Φάκελος Τσετσενία: Οι μαρτυρίες των gay θυμάτων που σοκάρουν

09/09/2017

Μια έκθεση που περιλαμβάνει τις σκληρές μαρτυρίες gay ανδρών, που κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Τσετσενία και βασανίστηκαν, κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Ρωσικό LGBT δίκτυο.

Παρά τις πιέσεις από την παγκόσμια κοινότητα, όπως τονίζεται και στην έκθεση, τα στρατόπεδα λειτουργούν ακόμη με περισσότερα από 12 άτομα να έχουν βρει τραγικό θάνατο.

Οι μαρτυρίες

“Με έσυραν έξω από το αμάξι. Μου έβγαλαν τα ρούχα. Το πουκάμισο, το παντελόνι ακόμα και τα εσώρουχα. Με έγδυσαν οι ίδιοι. Μάλιστα, ο ένας τραβούσε με την κάμερα, όσο ο άλλος με έδερνε. Μου ζήτησαν λεφτά για να με αφήσουν”, δήλωσε ένας άνδρας που βρέθηκε λίγο αργότερα σ΄ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το 2017 οι επιθέσεις έγιναν πιο σκληρές. Το πρόσχημα της αστυνομία πάντα το ίδιο. Έλεγχος για ναρκωτικά. Ο στόχος, όμως, συγκεκριμένος. Η σύλληψη των gay ανδρών.

“Με σταμάτησαν για έλεγχο. ‘Είσαι πούστης;’, μου φώναξαν. ‘Αν είσαι, θα σε πυροβολήσουμε αυτή τη στιγμή'”, μαρτυρεί ένα άλλο θύμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο στόχος των αρχών της Τσετσενίας είναι η “εκκαθάριση του έθνους”. 

“Μας το έλεγαν ανοιχτά. ‘Σας φέραμε εδώ γιατί είστε πούστηδες. Φέρνετε ντροπή στους δικούς σας, δεν έπρεπε να υπάρχετε. Θα σας πιάσουμε όλους. Θα πολεμήσουμε την ομοφυλοφιλία στην Τσετσενία.”

Ένα άλλο θύμα, δήλωσε: “Με πέταξαν στο πάτωμα και με έδειραν. Με χτύπησαν στο στήθος και στο πρόσωπο με τα πόδια τους και μετά με χτυπούσαν στο πάτωμα. Ένας απ΄αυτούς, είπε: ‘Χτύπα τον μέχρι να φτάσει σε σημείο σοκ. Εκεί σταμάτα γιατί δε θα νιώθει πόνο. Δεν το θέλουμε αυτό…”

“Αναφερόντουσαν σε εμένα λες και ήμουν γυναίκα και απαιτούσαν να τους αποκαλύψω τα ονόματα άλλων gay. Mε απείλησαν ότι θα με σκοτώσουν αν δεν το έκανα …”

Ένα άλλο θύμα, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο τον συνέλαβαν.

“Είχα λάβει ένα τηλεφώνημα από έναν φίλο μου για να τον συναντήσω. Όταν έφτασα κατάλαβα ότι ήταν παγίδα. Αυτοί που ήταν μαζί του φορούσαν στολές εργασίας. Μου είπαν πως θα με πάρουν μακριά. Άρχισαν να με χτυπούν και να μου λένε ταπεινωτικά πράγματα. Μου είπαν ότι δεν είμαι άνθρωπος, αλλά ένα τίποτα. Ότι καλύτερα να ήμουν τρομοκράτης, παρά ομοφυλόφιλος. Ότι ένα κομμάτι βρώμικο ύφασμα αξίζει πιο περισσότερα από εμένα…”

Ένα άλλο θύμα περιγράφει τα σκληρά βασανιστήρια.

“Είδα να πιάνουν έναν άνδρα. Έφεραν έναν σωλήνα και ένα γυμνό καλώδιο. Έβαλαν τον σωλήνα μέσα του. Στον πρωκτό του. Μετά έβαλαν το καλώδιο μέσα στο σωλήνα. Μετά έβγαλαν τον σωλήνα. Και στη συνέχεια τραβούσαν το καλώδιο.

Μας οδήγησαν στο κεντρικό δωμάτιο. Καθόμασταν στο κρύο πάτωμα όλο το βράδυ. Όποιος περνούσε μας χτυπούσε και μας έβριζε.”

Το δίκτυο προχώρησε στη δημοσιοποίηση αυτών των μαρτυριών με την ελπίδα να επισημανθεί η απάνθρωπη συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν τα LGBT άτομα στην Τσετσενία.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!