Το Twitter μπλόκαρε το hashtag #bisexual & τώρα ζητά συγγνώμη

08/11/2017
από

Σε “τεχνικό λάθος” οφείλεται το λάθος, το Twitter κάνει κινήσεις για να το διορθώσει άμεσα και ζητά συγγνώμη.

Το Twitter ζητά συγγνώμη για το μπλοκάρισμα συγκεκριμένων hashtags που σχετίζονται με την σεξουαλικότητα – συμπεριλαμβανομένων των #bisexual και #bisexuality και δηλώνει ότι προσπαθεί να διορθώσει το πρόβλημα. Το μπλοκάρισμα συγκεκριμένων hashtag έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Το Twitter προχώρησε σε μπλοκάρισμα μετά από παράπονα χρηστών για εκφοβισμό. Οι καταγγελίες συμπεριλάμβαναν κι εκείνες που σχετίζονταν με τη μέρα δράσης τον Οκτώβριο πολλών γυναικών, που προκάλεσε η προσωπινή ανάρτηση της ηθοποιού Ρόουζ Μακ Γκάουαν, η οποία ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν.

Βέβαια, στη σφαίρα των όρων που μπλόκαρε το σύστημα ήταν κι οι όροι ‘bisexual’ και ‘transsexual, γεγονός που επισημάνθηκε άμεσα και επικρίθηκε από τους LGBTI ακτιβιστές.
Όταν οι χρήστες επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αναζήτηση για tweets ή εικόνες με το hashtag #bisexual, δεν τους βγήκε κανένα αποτέλεσμα. Αντ’ αυτού εμφανίστηκε ένα μήνυμα που ενημέρωνε: “Ενδέχεται να έχετε πληκτρολογήσει λάθος τον όρο ή οι ρυθμίσεις αναζήτησης σας προστατεύσουν από κάποιο δυνητικά ευαίσθητο περιεχόμενο” .

Την Κυριακή, το Twitter αναγνώρισε το λάθος, δημοσιεύοντας στον λογαριασμό Twitter Open το εξής:

«Εντοπίσαμε ένα λάθος στα αποτελέσματα αναζήτησης για ορισμένους όρους. Ζητούμε συγγνώμη γι’ αυτό. Δουλεύουμε άμεσα για να επιλύσουμε το θέμα και θα σας ενημερώσουμε σύντομα.”

Χθες, σε νέα ανακοίνωση, ενημέρωσε ότι η λογοκρισία των όρων αυτών αφορά σε «τεχνικό ζήτημα» και στον λογαριασμό Twitter Support αναφέρεται:

Την περασμένη εβδομάδα, ανακαλύψαμε ένα τεχνικό πρόβλημα, που επηρέασε τα αποτελέσματα της αναζήτησης: οι αναζητήσεις για ορισμένες λέξεις, που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα δεν εμφανίζονταν στα αποτελέσματα. Ζητούμε συγγνώμη από όποιο άτομο επηρεάστηκε αρνητικά από αυτό το bug. Δε συμβαδίζει με τις αξίες μας ως εταιρεία. Όπως υπογραμμίζεται στην επικοινωνιακή μας πολιτική, αναρτήσεις που μπορεί να περιέχουν περιεχόμενο, που ίσως θεωρείται ευαίσθητο, καταργούνται από διάφορα σημεία, όπως από τα αποτελέσματα αναζήτησης, πράγμα που σημαίνει ότι εικόνες και βίντεο παρουσιάζονται ως σύνδεσμος κι όχι αυτόματα.

Ένα από τα σήματα που χρησιμοποιούμε για την αναγνώριση τέτοιων ευαίσθητων περιεχομένων είναι μια λίστα όρων, που συχνά εμφανίζονται στο περιεχόμενο για ενήλικες. Πολλές από αυτές τις λέξεις στον κατάλογο δεν είναι σαφείς, γι ‘αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με άλλα σήματα, ώστε να διαπιστώνεται εάν το περιεχόμενο είναι ευαίσθητο ή όχι. Η εφαρμογή αυτής της λίστας κατά την αναζήτηση μπλοκάρει αυτόματα Tweets με βάση μόνο το κείμενο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλα σήματα. Επίσης, ο κατάλογος αυτών των όρων είναι πια ξεπερασμένος, δεν έχει επικαιροποιηθεί πρόσφατα και συμπεριλήφθηκαν εσφαλμένα όροι, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε μη ευαίσθητα περιβάλλοντα.

 Έχουμε ελέγξει τη λίστα και αφαιρέσαμε κάποιους όρους που δεν έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί εξ’ αρχής. Κάνουμε αλλαγές και μέσα στις επόμενες 24 ώρες για να διορθώσουμε αυτό το λάθος. Μόλις είμαστε σίγουροι ότι έχει επιλυθεί πλήρως το ζήτημα, θα μοιραστούμε εδώ τα νεότερα μαζί σας. Αυτή τη στιγμή αν αναζητήσετε τα hashtags #bisexual και #transsexual δεν δίνουν ακόμη αποτελέσματα σε φωτογραφίες, βίντεο ή περιεχόμενο ειδήσεων.” 

Η Λιννέττ ΜακΦάντζεν, Πρόεδρος της BiNet USA, δήλωσε ότι η μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή:

«Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι το κύριο μέσο μας για την οικοδόμηση, την υποστήριξη και την επικοινωνία μας με την κοινότητα» , δήλωσε στο GSN. «Το λιγότερο που έπρεπε να κάνει το Twitter είναι να ζητήσει συγγνώμη, κάτι που δεν επαρκεί. Εγγυόμαστε μια άμεση και ειλικρινή συγγνώμη τόσο για την κοινότητά μας, όσο και για την τρανς κοινότητα.

Το Twitter λέει ότι έφταιγε ένα παλιό σύστημα που ήταν μπαγκαρισμένο. Πρέπει να αναρωτηθούμε, γιατί η ταυτότητά μας αποτελεί αμφίβολο υλικό σε πρώτη φάση. Είναι ένα παράδειγμα της αμφιφοβίας, που υπομένουμε ακόμα. Καταγράφουμε ανησυχητικά υψηλά ποσοστά ψυχικής ενόχλησης λόγω αυτού. Πολλοί αισθάνθηκαν απίστευτα ενοχλημένοι από αυτό το μπλοκάρισμα. Υπό το πρίσμα αυτό, ζητούμε από το Twitter να απευθυνθεί απευθείας στην κοινότητά μας» .

Η Τζέιν Κέρμοντ, πρόεδρος της Trans Media Watch, δήλωσε ότι ο οργανισμός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Twitter, αλλά συμφώνησε ότι πρέπει να το μάθουν το μάθημά τους:

«Είμαστε ευτυχείς που έχουν ληφθεί μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος, αλλά αναρωτιόμαστε, γιατί ο αυτόματα δημιουργημένος κατάλογος των όρων δεν ελέγχθηκε από έναν άνθρωπο πριν χρησιμοποιηθεί. Θα θέλαμε να δούμε ότι το Twitter δεσμεύεται να αναλάβει έναν τέτοιο έλεγχο ως μέρος οποιασδήποτε τέτοιας διαδικασίας, που θα διεξαχθεί στο μέλλον» .




Δες και αυτό!