“Σταματήστε να κατηγορείτε τα άτομα που πέφτουν θύματα βιασμού σ΄ένα chemsex πάρτι”

01/10/2017
από

Τον James Wharton τον γνωρίσαμε ως τον πρώτο ανοιχτά gay στρατιώτη της Βρετανίας, που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Army’s Soldier Magazine. Η ιστορία του έγινε βιβλίο (από τον ίδιο), αποτυπώνοντας το “τι σημαίνει να είσαι ανοιχτά gay στο Βρετανικό στρατό”. Η ιστορία περιλαμβάνει μάλιστα και μια φαντασμαγορική πολιτική ένωση με τον σύντροφο του, η οποία για πολλούς αντιπροσωπεύει το πόσο τα πράγματα έχουν εξελιχθεί στο Βρετανικό στρατό.

Ο -χωρισμένος- πια James Wharton επιστρέφει και πάλι στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά με ένα βιβλίο που καταπιάνεται με τον κόσμο του chemsex. Σ΄αυτό, ο ίδιος μαρτυρά τις εμπειρίες του, τις επιλογές τους καθώς και τη δυσκολία του κόσμου να καταλάβει ότι τα θύματα του chemsex είναι θύματα βιασμού. Μια πρόσφατη ομιλία του είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική.

“Σε ένα chemsex πάρτι που οργάνωσα, ξύπνησα και είδα ότι ένας άλλος άνδρας με γαμούσε… ‘Καλά να πάθεις. Τι περίμενες να συμβεί όταν καλείς πέντε άγνωστα άτομα στο διαμέρισμά σου…’ Λίγους μήνες πριν, αυτά τα σχόλια έγιναν από κάποιους ξένους με αφορμή ένα άρθρο μου για την κακοποίηση. Αυτά τα λόγια με πόνεσαν. Γενικά είμαι χοντρόπετσος. Γνωρίζω καλά το παιχνίδι που παίζεται όταν μιλάω δημόσια ή σε κάποιον δημοσιογράφο. Οι άνθρωποι μιλούν, σχηματίζουν μια άποψη για εσένα και μετά την εκφράζουν δημόσια. Δεν πληγώθηκα από το δημόσιο χαρακτήρα στα σχόλια αυτά, ακόμα και αν έγιναν λίγο πριν βγάλω το νέο μου βιβλίο. Σοκαρίστικα, όμως, από την άποψη ότι φταίει το θύμα ενός βιασμού για τον βιασμό του. 

Όταν κάποιοι άρχισαν να αφήνουν σχόλια, υποστηρίζοντας ότι μάλλον έφταιγα εγώ που βιάστηκα, δεν πήγα στον καθρέπτη για να ρωτήσω τον εαυτό μου γιατί αποφάσισα να μιλήσω δημόσια για την εμπειρία μου. Απλά θύμωσα. Μετά τον θύμο ήρθε η ανησυχία, γιατί κατάλαβα ότι πολλές τέτοιες περιπτώσεις βιασμού δεν καταγγέλονται, εξ αιτίας του χώρου που συμβαίνουν.

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα για να προβληματιστείτε.

Πρώτον: Είστε στο μετρό και γυρίζετε σπίτι σας. Εκείνη τη στιγμή έρχεται κάποιος και αρχίζει να σας παρενοχλεί σεξουαλικά. Θα ζητούσατε βοήθεια, θα κάνατε καταγγελία στην αστυνομία; 

Δεύτερον: Είστε σε μια σάουνα ένα βράδυ μετά την δουλειά και ενώ βρίσκεστε σε ένα τζακούζι, ένας ξένος φτάνει απέναντι και σας αγγίζει, αρχίζοντας να σας παρενοχλεί σεξουαλικά; Θα ζητούσατε βοήθεια, θα κάνατε καταγγελία στην αστυνομία;

Γενικά, οι άνθρωποι βλέπουν το πρώτο παράδειγμα ως ένα εξοργιστικό γεγονός, για το οποίο πρέπει να γίνει καταγγελία. Πολλοί λίγοι, όμως, θα δουν τη δεύτερη περίπτωση με τον ίδιο τρόπο. Όταν πρόκειται, όμως, για τον νόμο, τα δύο γεγονότα είναι τα ίδια. Ωστόσο, αρκετοί gay άνδρες βλέπουν το δεύτερο κατανοητό ή ακόμα και αναμενόμενο. Αυτός ο τρόπος σκέψης υπάρχει και για τα θύματα του βιασμού σε ένα chemsex πάρτι.

Η συγκατάθεση μπορεί να αφαιρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο. Δεν έχει σημασία ούτε για ένα δευτερόλεπτο σε ποιο περιβάλλον βρίσκεστε, δεν έχει σημασία αν δώσατε τη συγκατάθεση κάποια στιγμή. Έχετε δικαίωμα να την πάρετε πίσω, όποτε θέλετε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συγκατάθεση ορίζεται στο άρθρο 74 του νόμου περί σεξουαλικών παραπτωμάτων του 2003. Δηλώνεται ότι η συγκατάθεση (κολπική, πρωκτική ή στοματική) διείσδυσης υπάρχει μόνο όταν κάποιος συμφωνεί με αυτήν. Ωστόσο, ορίζει ότι αυτό ισχύει μόνο όταν το πρόσωπο που δίνει τη συναίνεση έχει «ελευθερία και ικανότητα να κάνει αυτή την επιλογή». Και σε μια σεξουαλική κατάσταση όπου εμπλέκονται και chems, εάν ένα άτομο χάσει τη δυνατότητα να διαβεβαιώνει συνεχώς ότι “συμφωνεί”, το σεξ δεν γίνεται συναινετικό. Και αυτό είναι βιασμός. Σταματήστε, λοιπόν, να κατηγορείτε τα θύματα που υφίστανται αυτό τον βιασμό.”

 




Δες και αυτό!