Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών στο Μανχάταν, η ακτιβίστρια αγωνίστρια Edith Windsor χθες, ημέρα Τρίτη 12/09/17.

Η σύζυγός της, Judith Kasen-Windsor, που παντρεύτηκαν μόλις το 2016, επιβεβαίωσε το δυσάρεστο γεγονός, αλλά δεν μίλησε για την αιτία του θανάτου της.

Η Edith Windson γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια το 1929, από Εβραίους γονείς από τη Ρωσία κι αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για ίσα δικαιώματα, κερδίζοντας πολλές νίκες για την LGBTI κοινότητα των ΗΠΑ.

Το 2007, η Edith Windson παντρεύτηκε την, για 40 χρόνια, σύντροφό της, Dr. Thea Spyer στον Καναδά. Δύο χρόνια αργότερα η Spyer πέθανε. Η Edith Windson κληρονόμησε ένα κτήμα, αλλά λόγω του νόμου περί προστασίας του γάμου (DOMA) του 1996, τα ομόφυλα ζευγάρια αποκλείονταν από τα κληρονομικά και γενικότερα τα συζυγικά οφέλη. Η υπηρεσία εσωτερικών εσόδων (IRS) αρνήθηκε την εξαίρεσή της κι έτσι, έφτασε να πρέπει να πληρώσει φόρους ύψους 363.053$.

Αμέσως, έκανε μήνυση κι η υπόθεσή της πήγε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Σε απόφαση 5-4, η υπόθεση έκλεισε υπέρ της το 2013.

Αν και δεν ήταν μια σαρωτική νίκη, οι άνθρωποι έκτοτε άρχισαν να ελπίζουν στην ισότητα των γάμων. Ήταν ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός. Αυτή η στιγμή θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα των LGBTI ατόμων, μετά από απόφαση του 2015 που νομιμοποιεί την ισότητα των γάμων.

Οι άνθρωποι μέσα στην κοινότητα, αλλά και γενικότερα μιλούν σήμερα για την απώλεια μιας πολύ σημαντικής πρωτοπόρου. Η Sarah Kate Ellis, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GLAAD, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: «Η Edie Windsor είναι ένας θρύλος, που άλλαξε την πορεία της ιστορίας προς το καλύτερο. Έχει αγγίξει αμέτρητες ζωές κι εμείς στο GLAAD είμαστε βαθιά λυπημένοι από τον θάνατό της, αλλά η ευγένεια, η συμπόνια κι η κληρονομιά της θα παραμείνουν» .

H Διευθύντρια του Transgender Legal Defense & Education Fund, Jillian Weiss αποκάλεσε τη Windsor «γίγαντα του LGBTQ κινήματος» .

«Η αφοσίωση της Edie εδώ και δεκαετίες στη σύζυγό της, Thea Spyer μας ενέπνευσε όλους μας», δήλωσε. «Ο αγώνας της για την ανατροπή του DOMA τη μετέτρεψε από έναν καθημερινό ήρωα, σε ένα από τα πιο ορατά και θαυμαστά άτομα των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας στην ιστορία» .

Ο Πρόεδρος του Human Rights Campaign President, Chad Griffin δήλωσε: «Η Edie Windsor είναι πρότυπο ηρωίδας των πολιτικών δικαιωμάτων, που ώθησε τη χώρα μας πιο κοντά στην υπόσχεση μιας πιο τέλειας ένωσης. Οι μελλοντικές γενιές θα μάθουν πώς αντιμετώπισε τις διακρίσεις με θάρρος και ζήτησε με τόλμη από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταχειριστεί τον γάμο της με την Thea Spyer ισότιμα, σύμφωνα με το νόμο – όπως εγγυάται το Σύνταγμα μας» .