Η βρετανική εκδοχή του Brokeback Mountain σε σκηνοθεσία Francis Lee

01/09/2017
από

Μια βουκολική ιστορία για τη μοναξιά, την αγάπη και τη διαχείριση τόσο των συναισθημάτων, όσο και των σχέσεων με βρετανική υπογραφή σε σκηνοθεσία του Francis Lee.

Άνοιξη στο Γιορκσάιρ. Ένας νεαρός αγρότης, ο Johnny Saxby, αμβλύνει τις καθημερινές απογοητεύσεις του με την άφθονη κατανάλωση αλκοόλ και περιστασιακό σεξ, έως ότου η άφιξη ενός Ρουμάνου μετανάστη θέτει τον Johnny σε μια νέα πορεία ζωής.

Η ταινία έχει τίτλο “God’s Own Country” , όπου στο IMDb έχει συγκεντρώσει 7,7 /10, ενώ o Peter Bradshaw της The Guardian της δίνει 4/5 σχολιάζοντας:

Το ντεμπούτο του ηθοποιού, που γεννήθηκε στο Γιορκσάιρ και σκηνοθέτη Francis Lee είναι σκληρό, αισθησιακό, χωρίς συναισθήματα, με εξαιρετικές ερμηνείες από τον Josh O’Connor και τον Alec Secareanu. Ο Johnny (O’Connor) είναι ένας δυσαρεστημένος, θυμωμένος νεαρός, που εργάζεται στο οικογενειακό αγρόκτημα και κατευνάζει τον συναισθηματικό του πόνο πίνοντας και κάνοντας σεξ. Ο Gheorghe (Secareanu) είναι ένας εργάτης από τη Ρουμανία. Οι δύο πρωταγωνιστές δίνουν κορυφαίες ερμηνείες – κι η Gemma Jones κι ο Ian Hart είναι επίσης πολύ καλοί στους υποστηρικτικούς ρόλους τους, ως η γιαγιά κι ο πατέρας του Johnny, στωικοί και συντηρητικοί από ιδιοσυγκρασία και καταπιεσμένοι από τα χρόνια εργασίας και ευθύνης.

Στην πραγματικότητα, η ιστορία κι η βουκολική της ατμόσφαιρα είναι μάλλον παρόμοια με την πρόσφατη γαλλική ταινία της Catherine Corsini “La Belle Saison” ή “Summertime” . Είναι, μάλλον, πολύ βρετανική ιστορία αγάπης.

Ο Lee ακολουθεί το δρόμο των βρετανικών ταινιών, που δείχνουν ότι η ύπαιθρος δεν είναι ένας ήσυχος γραφικός τόπος, ήπιος και χαλαρωτικός. Είναι άγρια, μοναχική και περίεργη. Υπάρχει μάλιστα μια σκηνή, στην οποία ο Gheorghe δέρνει ένα σφαγμένο αρνί, για να τοποθετήσει το μαλλί του σ’ενα άλλο ζώο, έτσι ώστε η μητέρα του νεκρού ζώου να του δώσει γάλα: ένα κλασικό επαρχιακό μοτίβο, που παρουσιάζεται χωρίς συνειδητότητα.

Το “God’s Own Country” δεν είναι μια άσκηση στην αθλιότητα: δεν πιστεύει ότι η αγάπη ή ο έρωτας είναι καταδικασμένα. Καθόλου. Κι ο τίτλος δεν είναι με κανέναν τρόπο ειρωνικός.

Πρόκειται για μια ταινία που ζει και πεθαίνει από τις ερμηνείες, που παίρνει ο Lee από τους ηθοποιούς του κι είναι εξαιρετικές: αιχμηρές, ευφυείς και συναισθηματικά γενναιόδωρες.” 

Πρεμιέρα στην UK, σήμερα 1 Σεπτεμβρίου 2017.




Δες και αυτό!