Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στη Γερμανία στρέφονται στην ακροδεξιά

25/09/2017
από

Μια επίθεση κατάφερε να αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή του Κάρστεν και του Σβεν. Αλλαξαν σπίτι, δεν βγαίνουν έξω και στράφηκαν προς την ακροδεξιά και το AfD.

Ο Κάρστεν κρατά στα χέρια του μικροσκοπικές βίδες που κράτησαν ενωμένο το πρόσωπό του μετά την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος και ο Σβεν έξω από κατάστημα.

Μετά από δύο χειρουργικές επεμβάσεις και φοβούμενοι πως θα τους ξαναεπιτεθούν, ο 52χρονος ταξιτζής, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, αποφεύγει τους δημόσιους χώρους και πάντα κυκλοφορεί έχοντας πάνω του σπρέι πιπεριού. Με τον σύντροφό του αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε γειτονιά της βορειοδυτικής Βρέμης, καθώς τα έξοδα που είχε ο τραυματισμός του ήταν πολλά.

«Πήγα έξω και είδα κάποιον να χτυπά το κεφάλι του συντρόφου μου. Προσπαθούσα να τον σταματήσω και τότε με χτύπησαν και μένα στο πλάι», θυμάται ο Κάρστεν, μιλώντας στο CNN. «Είχα λιποθυμήσει και όταν συνήλθα, σκέφτηκα πως ο σύντροφός μου είναι νεκρός. Ηταν γεμάτος αίματα και δεν κουνιόταν», προσθέτει.

Η αστυνομία ταυτοποίησε τους δράστες ως δύο μουσουλμάνους εξτρεμιστές της περιοχής, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν ποτέ και αργότερα έφυγαν στη Συρία. Ο Κάρστεν δεν έλαβε ποτέ απάντηση σχετικά την επίθεση ούτε από τους τοπικούς εισαγγελείς, ούτε από τον δήμαρχο και έτσι στράφηκε προς το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, το AfD.

«Δεν μου αρέσουν όσα λένε, ωστόσο, είναι πολύ επικίνδυνο για τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους να ζουν ανοικτά εδώ, αν δεχθούν επίθεση. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που μιλάει ανοικτά γι’ αυτό», υποστηρίζει.

Το μόλις τεσσάρων ετών AfD προτείνει την απαγόρευση των τζαμιών, μείωση της μετανάστευσης από και προς την Ευρώπη και στο μανιφέστο του τονίζει πως «το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία». Οι επικριτές του το κατηγορούν πως διαθέτει νεοναζιστικό συναίσθημα και επικαλούνται έναν υποψήφιο του κόμματος που φέρεται να έστειλε φωτογραφία του Χίτλερ σε υποστηρικτές του γράφοντας: «Ο Αδόλφος παρακαλεί να επικοινωνήσετε. Η Γερμανία σας χρειάζεται. Οι Γερμανοί πολίτες».

Το AfD είναι ένα κόμμα που δεν «χωρά» ψηφοφόρους της LGBT κοινότητας, καθώς απειλεί να μηνύσει την κυβέρνηση επειδή επέτρεψε να νομιμοποιήσει τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου, με το μανιφέστο του να κάνει λόγο για «παραδοσιακή οικογένεια ως κατευθυντήρια αρχή».

Ωστόσο, η κορυφαία του κόμματος, η Alice Weider, είναι ανοιχτά δηλωμένη ομοφυλόφιλη και ζει κοντά στα ελβετικά σύνορα με την με την Ελβετίδα σύντροφό της η οποία κατάγεται από τη Σρι Λάνκα και εργάζεται ως παραγωγός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και με την οποία μεγαλώνουν δύο γιους.

«Η πολιτική προσφύγων της Μέρκελ θα καταστρέψει το κράτος πρόνοιας της Γερμανίας. Εμεις ως AfD θα διασφαλίσουμε πως αυτό θα τελειώσει, γιατί τα ανοιχτά σύνορα δεν λειτουργούν με ένα βιώσιμο κοινωνικά κράτος», είπε σε πρόσφατη καμπάνια της.

Homonationalism, ομοφυλοφιλία και ακροδεξιά

Μπορεί το AfD να μην είναι τόσο φιλικό προς τους ομοφυλόφιλους, ωστόσο, ο Κάρστεν και ο Σβεν δεν είναι οι μόνοι που το υποστηρίζουν. Υπάρχει μάλιστα και γερμανικός όρος που σχετίζει την ομοφυλοφιλία με την ακροδεξιά.

