Ιστορικό βήμα η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου

11/10/2017
από

Η ψήφιση ενός νέου νόμου που αναμορφώνει τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι ένα ιστορικό βήμα μπροστά για τα τρανς άτομα στην Ελλάδα, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία, που τονίζει ότι ο νέος νόμος που υιοθετήθηκε αναφέρει ρητά ότι τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάζουν τα χαρτιά τους χωρίς την απαίτηση ιατρικών παρεμβάσεων ή εξετάσεων.

«Η σημερινή μεταρρύθμιση είναι μια νίκη που κατακτήθηκε δύσκολα για τους ακτιβιστές των τρανς δικαιωμάτων στην Ελλάδα που έχουν παλέψει για την ισότητα των τρανς ατόμων για χρόνια. Στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς και καμία δεν πρέπει να υποχρεώνεται να υποβληθεί σε ιατρικές διαδικασίες ώστε να αναγνωριστεί επίσημα το ποιος και ποια είναι», είπε ο Φώτης Φιλίππου, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Παρόλο που αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα ιστορικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ο αγώνας δεν έχει κερδηθεί ολοκληρωτικά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περαιτέρω αλλαγές στο νόμο ώστε να διασφαλίσει ότι τα τρανς άτομα στην Ελλάδα μπορούν να αναγνωρίζονται για αυτό που είναι χωρίς να πρέπει να παραιτηθούν από άλλα δικαιώματά τους».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι ελλείψεις του νέου νόμου περιλαμβάνουν:

  • Τον όρο η αναγνώριση να επικυρώνεται από ένα τοπικό δικαστήριο, αντί μιας απλής, προσβάσιμης διοικητικής διαδικασίας.
  • Τον όρο ότι ένας δικαστής αποφασίζει αν η εξωτερική εμφάνιση ταιριάζει με το φύλο που το άτομο ταυτίζεται, διακινδυνεύοντας τα άτομα να πρέπει να συμμορφώνονται με τα στερεότυπα φύλου.
  • Ο νόμος αποκλείει την πρόσβαση σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε τρανς πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Ο νόμος επίσης εξαιρεί «μη δυαδικά άτομα/non binary» από το να αποκτούν επίσημα χαρτιά που αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα φύλου τους.
  • Τρανς άτομα που είναι παντρεμένα θα αναγκάζονται να πάρουν διαζύγιο πριν αλλάξουν νομικά το φύλο τους.
  • Αν ένα τρανς άτομο έχει παιδιά, το φύλο και το όνομά του/της δεν μπορούν να αλλάξουν στο πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών, το οποίο αποτελεί παραβιάζει του δικαιώματος στην ιδιωτικότατα.
  • Επιπλέον, παρόλο που η διαδικασία είναι ανοιχτή σε παιδιά πάνω από την ηλικία των 15, οι καθολικοί περιορισμοί ηλικίας παραμένουν. Παιδιά που ζητούν νομική αναγνώριση φύλου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν επιπλέον εμπόδια για να το κάνουν, όπως η αξιολόγηση ψυχικής υγείας που απαιτείται από το νέο νόμο για παιδιά μεταξύ 15 και 16 ετών.



ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!