Ινδία: Ένας Ενιαίος Αστικός Κώδικας που οδηγεί στην ισότητα στον γάμο

13/10/2017
από

Ο προτεινόμενος Ενιαίος Αστικός Κώδικας στην Ινδία απαιτεί την ισότητα στο γάμο ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητα.

Μια προτεινόμενη σημαντική νομική αναθεώρηση στην Ινδία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.Η αλλαγή θα μπορούσε να προκύψει εάν η Ινδία προχωρήσει με ένα σχέδιο νόμου για την εφαρμογή ενός ενιαίου αστικού κώδικα.

Επί του παρόντος, κάθε μία από τις πολλές διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες της χώρας ακολουθεί νόμους σύμφωνα με τις αντίστοιχες θρησκείες της. Ένας Ενιαίος Αστικός Κώδικας θα καταργούσε αυτή τη διαφοροποίηση και θα δημιουργούσε ένα κοινό δημόσιο δίκαιο για όλους τους πολίτες. Ο Ενιαίος Αστικός Κώδικας θα εφαρμοζόταν και στους νόμους περί γάμου, κληρονομίας, διαζυγίου και γονικής μέριμνας.

Το 2016 η Νομική Επιτροπή της Ινδίας ζήτησε από μια ομάδα επιλεγμένων πολιτών να ερευνήσουν ένα σχέδιο πρότασης για τον προτεινόμενο κώδικα. Η ομάδα υπέβαλε την πρότασή της, αυτή την εβδομάδα και διαπίστωσε ότι οι ισχύοντες νόμοι «δεν είναι πάντα δίκαιοι και κάνουν διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας και σεξουαλικότητας» .

Το σχέδιο πρότασης αναφέρει ότι ο αστικός κώδικας θα διασφαλίζει «ίσα δικαιώματα στον γάμο, το διαζύγιο, την επιμέλεια παιδιών, την κηδεμονία, την κληρονομιά και τη διαδοχή ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικότητας, θρησκευτικών ή πολιτισμικών παραδόσεων ή πεποιθήσεων» .

Ορισμένες από τις συστάσεις ανέφεραν ότι ο «σεξουαλικός προσανατολισμός ενός παντρεμένου ζευγαριού ή ενός ζευγαριού που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στο δικαίωμά τους να υιοθετήσουν ένα παιδί» .

Η εισαγωγή ενός Ενιαίου Αστικού Κώδικα αποτελεί μια αμφιλεγόμενη ιδέα και πολλοί που ανησυχούν για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών τους. Ωστόσο, οι μειονοτικές ομάδες έχουν ζητήσει εδώ και καιρό να αυξηθεί η προστασία τους βάσει του νόμου.

Το άρθρο 44 του ινδικού συντάγματος ζητά πραγματικά ξεκάθαρα η χώρα να έχει πια έναν Ενιαίο Αστικό Κώδικα: «Το κράτος προσπαθεί να εξασφαλίσει στους πολίτες έναν ενιαίο αστικό κώδικα σε ολόκληρη την επικράτεια της Ινδίας» , αναφέρει ο νόμος.

Ο τραγουδιστής TM Krishna ήταν ένα από τα μέλη της ομάδας που υπέβαλε τις προτάσεις στη Νομική Επιτροπή. «Κάτω από την παρούσα πολιτική συνθήκη υπήρξε μια συνειδητή προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια ινδουιστική πλειοψηφική χώρα» , δήλωσε στην Indian Express, προσθέτοντας ότι:

«Ως εκ τούτου, προτείνουμε έναν ΕΑΚ που να είναι προοδευτικός, προνοητικός και δημιουργικός. Έναν κώδικα που να εξετάζει τις υπέροχες δυνατότητες που υπάρχουν σε μια τέτοια ιδέα. Χρειαζόμαστε έναν ΕΑΚ που χαίρεται την ανθρωπότητα, ένα νόμο που προσπαθεί να άρει τις ανισότητες που είναι εγγενείς στην κοινωνία μας, έναν κώδικα που γιορτάζει και προστατεύει κάθε άτομο, τα δικαιώματά του, τις θρησκείες, τις σεξουαλικότητες και τις επιλογές του» .




Δες και αυτό!