Ερευνα του 2016 από το «MEN», μηνιαίο περιοδικό για τους ομοφυλόφιλους άνδρες, έδειξε πως το 17% των ερωτηθέντων υποστήριζε ανοιχτά το AfD, ποσοστό μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο.

«Ενα κόμμα όπως το AfD δίνει στους ανθρώπους των μειονοτήτων κοινωνική ταυτότητα», λέει η Beate Kupper, κοινωνική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Hochschule Niederrhein της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που μελετά την άκρα δεξιά στη Γερμανία.

Ο Μίκρο Βελς ήταν, επίσης, υποστηρικτής του ακροδεξιού κόμματος, καθώς αντιστεκόταν κατά του ευρώ. Ηταν, μάλιστα, και εκλεγμένος αξιωματούχος του AfD στο περιφερειακό συμβούλιο του Saarbrucken, κάτι σπάνιο για ένα ομοφυλόφιλο μέλος του κόμματος.

«Ημουν πεπεισμένος ότι το AfD θα αναπτυχθεί ως κόμμα και θα είναι μια σεβαστή αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών. Πίστευα σε αυτό που ήταν αρχικά», λέει στο CNN.

Στον Μίκρο, ωστόσο, δεν άρεσε η αντι-μεταναστευτική ρητορική των ηγετών του και τον Μάρτιο παραιτήθηκε όταν ένας από τους επικεφαλής μίλησε για «στροφή 180 μοιρών».

«Το κόμμα έχει μετακινηθεί παρά πολλά εκατοστά προς τα δεξιά» λέει. Ο Βελς υποστηρίζει πως η LGTB κοινότητα στην πραγματικότητα «ρίχνει» το AfD, παρά την εξέχουσα θέση τη Wiedel.

«Θα δείτε πως πολλοί ψηφοφόροι από την LGTB κοινότητα δεν θα ψηφίσουν το κόμμα στο μέλλον», δηλώνει και προσθέτει χαρακτηριστικά πως το παλιό του κόμμα «έχει γίνει φάρσα».

Ο Βελς υποστηρίζει πως παλιότερα ένα από τα 130 μέλη του AfD ήταν ανοικτά ομοφυλόφιλοι. Τώρα, σύμφωνα με τον Αλεξ Τάσσης, ο αριθμός αγγίζει τους 20.

Ο Αλεξ είναι ο επικεφαλής των Alternative Homosexuals, της ομάδας του AfD που επικοινωνεί με την LGTB κοινότητα. Ομοφυλόφιλος μετανάστης από την Ελλάδα, ο Αλεξ πιστεύει ακράδαντα πως ο «εξισλαμισμός» αποτελεί απειλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη και πως το AfD σύντομα θα είναι το πιο δημοφιλές κόμμα μεταξύ των ομοφυλοφίλων.

«Οι LGBT και οι παλιότερες ομάδες μεταναστών ανησυχούν για το ότι τα άλλα κόμματα δεν καταλαβαίνουν. Εκπροσωπώ αυτές τις ομάδες και θέλω να δώσω φωνή σε αυτούς, γι΄αυτό είμαι εδώ».

Ο Αλεξ ήταν αυτός που απάντησε στο email του Κάρστεν μετά την επίθεση. Μέσα σε τρεις ώρες πήγε να συναντήσει το ζευγάρι στο κέντρο της Βρέμης, τους έφερε σε επαφή με δικηγόρο και τους ενθάρρυνε να μηνύσουν το τοπικό εισαγγελέα, κάτι που το ζευγάρι σκέφτεται.

«Περιπτώσεις όπως του Κάρστεν έχουν δυστυχώς συμβεί ξανά στη Βρέμη μεταξύ πολιτών. Η υπόθεση αυτή ήταν ιδιαίτερα δραματική. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να ακουστεί, κάθε πολίτης χρειάζεται κάποιον να τον ακούσει και αυτό έκανα στην περίπτωση του Κάρστεν», λέει.

Η άμεση απάντηση έκανε τον Κάρστεν να στραφεί στο AfD. «Δεν είμαι ναζί ή ακροδεξιός, δεν είμαι εναντίον των αλλοδαπών και δεν είμαι κατά των μουσουλμάνων. Είμαι εναντίον των εγκληματιών», υπογραμμίζει ο Κάρστεν. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να λάβουμε κάποια βοήθεια, επειδή τα άλλα κόμματα δεν ενδιαφέρονται», προσθέτει.

πηγή: CNN, μετάφραση: iefimerida.gr




Δες και αυτό!