Πείτε μου είναι “gay” τα ουράνια τόξα στην Καβάλα;

04/09/2017

Πόλεμος φαίνεται να έχει ξεσπάσει στην Καβάλα, με αφορμή τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ χρωμάτων (Colors Festival), που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη την ερχόμενη Παρασκευή και το ερχόμενο Σάββατο.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ, στο οποίο – νέα κυρίως – άτομα συγκεντρώνονται και επιδίδονται σ΄έναν πόλεμο με σκόνες χρωμάτων. Φέτος, μάλιστα, αποφάσισαν να μη μείνουν σε ένα σημείο και να κάνουν μια μικρή πορεία στο κέντρο της πόλης, την οποία την ονόμασαν “Colors Parade”.

Οι ονομασίες, τα (τόσα) χρώματα, η πορεία (και πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο) έκανε κάποιους να ανησυχήσουν και να κάνουν λόγο για τον προάγγελο ενός gay pride (όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν) στην πόλη της Καβάλας. Λάδι στη φωτιά έριξε και ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα “7η Μέρα”, το οποίο με τίτλο “Παρέλαση για τη(ν) διαφορετικότητα στο κέντρο της Καβάλας” παρουσίασε την εκδήλωση ως (θεέ μου) φεστιβάλ διαφορετικότητας, αφού όπως σημειώνει και ένας δημοσιογράφος του kavala-portal.gr, “ο ανώνυμος συντάκτης χρησιμοποίησε 3 φορές τον όρο διαφορετικότητα… Όπως ήταν φυσικό, μόνο και μόνο ο τίτλος του παραπάνω άρθρου ήταν αρκετό για να προκαλέσει παροξυσμό. Άτομα που δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν το κείμενο του άρθρου και έμειναν μόνο στην επικεφαλίδα (ορισμένοι, μάλιστα, εξ αυτών το παραδέχτηκαν χωρίς καμία αίσθηση ντροπής) “κόλλησαν” στη λέξη “διαφορετικότητα”, και άρχισαν να χρησιμοποιούν απίστευτα χυδαίους όρους προσβάλλοντας…παιδιά γυμνασίου και λυκείου!!!”

Η “Action Team”, υπεύθυνη για το Colors Festival, φαίνεται πως επικοινώνησε με την εφημερίδα για να αποσαφηνίσει τα πράγματα. Όπως μας ενημερώνει, πάλι ο ίδιος ο δημοσιογράφος: “Ο παροξυσμός αυτός συνεχίστηκε -αν και σε μικρότερο βαθμό- ακόμα και μετά από ένα νέο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, στο οποίο επιχειρήθηκε μια ανασκευή του πρότερου δημοσιεύματος! Αν και για να λέμε την αλήθεια, η “συγνώμη” που ζητήθηκε από την εφημερίδα συνοδεύτηκε από νέο παραλήρημα, καθώς -όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω- ο ανώνυμος (για μια ακόμα φορά) αρθρογράφος μίλησε και πάλι για σημαίες και μηνύματα! (Κάτι, βέβαια, που οι ίδιοι οι διοργανωτές του Colors Festival έχουν αποκλείσει κατ’επανάληψη)”.

Μάλιστα, ο εν λόγω δημοσιογράφος παραθέτει κάποια “εξαιρετικά” μαθήματα φυσικής, ιστορίας και σημειολογίας, προκειμένου να πείσει για τον καθολικό χαρακτήρα του ουράνιου τόξου, ο οποίος επ ουδενί δεν ανήκει στο “ομοφυλοφιλικό κίνημα”. Καταλήγει δε σε μια εικόνα από την περσινή διοργάνωση και η οποία δείχνει μια μητέρα να παίζει με το παιδί της ρίχνοντάς το χρωματιστή σκόνη! Σημειώνει χαρακτηριστικά: “Τέτοιες εικόνες θα δούμε και στο φετινό Colors Festival (είτε στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου είτε στην πορεία επί της παραλιακής λεωφόρου). Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι: Αν αυτή η εικόνα έχει σχέση με τη διαφορετικότητα και τα gay pride, τότε ο φάντης έχει την ίδια ακριβώς σχέση με το ρετσινόλαδο!!!”.

Και αφού σας έχω παραθέσει τα γεγονότα και παραδεχτώ ότι δεν κατάφερα να βρω κάποια επίσημη τοποθέτηση της διοργανώτριας “Action Team” (πέρα από τα λεγόμενα του δημοσιογράφου), θα προβώ στους δικούς μου προβληματισμούς: Πείτε μου, τι παίρνετε εκεί στην Καβάλα; Πώς γίνεται ο όρος “διαφορετικότητα” να έχει για εσάς αρνητικό πρόσημο; Σε σημείο, μάλιστα, που να βγάζετε σπυριά όταν ταυτίζεται με μία διοργάνωση παιδιών/νέων. Παιδιών που μπορεί να είναι ψηλά, κοντά, ξανθά, μελαχρινά, λεπτά, straight, gay, cis, τρανς … με μία λέξη, “διαφορετικά”;

Επίσης, αγαπητέ δημοσιογράφε, καλό θα ήταν πριν να αρχίσετε τα μαθήματα να ενημερώνεστε επαρκώς για το εκάστοτε θέμα.

α) Τα φεστιβάλ υπερηφάνειας “Pride” δεν ανταποκρίνονται στο “ομοφυλοφιλικό κίνημα”, αλλά στο σύνολο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με αναφορά σε οποιοδήποτε άτομο που είναι περήφανο για τη διαφορετικότητα του.

β) Καλύτερα να αφήσετε την κριτική για τη χρησιμότητα των Pride σε κάποιους που γνωρίζουν καλύτερα. Απ΄ότι βλέπω εγώ, όσο υπάρχουν απόψεις σαν τις δικές σας τόση μεγαλύτερη είναι ανάγκη για τη διοργάνωση φεστιβάλ Υπερηφάνειας (ένα κάθε μέρα, θα πρότεινα εγώ).

γ) Αν ποτέ βρεθείτε σ΄ένα Pride, θα δείτε όχι μόνο μία, αλλά χιλιάδες μητέρες με τα παιδιά τους, που ίσως να μην τους δίνουν χρωστική χρωματιστή σκόνη (?!), αλλά καθαρό αέρα ελευθερίας και δυνατότητας αποδοχής. Τώρα για τον φάντη και το ρετσινόλαδο θα αφήσω εσάς να αναρωτηθείτε!!!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!