Συνέντευξη: Luis Venegas

08/11/2017

O Luis Venegas είναι μία από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες στο χώρο της μόδας και των media. Ήθελα να του πάρω αυτή τη συνέντευξη καιρό, αλλά ξέρω ότι δε δίνει εύκολα συνεντεύξεις. Περίμενα πολύ καιρό, ώσπου επιβεβαιώθηκα ότι άξιζε η αναμονή. Ο Luis είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος εκδότης στην Ισπανία και οι εκδόσεις του περιλαμβάνουν τα περιοδικά Fanzine137, EY! Megateen, EY! Boy Collection, The Printed Dog και Candy που είναι το πρώτο περιοδικό που υμνεί το transversal style. Επίσης, έχει δουλέψει ως creative director για πολλά luxury brands όπως Loewe, Acne, Carolina Herrera και American Apparel, και έχει συνεργαστεί με εκδόσεις όπως GQ Style UK, Acne Paper, V Magazine και Butt. Έχει καταφέρει να γίνει περιζήτητος και να καθιερώσει μία νέα φρέσκια queer διάσταση στο χώρο των περιοδικών και των εντύπων. Ορίστε τι συζητήσαμε.

credits: Jaime Ovel

Γεια σου Σπύρο. Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Η χαρά δικιά μου Luis. Τι κάνεις;

Είμαι καλά. Στη δουλειά. Ως συνήθως. Δουλεύω συνεχώς. Θέλω να σε ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο που ήσουν τόσο υπομονετικός μαζί μου. Εκτιμώ τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισες να με προσεγγίσεις για να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη και το ότι ανέφερες ότι οι Έλληνες αναγνώστες θα ενδιαφερόντουσαν να διαβάσουν περισσότερα πράγματα για μένα, καθώς πιστεύω ότι στην Ελλάδα δεν ξέρει κανείς τη δουλειά μου, μιας και τα περιοδικά μου δεν έχουν φτάσει επίσημα στην Ελλάδα.

Μπορεί να μην πουλάμε τα περιοδικά σου, αλλά είναι πολλοί αυτοί που σε ξέρουν και θα ήθελαν να μάθουν μερικά πράγματα για σένα παραπάνω. Ας ξεκινήσω τις ερωτήσεις, λοιπόν. Τι είναι αυτό που κάνει ο Luis καλύτερα από τους άλλους;

Υποθέτω ότι κάνω αυτό που μπορώ. Δεν μπορώ να συγκρίνω τον εαυτό μου με κάποιον άλλο. Είναι πολύ αφηρημένη ερώτηση να σε ρωτάνε για τον εαυτό σου, αλλά πιστεύω ότι η απάντηση κρύβεται σε αυτό που είναι χαραγμένο στα χέρια μου (σσ. τα τατουάζ μου) και αυτό είναι η φράση «Σκληρή Δουλειά», όπως επίσης αυτό που έχω κάνει τατουάζ στα πόδια μου και είναι η φράση «Καλή Τύχη». Το μυστικό της επιτυχίας είναι να δουλεύεις σκληρά και να είναι η τύχη με το μέρος σου, όχι μόνο για μένα αλλά για όλον τον κόσμο. Και, εννοώ να κάνεις πράγματα την σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος. Ένα ακόμη σημαντικό συστατικό της επιτυχίας είναι να περνάς καλά, αν και αυτό δεν το έχω κάνει τατουάζ ακόμη. Πιστεύω ότι το να περνάς καλά και να κάνεις αυτό που σου αρέσει είναι πολύ σημαντικό. Κάνει όλους τους πλανήτες να ευθυγραμμίζονται και να σου φέρνουν επιτυχία.

Μου δίνεις την εντύπωση ότι είσαι ένας άνθρωπος που δουλεύει συνεχώς και, επίσης, ότι αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις.

Πιστεύω ότι το αναφέρω συνέχεια, αλλά δεν το κάνω γιατί νομίζω ότι δουλεύω περισσότερο από τους υπόλοιπους. Πραγματικά μου αρέσει αυτό που κάνω. Κάθε πρωί δε σκέφτομαι ότι πρέπει να ξυπνήσω με το ζόρι και να πάω στη δουλειά. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Κάθε πρωί σκέφτομαι ότι θέλω να τσεκάρω αν διάβασαν τα emails που έστειλα και αν μου απάντησαν αυτά που τους ρώτησα την προηγούμενη μέρα. Βρίσκω μεγάλο ενθουσιασμό σε αυτό και δουλεύω πολύ και το αγαπώ. Για μένα, το να δουλεύεις και να περνάς καλά είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Είναι πολύ όμορφο αυτό που λες. Είναι πολύ ωραίο να γνωρίζεις ανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους, ειδικά στις μέρες μας.

Ακριβώς. Αλλιώς, θα ήταν τόσο δύσκολο να κάνεις το οτιδήποτε.

Περιτριγυρίζεσαι από ομορφιά, φήμη και επιτυχία. Είσαι χαρούμενος που περιβάλλεσαι από όλη αυτή τη δόξα;

