Γυναίκες από την Ελλάδα μας μιλούν για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσαν

19/10/2017

Πριν μερικές ημέρες, μία διαδικτυακή καμπάνια με την ονομασία #metoo έκανε την εμφάνισή της. Ως ένα αυτοδημιούργητο κίνημα ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση, το #metoo ξεκίνησε από μία μόλις γυναίκα και προκάλεσε μία ραγδαία αλυσιδωτή αντίδραση, κατά την οποία γυναίκες από όλο τον κόσμο παρακινήθηκαν και βρήκαν το θάρρος να δηλώσουν δημόσια πως έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά ή πως έχουν βιώσει παρενόχληση.

Σύντομα, το #metoo ήταν παντού. Χιλιάδες γυναίκες κατέγραφαν δημόσια τις εμπειρίες τους, άλλοτε απλώς δηλώνοντας “συνέβη και σε εμένα” και άλλοτε περιγράφοντας την προσωπική τους Οδύσσεια αναλυτικά.

Αποφάσισα να γράψω κάτι σχετικό, στη συνέχεια όμως σκέφτηκα να ρωτήσω πρώτα και σε μερικά γκρουπ στο Facebook αν υπάρχουν κοπέλες που θα ήθελαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Αυτό που ξεκίνησε ως μία απλή ανάρτηση ενδιαφέροντος, γρήγορα μετατράπηκε σε ζωντανό θρίλερ.

Τα μηνύματα που έλαβα ήταν αμέτρητα, από κοπέλες όλων των ηλικιών, και εξιστορούσαν περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας, εκφοβισμού, βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και παιδοφιλίας. Αποφάσισα να μη γράψω τίποτα. Οι κοπέλες που μίλησαν, στέλνοντας δεκάδες μηνύματα και ζητώντας να ακουστεί η φωνή τους, είναι τα μόνα λόγια που χρειάζεται να διαβάσει κανείς.

Σε μία κοινωνία που συνειδητοποιεί ότι η σεξουαλική βία υπάρχει μόνο όταν την υπόκειται κάποιος γνωστός, και που ειδάλλως τη θεωρεί εντελώς θεωρητικό και μακρινό κίνδυνο, γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα μοιράζονται ανώνυμα τις εμπειρίες τους από άντρες που, μάλλον, δε θα γράψουν ποτέ #idid.

CHRISTINA MICHALOU

Γεννήθηκα στο Harrogate, ζω στην Ελλάδα. Διηγήματά μου έχουν βραβευτεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τις Εκδόσεις Πατάκη, την Ευρωπαϊκή Ένωση Επαιδευτικών και το Υπουργείο Παιδείας. Το 2009 εκδόθηκε το πρώτο μου δοκίμιο από τις Εκδόσεις Πατάκη και εν συνεχεία συμμετείχα σε τρεις ποιητικές συλλογές από τις Εκδόσεις Μαίανδρος. Από το 2011 είμαι επίσημο μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης. Έχω σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και Μετάφραση, και έχω παρακολουθήσει μαθήματα δημοσιογραφίας στο London School of Journalism και μαθήματα Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχω συνεργαστεί με διάφορα μέσα ενημέρωσης (Vice, Lifo, Protagon, Huffington) και επίσης ασχολούμαι με την παραγωγή βίντεο. Βρείτε με στο [email protected] .




Δες και αυτό!