19 χρόνια από τον θάνατο του Matthew Shepard & η ισότητα αποτελεί ζητούμενο

16/10/2017
από

Η 12η Οκτωβρίου σημάδεψε 19 χρόνια από το θάνατο του Matthew Shepard, ενός gay άνδρα από το Wyoming. Αν κι έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη στα LGBT δικαιώματα από το 1998, οι γονείς του εξακολουθούν να αγωνίζονται σκληρά μπροστά στην κυβέρνηση του Trump.

Ο Matthew Shepard, 21 ετών, βρέθηκε άσχημα χτυπημένος και δεμένος σε έναν φράκτη στο Laramie του Wyoming. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή. Η ταινία του 2000, “The Laramie Project” παρουσιάζει το μέγεθος της αντίδρασης του κόσμου απέναντι στον θάνατό του.

Ο θάνατος του Shepard έδωσε τεράστια ώθηση στη νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους στην Αμερική εκείνη την εποχή. Ο τότε Πρόεδρος Bill Clinton επέκτεινε την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί εγκλήματος μίσους, ώστε να συμπεριλάβει τα LGBTI άτομα και τα άτομα με αναπηρία, ενώ νόμος για την πρόληψη εγκλημάτων μίσους ψηφίστηκε το 1999.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2009, ο Πρόεδρος Obama υπέγραψε νόμο βάσει της πρόληψης των εγκλημάτων μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, με αφορμή τον Matthew Shepard και τον James Byrd. Αυτός ο νόμος όριζε ότι ήταν πια ομοσπονδιακό έγκλημα το να προσβάλει κάποιος με βάση τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Το 2013, ο Obama αναθεώρησε επίσης το νόμο για τη βία κατά των γυναικών με πρόσθετες προφυλάξεις για τα LGBTI θύματα βίας.

Στα τέλη του 1998, οι γονείς του Shepard, η Judy κι ο Dennis, ξεκίνησαν το Ίδρυμα Matthew Shepard, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τα LGBTI δικαιώματα, ο οποίος διευθύνει προγράμματα εκπαίδευσης, προβολής και υποστήριξης.

Παρά την πρόοδο αυτή, η Judy κι ο Dennis Shepard στέκονται ακόμη πιο δυναμικά ενάντια στις νέες απειλές για τα LGBTI άτομα.

«Μια συλλογική θλίψη και αγανάκτηση έχει ξυπνήσει στην LGBTQ+ κοινότητα στους συμμάχους της μετά από ατελείωτες δεκαετίες σκληρότητας και αποκλεισμού» , γράφει η Judy Shepard στην The Huffington Post. «Τώρα είμαστε μάρτυρες αυτής της συλλογικής οργής που εμφανίζεται σήμερα ως επικρατούσα τάση» .

«Μοιάζει σαν η LGBT κοινότητα να βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο. Πώς μπορεί να είναι αυτό δυνατόν; Πώς μπορεί να έχουμε 2017, και ακόμα να μην έχουμε επιτύχει την πλήρη ισότητα; Ή τουλάχιστον να έχουμε μία κυβέρνηση που να πιστεύει στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της;

Η Judy κι ο Dennis Shepard εξακολουθούν να ταξιδεύουν και να μιλούν για το θέμα της ισότητας των LGBTI δικαιωμάτων. Ωστόσο, προσκλήθηκαν από τη CIA για να μιλήσουν για τα LGBTI δικαιώματα ακυρώνοντάς την ομιλία τους την τελευταία στιγμή.

«Με την υποστήριξη και τη δύναμη των Αμερικανών, θα συνεχίσουμε αυτό το έργο όσο χρειάζεται να ακούγεται αυτό το μήνυμα. Βλέπουμε καθημερινά πως, παρά τις καταπληκτικές προόδους, τα αστικά δικαιώματα και η αξιοπρέπεια όσων διαφέρουν από τις προσδοκίες της κοινωνίας εξακολουθούν να απειλούνται από την άγνοια και το μίσος» .

«Το Ίδρυμα Matthew Shepard στέκεται ισχυρό το 2017 χάρη σε εκείνους που στέκονται δίπλα μας καθώς συνεχίζουμε να πείθουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη διαφορά κάθε μέρα. Παρακαλώ, να είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Καταργήστε το μίσος στη γωνιά σας της χώρας ή του κόσμου που ζείτε. Εάν εσείς κι όλοι οι γύρω σας το κάνετε αυτό με την καρδιά σας, κάθε μέρα, θα ζούμε τελικά σ’ έναν κόσμο χωρίς μίσος, σ’ έναν κόσμο που αναζητάμε και αξίζουμε.” 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!