(γέλια). Όταν λες ότι περιτριγυρίζομαι από ομορφιά τι εννοείς; Όσον αφορά τη φήμη, δε νιώθω καθόλου διάσημος. Για μένα, το να είσαι διάσημος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μερικοί άνθρωποι εκτιμούν αυτό που κάνω και αυτό είναι πολύ όμορφο, αλλά ταυτόχρονα η ζωή μου είναι πολύ ήρεμη και ήσυχη και απλή. Σχετικά με την επιτυχία που ανέφερες, δεν είναι ότι είμαι πλούσιος, ούτε καν. Μένω στο ίδιο διαμέρισμα τα τελευταία 13 χρόνια. Επανέρχομαι στην ομορφιά και θα σου πω ότι, ναι, έχω έναν κούκλο σύντροφο, έχω τον σκύλο μου και έχω τα πράγματα μου που συλλέγω όλη μου τη ζωή, όπως τα βιβλία μου, τα περιοδικά μου και μερικά δώρα από κάποια άτομα, μέχρι εκεί. Δεν ξέρω ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας. Είμαι πολύ φιλόδοξος όσον αφορά στο να κάνω αυτά που θέλω τέλεια και στο να μην είμαι καταναλωτικό άτομο. Χαίρομαι με το να μπορώ να πάω σε ένα βιβλιοπωλείο και να πάρω ένα βιβλίο που μου αρέσει χωρίς να το πολυσκεφτώ. Αλλά, μη φανταστείς ότι θέλω να αγοράσω ένα σκάφος ή κάτι τέτοιο, ξέρεις, αυτά που όλοι οι πλούσιοι θέλουν. Αν αυτά έρθουν στη ζωή μου, είναι ευπρόσδεκτα, αλλά δεν είμαι σε απόγνωση να αποκτήσω πράγματα και υλικά αντικείμενα που τώρα δεν έχω. Είμαι ευχαριστημένος με αυτά που έχω και αυτός είναι ο τρόπος μου να προσεγγίζω την ευτυχία.

Όταν έκανα αυτήν την ερώτηση είχα στο μυαλό μου ότι περιτριγυρίζεσαι από τόσους διάσημους ανθρώπους και σέξυ μοντέλα.

Όχι και τόσους. Η ζωή μου δε βασίζεται σε αυτά τα πράγματα. Αυτές είναι επαγγελματικές σχέσεις που μου δίνουν υλικό για τα περιοδικά μου. Με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους έχουμε μία πολύ καλή προσωπική σχέση, αλλά αυτό δε συμβαίνει συνέχεια. Με μερικούς από τους φωτογράφους και τους καλλιτέχνες που έχουμε δουλέψει μαζί για τα περιοδικά μου, σκέψου ότι δεν έχουμε καν συναντηθεί στη ζωή μας και έχουμε απλά μιλήσει μέσω email. Δεν ξέρω αν όλο αυτό ακούγεται glamourous, αλλά είναι πολύ λιγότερο glamourous από αυτό που φαίνεται.

Κρατάς πολύ χαμηλό προφίλ, παρά τη μεγάλη επιτυχία σου.

Έτσι είναι τα πράγματα και σου λέω την αλήθεια. Δεν το παίζω ταπεινός.

Πόσο δύσκολο ήταν να πείσεις τη Lady Gaga και τη Miley Cyrus να γδυθούν για πάρτη σου;

Είμαι τυχερός που έχω συνεργαστεί με εκπληκτικούς φωτογράφους και καλλιτέχνες για τα περιοδικά μου. Στην περίπτωση αυτή ήταν ο Steven Klein που φωτογράφισε τη Lady Gaga και ο Terry Richardson που φωτογράφισε τη Miley Cyrus. Και οι δύο καλλιτέχνες συμφώνησαν να ποζάρουν γυμνές επειδή εμπιστεύθηκαν τους φωτογράφους και τους άρεσε η δουλειά τους και έχουν μία σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης. Επίσης, όταν τους έδειξαν τη δουλειά μου τους άρεσε πολύ, και, όλα πήραν το δρόμο τους. Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά εάν τος ζητούσαν να ποζάρουν γυμνές για το Playboy. Για να ην παρεξηγηθώ, αγαπώ το Playboy, είναι ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους στην εκδοτική ιστορία, αλλά για μία γυναίκα σημαίνει πολύ διαφορετικά πράγματα να ποζάρει για το Playboy και τόσο διαφορετικά πράγματα να ποζάρει για το Candy Magazine. Θα έλεγα ότι το φορμάτ και η ύλη του περιοδικού είναι τέτοια που βοήθησαν να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα. Αλλά, τα οφείλω όλα στους φωτογράφους.

Είμαι πολύ χαρούμενος για τα δύο αυτά εξώφυλλα. Και οι δύο σταρ μπορεί να μην είναι τρανς, αλλά είναι τόσο υποστηρικτές σε όλες τις κοινότητες. Γι’ αυτό, το να τις έχω στο εξώφυλλο του Candy είναι σημαντικό γιατί βοηθάει το περιοδικό να φτάσει σε μεγαλύτερο κοινό και να δεχθεί περισσότερη προσοχή. Έτσι, όσοι αγοράσουν το περιοδικό λόγω της Lady Gaga ξαφνικά θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν μέσα και ιστορίες τρανς ορατότητας και θα ανακαλύψουν νέα πράγματα. Αυτά τα ονόματα λειτουργούν κάπως σαν «δόλωμα», και επιδιώκω να έχω τόσο μεγάλα ονόματα συχνά πυκνά για να μπορώ να ξεδιπλώνω και άλλες ιστορίες σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ποιες είναι οι δυσκολίες του να είσαι ένας ανεξάρτητος εκδότης;

Δεν είναι δύσκολο. Οι εκδόσεις μου ήταν από πάντα ανεξάρτητες, οπότε δεν έχω καταλάβει κάποια διαφορά. Υπήρξε, όμως, μία περίοδος στο παρελθόν που δούλευα σαν art director στο ισπανικό Marie Claire και σιχαινόμουνα την κάθε μέρα που περνούσε και δούλευα εκεί. Έπρεπε να είμαι εκεί 9-5, και, αυτό μπορώ να το κάνω μόνο αν αγαπώ τη δουλειά μου. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να συγκριθεί με την ιδέα του να είσαι ελεύθερος να δουλέψεις πάνω σε αυτό που εσύ έχεις δημιουργήσει και σου αρέσει. Δεν έχω αφεντικό και είμαι εγώ αυτός που παίρνει όλες τις αποφάσεις, για καλό και για κακό, και αυτό το χαίρομαι. Εκτιμώ πολύ αυτόν τον προσωπικό ρυθμό που έχει η δουλειά μου και είμαι τυχερός κατά κάποιο τρόπο που το κατάφερα. Φυσικά, θα ήταν όμορφο να έχω μία ομάδα ανθρώπων να με βοηθάει και να χειρίζονται όλα αυτά που χειρίζομαι μόνος μου.

