Το 50% των τρανς εφήβων έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας σύμφωνα με έρευνα

01/09/2017
από

Τα τρανς νέα παιδιά στην εφηβεία κάνουν 20 φορές συχνότερα απόπειρα αυτοκτονίας, από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού της Αυστραλίας.

Ένας τρανς έφηβος έβαλε τέλος στη ζωή του στο υπνοδωμάτιό του, μετά το coming out που έκανε στην οικογένειά του. Ο Leo Etherington αυτοκτόνησε ένα απόγευμα, ενώ η οικογένειά του πίστευε ότι διάβαζε για τις επερχόμενες εξετάσεις. Ήταν μόλις 15 ετών.

Ο πατέρας και μόνος γονέας, Martin Etherington, του οποίου η σύζυγος πέθανε από καρκίνο του μαστού το 2013, δήλωσε ότι αρχικά ανησύχησε, όταν ο Leo δεν κατέβηκε για δείπνο:

«Τον άκουγα να παίζει στο δωμάτιό του. Στη συνέχεια ήταν ήσυχος και σκέφτηκα ότι μελετάει για τις εξετάσεις του. Χτύπησα το κουδούνι κι ο Robert (οαδελφός του) κατέβηκε, αλλά δεν άκουσα τον Leo. Νόμιζα ότι ίσως ακούει κάτι στα ακουστικά. Η πόρτα του υπνοδωματίου του ήταν κλειδωμένη, κάτι που δεν ήταν ασυνήθιστο. Νόμιζα ότι ίσως είχε αποκοιμηθεί. Χρησιμοποίησα ένα κέρμα για να ξεκλειδώσω την πόρτα κι είδα ότι δεν ήταν στο γραφείο του. Εκείνη τη στιγμή είδα τον Leo κάτω από το ανυψωμένο κρεβάτι του.” 


Το Trans Pathways είναι η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ για την ψυχική υγεία των τρανς ατόμων.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έρευνα του Telethon Kids Institute, η οποία εξήγαγε μερικά συγκλονιστικά αποτελέσματα.

Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι που αυτοπροσδιορίζονται με φύλο, που δεν ταιριάζει με εκείνο, που τους έχει αποδοθεί κατά τη γέννηση:

  • Διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτοκτονικότητας.
  • Έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή κατάθλιψη και άγχος συγκριτικά με άλλους συνομηλίκους τους.
  • Για τα νεαρά τρανς άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ηλικίας μεταξύ 14 και 25 ετών διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το ήμισυ αυτών έχει κάνει τουλάχιστον μία απόπειρα αυτοκτονίας &
  • Σχεδόν το 80% είχε αυτοτραυματιστεί σε κάποιο σημείο.
  • Το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονταν απομονωμένοι από υπηρεσίες ιατρικής και ψυχικής υγείας.

    «Η διαπίστωση ότι ένας στους δυο νέους τρανς ανθρώπους προσπάθησε να τερματίσει τη ζωή του είναι μια στατιστική επιδείνωση, που καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για υπηρεσίες καλύτερα εξοπλισμένες για να υποστηρίξουν τα τρανς νεαρά άτομα» , δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Dr Ashleigh Lin.

Μάλιστα, παρόλο που γνωρίζουμε ότι τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στον χώρο της ψυχικής υγείας από ό, τι ο γενικός πληθυσμός της Αυστραλίας, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ένα τρανς άτομο αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιο, δήλωσε η Dr Lin:

«Αντιθέτως, αυτές οι δυσκολίες προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες – με άλλα λόγια, από τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται και συμπεριφέρεται στα τρανς άτομα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις εμπειρίες των νεαρών τρανς ατόμων, που συμμετείχαν στην έρευνα από τα οποία ακούσαμε, ότι πολλά είχαν δεχτεί τρανσοφοβία και εκφοβισμό» .

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί νέοι τρανς άνθρωποι αντιμετωπίζουν διακρίσεις είτε στη δουλειά είτε στο σχολείο καθώς και πολλές προσωπικές απογοητεύσεις και εχθρότητα από τους φίλους και τους συνομηλίκους τους.

Η επικεφαλής συγγραφέας Penelope Strauss δήλωσε, ότι το 22% των συμμετεχόντων αντιμετώπιζαν αστάθεια ως προς τον τόπο διαμονής, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης στέγης:

«Οι νέοι μας είπαν ιστορίες για το ότι ήταν άστεγοι, ξεκινώντας από το να έχουν εκδιωχθεί από την οικογένειά τους, εξαιτίας της ταυτότητας του φύλου τους, μέχρι το να αντιμετωπίζουν διακρίσεις κατά την προσπάθειά τους να βρουν δουλειά ή ακόμη στο να βρουν συγκάτοικο, πράγμα που τους οδηγούσε στο να παραμένουν άστεγοι» .


Η χρηματοδότηση κι η υποστήριξη είναι η λύση

Ένας από τους στόχους της έκθεσης ήταν να εντοπιστούν τα κενά στις υπηρεσίες ιατρικής και ψυχικής υγείας για τα τρανς άτομα. Διαπιστώθηκε, ότι περίπου το 42% των τρανς ατόμων είχε φτάσει σε κάποιο πάροχο υπηρεσιών. Αλλά αυτός ο άνθρωπος δεν κατάλαβε, δεν σεβάστηκε ή δεν είχε προηγούμενη εμπειρία με τρανς άτομα.

«Αυτή η έκθεση αποδεικνύει ότι απαιτείται επειγόντως αυξημένη χρηματοδότηση για εξειδικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, διαφανείς δημόσιες πολιτικές και καλύτερη εκπαίδευση για την ποικιλομορφία των φύλων για να υποστηριχθούν τα τρανς άτομα τώρα και στο μέλλον» , τονίζει η Dr Lin.

Το Trans Pathways υπογραμμίζει επίσης τη σημασία του ρόλου των γονέων και των εκπαιδευτικών στο να “επιτρέπουν στους νέαρούς εφήβους να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και να τους στηρίξουν μέσα σ’ αυτό το ταξίδι» .

 

 




Δες και αυτό!