, ερευνήτρια ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο Παιδιών της Βοστόνης και στη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Συζητάτε με τα παιδιά σας για την σεξουαλική τους ταυτότητα και την ταυτότητα φύλου τους από νωρίς και συχνά“, δήλωσε η McManama, προσθέτοντας “Αφήστε τα να γνωρίζουν πως ό, τι αισθάνονται είναι εντάξει για σας κι ότι ως γονείς είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να μιλήσετε γι’ αυτό μαζί τους, όταν θελήσουν” .




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!