(Τη συζήτηση διακόπτει ο σκύλος του, ο Perri, που αρχίζει να του «καβαλάει» το πόδι γιατί νιώθει παραμελημμένος και θέλει να αποσπάσει την προσοχή του Luis).

Επανερχόμαστε, και συνεχίζει ο Luis.

Σου έλεγα, λοιπόν, ότι είμαι χαρούμενος όσο κάνω αυτό που θέλω με την ελευθερία που έχω. Δε θα το άλλαζα με τίποτα.

Πιστεύεις ότι δίνεις κομμάτι της ψυχής σου στις εκδόσεις και στα περιοδικά σου;

Ναι, φυσικά, κάθε μέρα. Και την ψυχή μου και το χρόνο μου. Δίνω όλα αυτά που μου αρέσουν στις εκδόσεις μου. Τα περιοδικά μου αντικατοπτρίζουν τα πράγματα που με ενδιαφέρουν ή αυτά που έχω ευχαριστηθεί στο παρελθόν. Αλλά, πιστεύω ότι όλοι οι ανεξάρτητες εκδότες είναι έτσι. Είναι μέρος της χαράς. Κάθε φορά που ετοιμάζω τα περιοδικά μου μιλάω για ό,τι γουστάρω, και είναι εντυπωσιακό για μένα να βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Υόρκη, στη Ελλάδα, κλπ. που ενδιαφέρονται για τα ίδια πράγματα. Είναι cool.

Ποιο είναι το επόμενο πρότζεκτ για το οποίο δουλεύεις;

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο EY! Boy Collection με τον Ryan McGinley και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ξεπούλησε πολύ γρήγορα. Αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω στο επόμενο τεύχος του Candy το οποίο θα βγει λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Έχεις ζηλέψει ποτέ κάποιο άλλο περιοδικό σε τέτοιο βαθμό που θα ευχόσουν να ήταν δική σου δουλειά;

Χμ. Όχι ιδιαίτερα, όχι. Διότι, ό,τι υπήρχε στο παρελθόν και με επηρέασε στη δουλειά μου, ήταν ήδη εκεί και είχε ήδη γίνει, οπότε ποτέ δεν ένιωσα ότι εγώ έπρεπε να το είχα κάνει. Δεν είναι ότι δε μου αρέσουν τα περιοδικά, αντιθέτως, μου αρέσουν πολλά περιοδικά, αλλά το συναίσθημα να κάνω τα δικά μου με γεμίζει ικανοποιητικά.

Πιστεύεις ότι έχεις συμβάλλει στην queer κουλτούρα μέσα από το Candy και τη δουλειά σου;

Δε νομίζω ότι είμαι εγώ αυτός που μπορεί να πει κάτι τέτοιο, αλλά το να το αμφισβητήσω δε θα ήταν σωστό. Δε θα ήταν αλήθεια να πω ότι το Candy είναι αυτό που έχει συνεισφέρει στο να φανερώσει και να ξεδιπλώσει στο κοινό ότι ο τρανς κόσμος αξίζει να γιορτάζεται και να έχει ορατότητα. Όμως, λαμβάνω πολύ συχνά emails και προσωπικά μηνύματα στο Instagram από ανθρώπου που μου λένε ότι το περιοδικό μου τους βοήθησε. Έτσι, νιώθω ότι η δουλειά μου βοήθησε ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων , αν όχι σε μεγάλη κλίμακα, και άγγιξε τις καρδιές τους. Και αυτό είναι αρκετό. Ένα από τα πράγματα που μου αρέσει να κάνω στα περιοδικά μου είναι να επαναφέρω ανθρώπους, φωτογράφους και καλλιτέχνες που μπορεί να έχουν ξεχαστεί, ώστε να τους γνωρίσουν οι νέες γενιές. Κατά κάποιο τρόπο, είναι σα να κρατάω ζωντανό τον πλούτο της queer κουλτούρας και να δείχνω πόσο ποικιλόμορφη είναι. Και είμαι σίγουρος ότι και εσείς κάνετε το ίδιο μέσα από το περιοδικό σας και δίνετε φωνή σε πολλούς ανθρώπους στη χώρα σας, αφού δεν υπάρχουν πολλές LGBT εκδόσεις. Τουλάχιστον, είστε τυχεροί που έχετε τόσους πολλούς σέξυ τουρίστες (γέλια).

Ποιο είναι το μάθημα που έχεις πάρει από τα άτομα που έχεις φιλοξενήσει στα περιοδικά σου;

Υποθέτω ότι έχω πάρει πολλά μαθήματα. Κάθε φορά που ξεκινάω να δουλεύω πάνω σε ένα τεύχος, είναι μία ευκαιρία για μένα να μάθω πολλά πράγματα. Είναι το ίδιο όταν μεγαλύτεροι άνθρωποι μιλούν στο Candy για τις εμπειρίες τους, και όταν προετοιμάζω το Eletric Youth (ΕΥ!) και έχω νέα άτομα να μιλούν για το πως βλέπουν τον κόσμο, ή ακόμα και όταν ξεκίνησα το περιοδικό μου που είναι βασισμένο στους σκύλους. Έχω πάρει μαθήματα από τα πάντα. Μαθαίνω πράγματα σε κάθε τεύχος που κάνω από τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στα περιοδικά μου οι οποίοι είναι τόσο ευγενικοί και μοιράζονται τις εμπειρίες τους με το κοινό. Με αυτόν το τρόπο δημιουργείται η κουλτούρα και η γνώση μεγαλώνει και μένει ζωντανή.

