Αγαπητοί gay άνδρες: Η εσωτερικευμένη ομοφοβία έχει κουράσει

06/12/2017

Κάθε φορά που βγαίνει ένας gay άνδρας δημόσια – ας πούμε στην τηλεόραση- και αυτός ο gay άνδρας τυχαίνει να μη συμβαδίζει, ας πούμε, με τα στερεότυπα της αρρενωπότητας, δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχίζουν τα αρνητικά σχόλια στα social media. Ανάμεσά τους και αρκετοί που καταλήγουν (σχεδόν) πάντα στο σχόλιο “με κάνει να ντρέπομαι που είμαι gay”.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είναι αυτός ο όχι- στερεοτυπικά- αρρενωπός gay άνδρας, ο λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να ντρέπεστε, αλλά εσείς. Οι δικές σας, βαθιά ριζωμένες, απόψεις σχετικά με την ομοφυλοφιλία που σας κάνουν να ντρέπεστε και να σχολιάζετε τους άλλους. Είναι όλα τα αρνητικά σχόλια, οι αφελείς κακίες και οι ετεροκανονικές ιδέες, που η κοινωνία έχει φυτέψει στο κεφάλι σας και που σαν κάνουν να σκέφτεστε έτσι.

Η πικρή αλήθεια είναι πως στην gay κοινότητα όλο αυτό το κράξιμο είναι κάτι το συνηθισμένο. Κάτι που οφείλεται κυρίως στους εσωτερικευμένους φόβους που βιώνουμε οι περισσότεροι και με τους οποίους πρέπει κάποια στιγμή να αναμετρηθούμε. Από τον εκφοβισμό που φάγαμε μικροί, από την οικογένειά μας και τους γύρω μας. Όταν όμως ο φόβος αυτός μας κάνει να εκφοβίζουμε εμείς άλλα άτομα, που εντάσσονται μάλιστα στην ίδια μ΄εμάς κοινότητα, είναι πραγματικά τραγικό. Δεν είναι μυστικό ότι η κοινότητά μας πάσχει συχνά από έλλειψη αυτοεκτίμησης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δείξουμε λίγη περισσότερη ευαισθησία.

Αν τώρα όλο αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερη αίσθηση ενός καυστικού χιούμορ, καλό θα ήταν να το κρατήσουμε για κάποιον που μπορεί να το εκτιμήσει.

Αν όμως συνεχίζουμε να τα βάζουμε με κάποιον, εξ αιτίας του τρόπου που μιλά, περπατά, ντύνεται ή συμπεριφέρεται, καλό είναι να αναρωτηθούμε για το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας. Ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας και ο τρόπος που μας έχουν συμπεριφερθεί στο παρελθόν παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο εμείς φερόμαστε στους άλλους.

Σίγουρα κάθε τέτοιο σχόλιο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται απαραίτητα ως εσωτερικευμένη ομοφοβία, αλλά αν κάτσεις και το σκεφτείς το αποτέλεσμα είναι πάνω κάτω το ίδιο. Μετά από λίγο καιρό η συμπεριφορά αυτή θα παγιωθεί.

Όλα αυτά τα κακιασμένα σχόλια για τη θηλυπρέπεια, την ηλικία, τους bottom, το βάρος, τον HIV κ.α. , είναι περιττά και κακοποιητικά. Ήρθε η ώρα, τουλάχιστον μεταξύ μας, να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον. Σε λίγο μπαίνουμε στο 2018, οπότε καλό είναι να δείξουμε επιτέλους λίγη αλληλεγγύη. Οι gay άνθρωποι εξακολουθούν να τρώνε ξύλο, να δολοφονούνται και να βασανίζονται σε πολλά σημεία του πλανήτη με πολλούς από εμάς να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά των άλλων σ΄αυτή την κοινότητα.

Μετά είναι και το άλλο. Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να λέει ότι ο τάδε τον κάνει να ντρέπεται που είναι straight. Να συνδέει κάτι που προφανώς δεν του αρέσει με τη σεξουαλικότητά του. Εμείς γιατί;

@TJ_Knight

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!