Σε ποια μέρη του κόσμου αναγνωρίζεται η ισότητα στον γάμο;

06/12/2017
από

Η ισότητα στον γάμο, που εγκρίθηκε την Τρίτη στην Αυστρία, ισχύει σε περισσότερες από 20 χώρες, όπου οι 16 είναι Ευρωπαϊκές.

Εδώ είναι μια σύντομη ανάλυση:

Ευρώπη

Τον Απρίλιο του 2001, οι Κάτω Χώρες έγιναν η 1η χώρα στον κόσμο, που επέτρεψε στα gay και λεσβιακά ζευγάρια να παντρευτούν με πολιτικό γάμο.

15 ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν: Βέλγιο, Βρετανία (αλλά όχι η Βόρεια Ιρλανδία), Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και τέλος Αυστρία.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, μεταξύ των οποίων η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία κι η Ελβετία.

Τον Οκτώβριο του 2014, η Εσθονία έγινε η 1η πρώην σοβιετική δημοκρατία, που επέτρεψε αυτό το είδος πολιτικής ένωσης.

Πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Λεττονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας – αρνούνται στα gay άτομα το δικαίωμα να παντρευτούν ή να συνάψουν σύμφωνο.

Τον Δεκέμβριο του 2015, οι Σλοβένοι απέρριψαν με δημοψήφισμα πρόταση του κοινοβουλίου να νομιμοποιηθούν οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Περίπου 15 χώρες της Δυτικής Ευρώπης επιτρέπουν στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν είτε είναι σε γάμο είτε σε σύμφωνο συμβίωσης. Οι χώρες αυτές είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία κι η Σουηδία.

Η Φινλανδία και η Σλοβενία ​​επιτρέπουν στα gay άτομα να τεκνοθετήσουν τα παιδιά των συντρόφων τους.

Αμερική

Ο Καναδάς άνοιξε το δρόμο στη Βόρεια Αμερική, νομιμοποιώντας τον ομόφυλο γάμο και την τεκνοθεσία τον Ιούνιο του 2005.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Ιούνιο του 2015, νομιμοποίησε τον ομόφυλο γάμο σε εθνικό επίπεδο, σε μια εποχή, που αυτό ήταν παράνομο σε 14 πολιτείες.

Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα του Μεξικού υπήρξε πρωτοπόρος στη Λατινική Αμερική, εισάγοντας το σύμφωνο συμβίωσης το 2007 και θεσμοθετώντας τον ομόφυλο γάμο το 2009 καθώς και την τεκνοθεσία.

Οι γάμοι και οι τεκνοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια είναι επίσης νόμιμα στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία και την Ουρουγουάη.

Ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπάσελετ, τον Αύγουστο, έστειλε σε συνέδριο ένα νομοσχέδιο για την έγκριση της ισότητας των γάμων και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, αφού νομιμοποίησε το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το 2015.

Στην Αϊτή, η Γερουσία ψήφισε τον ίδιο μήνα για να απαγορεύσει τον γάμο μεταξύ gay ατόμων.

Αφρική – Ασία – Μέση Ανατολή

Στην αφρικανική ήπειρο, όπου περίπου 30 χώρες απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία, τα gay άτομα μπορούν να παντρευτούν νόμιμα και να τεκνοθετήσουν μόνο στη Νότιο Αφρική.

Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ πρωτοπορεί στην περιοχή από την άποψη του σεβασμού των LGBTQ δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας την ισότητα των γάμων, που διεξάγονται αλλού, παρόλο που δεν επιτρέπεται ο ομόφυλος γάμος στη χώρα. Τα gay ζευγάρια μπορούν να τεκνοθετούν.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η Νέα Ζηλανδία ψήφισε νόμο, τον Απρίλιο του 2013, για τη νομιμοποίηση της ισότητας των γάμων και της τεκνοθεσίας μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Η Αυστραλία ακολουθεί με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, που αναμένεται να περάσει άνετα πριν από το τέλος του έτους.

Η Ταϊβάν πρόκειται να νομιμοποιήσει τους ομόφυλους γάμους, αφού το ανώτατο δικαστήριό της τον Μάιο έδωσε εντολή στο κοινοβούλιο να τροποποιήσει τους σχετικούς νόμους εντός δύο ετών.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!