Ποιο είναι το πιο κολακευτικό σχόλιο που έχεις δεχθεί;

Ήμουν σε μία μικρή πόλη στην Ολλανδία και ένα τρανς άτομο μου είπε ότι ανακάλυψε τα περιοδικό μου και γνώρισε έναν καινούριο κόσμο. Επίσης, το πιο κολακευτικό πράγμα είναι όταν άτομα που θαυμάζω πολύ με εμπιστεύονται σε τέτοιο βαθμό που συνεισφέρουν στην δουλειά μου. Το γεγονός ότι τους αρέσει αυτό που κάνω και θέλουν να είναι κομμάτι της δουλειάς μου είτε γιατί γουστάρουν αυτό που κάνω είτε γιατί πιστεύουν ότι θα κάνει καλό στην καριέρα τους, είναι αξιοθαύμαστο.

Υπάρχει κάποιο συνεργασία που ονειρεύεσαι για το μέλλον;

Θα ήθελα να κάνω ένα EY! Collection just με τον Justin Bieber, ή ακόμα και να έχω τον Bieber in drag για το επόμενο τεύχος του Candy. Είμαι, επίσης, μεγάλος φαν της Barbra Streisand και θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία κάποια στιγμή να συνεργαστώ μαζί της. Δεν είναι αδύνατο. Τώρα, για παράδειγμα, τελείωσα την έκδοση μου με τον Ryan McGinley, και αν μου έλεγες στο παρελθόν ότι θα συνεργαζόμασταν, δε θα το πίστευα, θα ήμουν έκπληκτος και θα πίστευα ότι είναι ένα όνειρο που δε θα γίνει πραγματικότητα, αλλά τώρα είναι γεγονός. Οπότε, υπάρχει πιθανότητα ότι κάποια μέρα ο Bieber ή η Barbra θα δεχθούν να κάνουν κάτι για τις εκδόσεις μου. Νομίζω ότι δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι από αυτά τα πράγματα για τα οποία πρέπει να δουλέψεις πολύ πιο σκληρά για να γίνουν.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Κωστή Φωκά για το Rosé Exhibition στο Colette?

Ανακάλυψα τη δουλειά του μέσα από το Instagram και ένιωσα ότι αυτό που κάνει είναι φανταστικό. Και αξίζει να έχει μεγάλο κοινό. Έφτιαχνα τη συλλογή μου από καλλιτέχνες που μου αρέσουν και έχω δουλέψει στο παρελθόν μαζί τους, αλλά ήθελα όμως να εισάγω και κάποιους καλλιτέχνες που μου αρέσουν αλλά δεν είχαμε συνεργαστεί ποτέ. Ο Κωστής ήταν πολύ ενθουσιώδης και άψογος συνεργάτης και ευγενικός και γρήγορος, και το έκανε να γίνει πραγματικότητα. Ήταν αγνή χαρά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα σέξυ αγόρι για να μπει στο εξώφυλλο του EY!;

Δεν είχα κάνει νέο τεύχος του EY! για μεγάλο διάστημα, γιατί ετοίμαζα το Candy και το περιοδικό μου για τους σκύλους, όπως και μία έκδοση για τη LOEWE, αλλά το να ετοιμάζω το EY! προϋποθέτει χρόνο λόγω της τεράστιας επιλογής μοντέλων. Στο παρελθόν, προτιμούσα περισσότερο ωραία εμφάνιση και αθλητικά σώματα, αλλά η αντίληψη του τι είναι ωραίο αλλάζει τόσο για μένα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα, έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμούμε την ομορφιά πολλά διαφορετικά σώματα, χρώματα, κλπ.

Ποικιλία και διαφορετικότητα, δηλαδή.

Δεν θα το πω έτσι. Αυτές οι έννοιες χρησιμοποιούνται πολύ τελευταία, αλλά έχω δουλέψει πάνω σε αυτό εδώ και πολύ καιρό, με διαφορετικό τρόπο. Για να απαντήσω την προηγούμενη ερώτηση σου, θα πω ότι για να μπει ένα αγόρι στο EY! πρέπει να είναι ωραίος, αλλά όχι ο αναμφισβήτητα κούκλος, ή να είναι κάποιος που ναι μεν μπορεί να είναι αναμφισβήτητα όμορφος, αλλά να παρουσιάζει την ίδια στιγμή και κάποιο ενδιαφέρον. Προτιμώ τα ενδιαφέροντα άτομα που έχουν ιστορίες και πράγματα να πουν. Το να είσαι απλά ωραίος βοηθάει, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Θα μπορούσε στο εξώφυλλο να είναι κάποιος που έχει σπουδάσει καλές τέχνες ή ένας αθλητής που πήρε μία διάκριση όταν ήταν 17 και έχει μία ιστορία να διηγηθεί ή κάποιος που δεν ήταν καλός μαθητής στο σχολείο αλλά τώρα είναι το άτομο που όλοι θέλουν να είναι μαζί του.

