Γιατί η χρήση μιας “non binary” γλώσσας είναι κάτι που πρέπει να σε νοιάζει

13/11/2017
από

Έκανα coming out ως gendequeer όταν ήμουν 17 ετών και τώρα στα 33 έχω περάσει σχεδόν τη μισή μου ζωή ως ένα out genderqueer άτομο. Για εμένα αυτό σημαίνει ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα και ότι ανεξάρτητα από το παρουσιαστικό μου, η ταυτότητα φύλου μου υπάρχει έξω από το δίπολο άνδρας-γυναίκα.

Η ιστορία της ταυτότητας φύλου μου τα τελευταία 16 χρόνια περιλαμβάνει αρκετές και διάφορες κοινωνικές και φυσικές μεταβάσεις φύλου. Έχω ζήσει με αρκετές διαφορετικές εκφράσεις φύλου και έχω κάνει χρήση ορμονών. Μέσα στα χρόνια η έκφραση φύλου μου έχει υπάρξει ρευστή. Από butch σε τρανς άνδρα, σε γυναίκα με γένια και σε queer femme. Η μόνη συνέπεια στην ταυτότητα φύλου μου είναι ότι προσδιορίζομαι ως genderqueer και οι non – binary αντωνυμίες.

Ως ένα άτομο που ασχολείται με την συγγραφή, ένας από τους σκοπούς μου είναι να δημιουργήσω queer ιστορίες για queer αναγνώστες. Για εμένα αυτό σημαίνει να δημιουργώ μια ποικιλία genderqueer/τρανς χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες αυτοί στα μυθιστορήματά μου χρησιμοποιούν σίγουρα ποικίλες αντωνυμίες. Έχω αποφασίσει να καθιερώσω την παρουσία non-binary χαρακτήρων, επομένως και τη non-binary γλώσσα στη λογοτεχνία.

Τον περασμένο χρόνο το Merriam-Webster Dictionary πρόσθεσε τις λέξεις “genderqueer” και “Mx”, που μπορούν να αντικαταστήσουν τους δυαδικούς όρους “Mr” or “Ms”.

Φέτος το “The Associated Press Stylebook” ανανέωσε τον οδηγό του προσθέτοντας την non-binary αντωνυμία “they”. Παρόλ΄αυτά, το πρακτορείο προτείνει τη χρήση του εκάστοτε ονόματος και όχι της αντωνυμίας και δεν υποστηρίζει τη χρήση ουδέτερων προς το φύλο αντωνυμιών. Η queer γλώσσα είναι μια εργασία σε εξέλιξη. Η γλώσσα όπως και η ταυτότητα είναι κάτι που εξελίσσεται. Καταλαβαίνω ότι η χρήση non-binary αντωνυμιών είναι κάτι που μπορεί να ξενίσει, αλλά όταν ένα πρόσωπο το λέει αυτό σ΄εμένα του απαντώ ότι όταν απευθύνεται σ΄εμένα, δεν απευθύνεται σε κάποιο φύλο αλλά σ΄ένα άτομο. Έτσι πρέπει να συμβαίνει και με τη γλώσσα.

Διάβασε επίσης …

https://avmag.gr/75138/misgendering-ti-ine-ke-giati-se-niazi/

10 πρακτικές συμβουλές σχετικά με τη χρήση και την κατανόηση του non – binary λεξιλογίου.

1. Χρησιμοποίησε τους όρους που σε εκφράζουν – Ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις στον υπόλοιπο κόσμο πως θες να σε αποκαλούν είναι να προσαρμόζεις τον δικό σου τρόπο επικοινωνίας με τις αντωνυμίες και γενικά με τις λέξεις που επιθυμείς. Στο βιογραφικό σου για παράδειγμα ή στις αναρτήσεις σου στα social media. M΄αυτόν τον τρόπο θα μάθεις στον κόσμο ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί όρους που βασίζονται στο βιολογικό φύλο.

2. Ρώτα – Άρχισε να ρωτάς για το ποια είναι η σωστή αντωνυμία. Όλα τα άτομα που γνωρίζεις και όχι μόνο όσα υποθέτεις ότι είναι τρανς ή non – binary.

3. Προσπάθησε – Ο μοναδικός τρόπος να καταφέρεις να συνηθίσεις τη queer γλώσσα είναι να βγεις έξω από τις comfort zones σου. Πρέπει να καταλάβεις πώς ο σεβασμός για τις ταυτότητες είναι πιο σημαντικός από τον σεβασμό για τη γραμματική.

4. Μην υποθέτεις – Ποτέ μη βασίζεσαι στην έκφραση φύλου ενός ατόμου μιας και αυτή δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την ταυτότητα φύλου του . Όπως είπαμε ο καλύτερος τρόπος είναι απλά να ρωτήσεις.

5. Ζήτα συγγνώμη – Λάθη συμβαίνουν και όταν συμβαίνουν καλό είναι να ζητάμε συγγνώμη. Επίσης, ο καλύτερος τρόπος για να μην ξανασυμβούν είναι να μάθουμε απ΄αυτά και να τα διορθώσουμε.

6. Διόρθωσε – Όταν ακούς ένα άτομο να χρησιμοποιεί λανθασμένες αντωνυμίες για κάποιο άλλο άτομο, διόρθωσέ το. Δυστυχώς, κάποιες φορές ο μοναδικός τρόπος για να μάθεις τον κόσμο να σέβεται τη μη κακοποιητική χρήση του λόγου είναι να τον κάνεις να αισθανθεί άσχημα σε κοινωνικό επίπεδο.

Sassafras Lowrey για huffingtonpost.com




Δες και αυτό!