Διαβάζεις αρκετά;

Συνήθιζα να διαβάζω πολύ σαν παιδί και έφηβος, αφού δεν υπήρχε Internet. Εκείνη την εποχή έβλεπα πολύ περισσότερες ταινίες και διάβαζα περισσότερα βιβλία από ότι τώρα. Σαν έφηβος, είχα αυτήν την τρελή ιδέα να διαβάζω όλη την κλασσική λογοτεχνία και μετά να προχωρήσω στη μοντέρνα λογοτεχνία. Έτσι, λοιπόν, διάβασα την Οδύσσεια και την Ιλιάδα του Ομήρου, τους Έλληνες κλασσικούς και μετά Ντοστογιέφσκι, τους αδερφούς Καραμαζόφ, Κάρολο Ντίκενς, όλα τα βιβλία του Ιουλίου Βερν, κλπ. Ευτυχώς, διάβασα πολύ όταν ήμουν νεότερος, γιατί είναι αδύνατο να βρω αυτόν τον χρόνο τώρα. Αγοράζω πολλά βιβλία και περιοδικά, κυρίως βιβλία φωτογραφίας και τέχνης. Στα βιβλία αυτά, όμως, το καλύτερο κομμάτι είναι οι φωτογραφίες και όχι το κείμενο. Δεν έχω τον χρόνο να διαβάσω όλα τα κείμενο στα βιβλία αυτά. Βάζω τα δυνατά μου, όμως. Πάντως, πιστεύω ότι διαβάζω περισσότερο από πολλούς άλλους. Επίσης, με ενδιαφέρουν οι βιογραφίες και οι συνεντεύξεις, αν και δυστυχώς δεν διαβάζω όσο διάβαζα. Και λέω δυστυχώς διότι αγαπώ το διάβασμα και το να έχω το μυαλό μου συγκεντρωμένο κάπου. Μου αρέσει επίσης πολύ ο Αμερικάνος John Irving.

Για ποια από τις εκδόσεις σου νιώθεις περισσότερο περήφανος;

Για όλες. Και πάντα είμαι περήφανος για την επόμενη που έρχεται. Κάθε μία συμβολίζει διαφορετικά πράγματα, ιδέες και διαφορετικές στιγμές της ζωής μου.

Ποιο είναι το καλύτερο πάρτυ στο οποίο έχεις πάει;

Για κάποιο διάστημα, ήμουν dj με ένα φίλο μου εδώ στην Ισπανία, και κάθε μήνα είχαμε και έναν καλεσμένο. Αυτό κράτησε μερικά χρόνια και είχε τόσο πολύ πλάκα. Μπορεί να μην έχω ξαναπαίζει τα τελευταία χρόνια, αλλά κάθε φορά που το κάνω είναι τέλειο. Σαν dj,δεν ξοδεύεις λεφτά, σε πληρώνουν, σου δίνουν δωρεάν ποτά για σένα και τους φίλους σου, και η μουσική που ακούς είναι η μουσική που σου αρέσει, μιας και την έχεις επιλέξει εσύ, αφού εσύ παίζεις. Είναι ωραίο να παίζεις μουσική και να διοργανώνεις πάρτυ. Αυτά θα έλεγα ότι είναι τα πιο ωραία πάρτυ στα οποία έχω πάει, αυτά που έκανα για μένα και τους φίλους μου. Δεν είμαι πολύ πάρτυ άνιμαλ, όμως. Θυμάμαι μια φορά, ήμουν καλεσμένος σε ένα πάρτυ του Kenzo στο Παρίσι που γινόταν σε ένα bateau-mouche και ήταν καλεσμένοι πολλοί διάσημοι, μεταξύ των οποίων και η Scarlet Johansson. Ήταν ωραία, αλλά τίποτα παραπάνω από ένα πάρτυ μόδας. Είναι καλύτερα να είσαι με φίλους και να περνάτε καλά μαζί.

Ποιος αντανακλά τη νέα γενιά της queer κουλτούρας στην Ισπανία;

Γίνονται πολλά πράγματα τελευταία, αλλά αυτό αξίζει να σημειωθεί και είναι το καλύτερο που έχει συμβεί είναι ο Palomo Spain, ο σχεδιαστής που κάνει τρομερή δουλειά. Τα ρούχα, το γούστο του, η αισθητική που βάζει σε όλα τα σόου του, όλα. Είμαι πολύ χαρούμενος διότι σε γενικές γραμμές υπάρχουν πολλοί νέοι ταλαντούχοι φωτογράφοι στη Μαδρίτη, εξαιρετικοί νέοι καλλιτέχνες, και πολλά πράγματα που συμβαίνουν τώρα. Ενστερνίζομαι την ιδέα ότι η Ισπανία εξελίσσεται και ότι ο κόσμος κάνει τέλεια πράγματα, ειδικά οι νέες γενιές που νιώθουν ζωντανές και περνάνε καλά και δημιουργούν.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου αντικείμενο συζήτησης;

Οι άνθρωποι και η τέχνη, κυρίως, τι κάνουν οι άνθρωποι και οι καλλιτέχνες, αλλά και οι αγαπημένες ταινίες και σειρές.

Και ποιο θέμα συζήτησης σε κάνει να βαριέσαι;

Δεν έχω το χρόνο να βαρεθώ, να είμαι ειλικρινής. Αυτό όμως που με εξοργίζει είναι όταν οι άσχημες ειδήσεις γίνονται οι μόνες ειδήσεις που υπάρχουν στον κόσμο. Καταλαβαίνω ότι κάποιος χρειάζεται να το κάνει αυτό, αλλά για μένα ακούγεται σαν μεταδοτική ασθένεια. Είναι ό,τι χειρότερο να κάνεις τον κόσμο να σκέφτεται ότι όλα είναι άσχημα, ότι τίποτα δε λειτουργεί καλά, δε μου αρέσει καθόλου αυτό. Μπορώ να το αντέξω, αλλά δεν είναι το αγαπημένο μου πράγμα να παρευρίσκομαι σε μία τέτοια συζήτηση. Προτιμώ να εστιάσω στα θετικά πράγματα.

Μία ωραία ταινία που είδες πρόσφατα;

Είδα πρόσφατα την τελευταία ταινία της Sofia Coppola και ήταν τέλεια. Αλλά, το καλύτερο πράγμα που έχω δει τελευταία ήταν η τρίτη σαιζόν του Twin Peaks. Πολλοί τη μίσησαν, αλλά εγώ ήμουν φανατικός της πρώτης και δεύτερης σαιζόν το 90, και πιστεύω ότι ο David Lynch δημιούργησε ένα αριστούργημα. Αυτή η σαιζόν ήταν γεμάτη αξέχαστες στιγμές και ήταν εξαιρετική. Όταν την ανακοίνωσαν, παρακαλούσα να μην πεθάνω πριν ξεκινήσει. Δε με απογοήτευσε καθόλου.

Τι ζώδιο είσαι Luis;

Είμαι Ιχθύς.

Εγώ Κριός. Άρα, τα γενέθλια μας είναι κοντά.

Πότε γεννήθηκες;

Το 1986.

1986;

Ναι.

Εγώ, μερικά χρόνια νωρίτερα από σένα. Όχι πολλά, αλλά μερικά.

Εννοείται όχι πολλά, Luis, ούτως ή άλλως φαίνεσαι πολύ νέος.

(γέλια). Σε ευχαριστώ πολύ. Είναι οι κρέμες ενυδάτωσης.

Εμένα θα μου πεις; Είναι κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις;

Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και… Αντίο για τώρα!


Ακολουθεί η συνέντευξη στα αγγλικά.// The english version follows.

Luis Venegas is one of the most genius minds in the fashion and publishing industry. I wanted to interview him for such a long time, but I knew that he was not giving many interviews, so I had to wait until the right moment. This moment arrived and it proved that is was worth waiting. Luis is the biggest independent publisher in Spain. His editions include the magazines Fanzine137, EY! Megateen, EY! Boy Collection, The Printed Dog and Candy which is the first magazine about transversal style. Luis has also worked as creative director for many luxury brands such as Loewe, Acne, Carolina Herrera and American Apparel, and he has collaborated with the GQ Style UK, Acne Paper, V Magazine and Butt. He has managed to establish a new queer era in the publishing industry. Here is our glorious conversation.

Hello Spyros, thank you very much for the interview.

The pleasure is mine Luis. How are you?

I am fine. Working. As usual. I am always working. Thank you for being so patient with me. I appreciated the way you tried to convince me for this interview and that you mentioned that the Greek people would be excited to hear more about me, but I don’t think anybody in Greece knows about my work, at all. They don’t sell my magazines anywhere in Greece.

We may not sell your magazines, but I am sure there are numerous persons who know you and would love to hear more about you. So, I will start with the first question. How does Luis Venegas do it better? What is the secret of your success story?

I guess I do what I can. I don’t compare myself to anybody else. To be asked about yourself is quite an abstract question, but then I realise that the answer is what I have in my hands (i.e. his tattoos) and it’s the phrase “Hard Work” and, also, the tattoo that I have on my feet, which is “Good Luck”. The secret of success, not for me, but for everybody in general, is to work hard and to have good luck. And what I mean by that is to do things at the right time, on the right place. Another important ingredient of success is to have fun, even though I don’t have it as a tattoo on my body yet! I think having fun, doing what you like and enjoying what you do is really helpful. It makes all the planets to be aligned to bring you success.

You give me the impression that constantly work and that you are someone who really loves what you are doing.

I guess I repeat that all the time, but the reason is not to sound like I am working harder than anybody else. I really enjoy what I do. For me it’s not like “Oh, I have to wake up and go to work this morning”. No, it’s completely the opposite. It is like “Well, let’s see if they read my emails, if they answered what I asked them yesterday”. I find a lot of excitement on that and I work a lot and I love what I do. For me, working and having fun is part of the same thing.

That’s so nice to hear. It’s really nice to meet people who love what they are doing these days.

Yes. Otherwise, it would be too hard to do anything.

You are surrounded by beauty, fame and success. Do you feel happy being surrounded by all this glory?

(laughters). When you say that I am surrounded by beauty what do you mean? Concerning fame, I don’t feel like I am famous at all. For me being famous is something else. Some people appreciate what I do and that’s nice, but, at the same time, my life is very quiet and very simple and very calm. Concerning success, it’s not like I am rich or something, I live in the same apartment for the last 13 years. Coming back to beauty, yes, I have a handsome boyfriend, I have my dog and I have things that I have been collecting in my life, like my books, my magazines and some gifts from several people, but that’s it. I don’t know if that is the secret of happiness. I am very ambitious in terms of getting things done perfectly and not having a lot of material things. I am happy if I can go to a bookstore and buy a book that I like and not worry too much about it. But, it’s not like Ι want to buy a boat or something like that, you know, the usual things that rich people want. If they come in my life then they are welcome, but Ι am not desperate about having things in my life that Ι don’t have. I am quite happy with what I have, and that is the way of getting close to happiness.

When I had on my mind this question, I was thinking about you being surrounded by so many famous people and sexy models.

Not so many. My life is not based on those things. Those are professional relationships that are supposed to become content for the magazines. With some of those people I happen to have a very good relationship, but it doesn’t happen always. Even with some of the people that I have worked with for my magazines (photographers or artists), I haven’t even met them in person, and I have only interacted with them via email. I don’t know if all that looks glamourous, but, by far it is less glamourous than what it may look.

You keep a very low profile despite all your success.

It’s the way it is and I am telling the truth. I am not pretending to be humble.

How difficult was it to persuade Lady Gaga and Miley Cyrus to get naked in front of you?

I am lucky that I have great photographers and great people working for my magazines. In this case, it was Steven Klein who shot Lady Gaga and Terry Richardson who shot Miley Cyrus. Both Lady Gaga and Miley agreed to do that because Terry and Steven asked them and they liked what they do, having a relationship of friendship and trust. Also, when they were shown the magazines, both lady Gaga and Miley liked them, so it just happened. I guess it would have been much more difficult if someone had asked them to get naked for Playboy. And, I love Playboy, it is one of the biggest icons in the publishing culture, but it means something different for a woman to be naked on Playboy than to be naked in Candy Magazine. So, I think also the format of the magazine helped to make it happen. But, I give all the credit to the photographers.

I am very happy about those covers. Lady Gaga and Miley Cyrus are not transgender people or transvestites, but they are very supportive and helpful to these communities. So, having them on the cover of Candy helps the magazine to sell in a bigger audience and get more attraction, and that’s how the people who buy the magazine because of Gaga suddenly discover the other stories that are inside. That is somehow a “hook” for the people who buy the magazine to realise and discover other stories. That is why I like from time to time to have a “big-impact” cover to get people discover all the other things inside.

What are the challenges of being an independent publisher? Is it difficult?

No. I have always been independent so I do not really know the difference. There was a time when I was working as an art director for the Spanish edition of Marie Claire and I really hated every day I spent working there. I was not happy about it. I had to be there from 9-5, and, I can do that only if I enjoy the job. For me, there is nothing that can be compared to the idea of being free to work with something that you have created and you like. I do not have a boss and all the decisions, for good or for bad, are made by me and that feels pretty good. That rhythm is something that I deeply appreciate and I am lucky, somehow, that I manage to make that happen. Of course, it would be great to work with a great team of people, managing all the things that I manage.

(Ηis dog, Perri, interrupts the conversation because he feels ignored, so starts “molesting” Luis’ leg to catch his attention.)

Back to the interview, I was saying that I am happy as long as Ι am doing what Ι like with the freedom that I have. I would not change it for anything.

Do you feel that you give a part of your soul in your publications and your magazines?

Yes, obviously, every day. My soul, my time, I put everything that Ι like in my publications. My magazines are reflections of things that I am interested in, or have enjoyed in the past. Ι put all my soul in them. But, I think most independent editors do that. It is part of the joy. Every time I am doing my magazines I speak about things that I like, and it is surprising for me to see that the things that really interest me are liked by people in New York, and Greece, etc. It is a cool thing.

What is the next big thing you are working on?

I just published this book, the EY! Boy Collection about Ryan McGinley and I am very happy because it sold out really fast and now it is on sale at some bookstores. At the moment, I am working on the next issue of Candy that will be a bit before Christmas.

Is there a publication that has made you feel envious and wished it was yours? 

Hmm. Not really, no. Because what was there in the past and inspired me to do my things, was already there and at that time I didn’t feel like “Oh, I should have done this”. It’s not that I don’t like magazines, on the contrary, I like many magazines and other publications, but the feeling of doing my magazines is fulfilling enough.

Do you think you have contributed to the queer culture through Candy and your work?

I don’t think it should be me saying so and admitting that, but denying it would not be true. It would not be true if I said that Candy has contributed to people realising that lots of manifestations to the transversal world are worth seeing and celebrating. I receive very often emails or messages on Instagram of people telling me that my magazine has helped them. So, I do not think that my magazines have contributed in a large scale, but to a certain amount of people it has touched their hearts, and that is enough. One of the things that I really like to do in my magazines is to bring back to life people, photographers and artists that might have been kind of forgotten and I like to bring them back and show what they have done for new generations to discover. Somehow, it is like keeping alive the richness of the queer culture and showing how diverse it is. And I am sure you are doing the same through your magazine and you give voice to many people in your country, since there not so many gay publications as you tell me. But, at least you have a lot of gay sexy tourists! (laughters).

What have you learned from all the people you have featured in your magazines?

I guess that I have learnt many things. Every time that I start working on an issue, it is a way to learn many things. It is the same thing when for example in Candy older people are talking about their experiences, or when I am preparing the Electric Youth (EY!) and there are young people saying how they see the world, or the same when I started the magazine about the dogs. I learn from anything and I have learnt a lot from every single issue from the people who are featured in my publications and are so kind to share their experiences with me and the audience of the magazines. That is how culture is made and how knowledge grows and stays alive.

What has been the most flattering and rewarding comment you have received?

I was in this little town in Netherlands and a transgender told me that they discovered my magazines and that opened a whole new world to them. The most flattering thing is that people that I admire very much trust me to a level of contributing to what I do. The fact that they are excited about what I do and want to be a part of my work is the most flattering thing, either because they like what I do or because they think that would be beneficial for their career.

What collaboration are you dreaming for yourself in the future?

I would love to have an EY! Collection just with Justin Bieber, or maybe having Justin Bieber in drag for the cover of Candy. I am a very big fan of Barbra Streisand and, somehow, I would love to have the opportunity sometime to have a collaboration with her for one of my magazines. It’s not impossible. There are many things that have happened in the past to me that I did not expect. Now, I have just done a book about Ryan McGinley, and if you had told me in the past that I would do a book with Ryan I would be like “WOW”. I would be surprised and amazed, and that would be a dream come true, but now it is a reality. So, there is a chance that someday Justin or Barbra will agree to do something for my magazines. I feel that nothing is impossible, it is just that some things you have to work harder to make them happen.

How you choose Kostis Fokas for the Rosé Exhibition in Colette

I discovered his work through Instagram and felt that his work is really amazing. He also deserves a big fan base. I was putting together a selection of artists that I like and I had worked with in the past, but, also, I wanted to include some artists that I had liked but had never worked with them before. I wanted people from as many countries as possible. Kostis was very enthusiastic and very collaborative and super nice and kind and fast, as well, and made it happen. It was a pure joy.

What does a sexy boy need to have to become a cover of the EY! Magazine?

I haven’t done an EY! magazine for a while, because I was really busy with Candy the Dog book and also a book for LOEWE, but doing a EY! magazine takes time as it requires a huge selection of models. In the past, I was more into good looks and athletic bodies, but my idea of what good-looking is changing both for me and for the rest of the world. Now, we have the opportunity to appreciate different kinds of beauties, body types, colours of skin.

You mean diversity?

Diversity is a word that everybody is using a lot lately, but I have been working on diversity long before in a different way. So, to answer to your question, it should be a boy who is good-looking, but not obviously good-looking, or maybe obviously good-looking and at the same time somehow interesting. I am more into interesting people and I want to understand their backgrounds as well and have something to tell. Being good-looking is important but it is not only that. So, it could be a boy who has studies arts, or a sportsman that took a medal when he was 17 and has a story to tell, or someone who was not a very good student but was really fun to hang out with.

Do you read a lot?

I used to read a lot when I was a child and a teenager, as there was no Internet. At that time, I used to watch many more movies than now and read many more books than I do now. As a teenager, I had this crazy idea to real all the classics and then move to more modern books. I read the Odyssey and Iliada from Homer, the Greek classics and then Dostoyevsky, the Karamazov brothers, Charles Dickens and all the Julius Vern books, etc. Thank God, I read those books when I was young, because I would not find all that time today. I buy a lot of books and magazines, but most of the books that I buy are photography art-books and, usually, the best things in these books are the images and not the text. I don’t have the time very often to dive in those texts. I try though. Of course, I think that I read more than most people do. I am interested in interviews and biographies, but, unfortunately, I do not read as much as I did in the past. And I say unfortunately, because I really loved it, to have my mind so focused in a story. I also like a lot this American writer called John Irving very much.

For which of your publications you feel most proud of?

For all of them. And I always feel proud of the next one coming. All of them represent different things and different moments of my life and different ideas.

What is the best party you have ever been?

For a while I used to be a dj with a friend of mine here in Spain and every month we used to have a guest and that lasted for a couple of years and was really fun to do. I haven’t djed for the last couple of years, but every time I do that it is great. As a dj, you don’t spend money, they pay you, they give you free drinks for you and your friends, and the music you hear is the music you like because you are playing. It is really great to be a dj and make your own party, and set up things together for people to enjoy. Those were the best parties I have ever had, the parties that i did myself with my friends. I am not a big party-goer though. I remember a nice party that I went in Paris for Kenzo that was in a bateau-mouche and Scarlet Johansson was invited along with other famous people. It was great, but more like a usual fashion party. It is better to be with friends and have fun with them.

Who reflects the new generation of queer culture in Spain?

There are many things happening, but the greatest thing that is happening lately is Palomo Spain, the fashion designer who is doing great. The clothes, the sense of taste that he puts in his shows, his aesthetics, everything. I am very happy, because, in general, there are great new photographers in Madrid, great new artists, many things are happening right now. I am part of the idea that Spain is growing and people are doing great things, especially the newer generations who feel alive and have fun and create things.

What is your favourite topic of discussion?

People and art, what people do and what artists do, favourite movies and TV series.

And which topic of discussion makes you feel completely bored?

I don’t have the time to get bored, really. What makes me annoyed is when bad news become the only news around, it’s like spreading negativity and showing bad things as the only things happening all around the world. I understand that somebody needs to do that, but for me it sounds like a contagious disease, it’s the worst think to have people thinking that everything is bad, that nothing is working, I really don’t like that. I get a bit annoyed every time that happens. I can handle it but it’s not my favourite thing to be around when the topic of discussion is that. I prefer to focus on the positive things.

Any nice movie you have seen recently?

I saw the latest movie of Sofia Coppola and it was great. But, the greatest thing I have seen recently was the third season of Twin Peaks. Many people hated it, but I was a big fan of the first and second season back in the 90’s and I believe that David Lynch has created a masterpiece. This season was filled with so many unforgettable images and I found it completely fabulous. When they announced that they were going to make the third season of Twin Peaks I was praying that I would not die before the show. Certainly, it did not disappoint me.

 

What is your zodiac sign Luis?

I am a Pisces.

I am Aries, so our birthdays are close to each other.

When were born?

In 1986.

1986?

Yes.

I was born a few years earlier. Not many, but a few.

Of course a few Luis, you look very young.

(laughters). Thank you very much. It’s the moisturising creams

I use a lot of them as well and they work. Anything else you would like to add?

Thank you again so much for your interview… and… Goodbye!

Spyros Katopodis

"Τον λένε Σπύρο. Είναι σχεδόν 30. Δε θέλει να το παραδεχτεί, αν και γκριζάρουν τα μαλλιά του. Κριός με ωροσκόπο Καρκίνο. Πιστός ονειροπόλος. Έχει σπουδάσει Μηχανικός Η/Υ στην Πάτρα και μετά έκανε MBΑ γιατί το γούσταρε. Τώρα περνάει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Στο Λονδίνο δουλεύει. Την Αθήνα την αγαπάει. Τα καλοκαίρια θα τον βρεις στο Μεγανήσι και στην Κέρκυρα. Αγαπάει να κάνει εκπλήξεις στους άλλους και να γράφει ιστορίες ανθρώπως που του εξάπτουν την περιέργεια. Λατρεύει το μπέικον και το περγαμόντο. Παλιά νόμιζε ότι τα ξέρει όλα. Τώρα ξέρει ότι δε θέλει να τα μάθει όλα. Χαμογελά συνέχεια και σε κοιτάει στα μάτια! Αυτός είμαι εγώ".

Σχόλια και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτα στο [email protected]




Δες και αυτό!