Σ.Υ.Δ. : Υπογράψτε για να νομοθετήσουν σωστά οι Βουλευτές

31/08/2017
από

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) με το Δελτίο Τύπου μας καλεί να υπογράψουμε την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο:

«ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ: Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΩΝ» .

Αθήνα 31 Αυγούστου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ: Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ» – Το ΣΥΔ συμμετέχει και σας καλεί να υπογράψετε για την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένη μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, με το παρόν δελτίο τύπου, κάνει γνωστή τη συμμετοχή του και σας καλεί να υπογράψετε την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο:

«ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ: Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΩΝ» .

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της καμπάνιας, η Ελλάδα ετοίμασε ένα νέο νομοσχέδιο που εισάγει αλλαγές όσον αφορά την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Σε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αναφέρεται ρητώς ότι ένα τρανς άτομο μπορεί να αλλάξει τα έγγραφά του χωρίς την προϋπόθεση ιατρικών παρεμβάσεων ή εξετάσεων. Παρόλα αυτά, το νομοσχέδιο αυτό έχει σοβαρά προβλήματα, όπως η αναφορά στον ορισμό της ταυτότητας φύλου στην εξωτερική εμφάνιση των τρανς ανθρώπων, γεγονός που επιτρέπει στους δικαστές να εξετάζουν το αίτημα με αυτό το κριτήριο, ενώ θέτει περιορισμούς ως προς την ηλικία καθώς και τα έγγαμα πρόσωπα, καθώς επίσης εάν ένα τρανς άτομο έχει παιδιά δεν αλλάζει στο πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών το φύλο και το όνομα του/της γονέα, παραβιάζοντας έτσι την ιδιωτική ζωή των τρανς ατόμων, ενώ χάνεται το μομέντουμ για μία εξωδικαστική διοικητική διαδικασία που θα είναι γρήγορη, διαφανής, εύκολα προσβάσιμη και αυτοματοποιημένη συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων και μεταναστών/τριων.

Καλούμε όλες και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων να υπογράψουν, ώστε η Ελλάδα να διασφαλίσει ένα δίκαιο σύστημα και να μπει στην ομάδα των χωρών που δείχνουν το δρόμο στα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων και στην ισότητα, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Να παρέχουν την δυνατότητα στα τρανς άτομα να αλλάξουν νομικά το όνομα και καταχωρισμένο φύλο τους, με βάση μόνο το φύλο που αυτοπροσδιορίζονται χωρίς καμία αναφορά στην εξωτερική τους εμφάνιση.

Να εξαλείψουν τους απόλυτους περιορισμούς ηλικίας και να δώσουν σε ανήλικα άτομα το δικαίωμα να αλλάξουν νομικά το καταχωρισμένο φύλο τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους.

Να διασφαλίσουν ότι τα τρανς άτομα συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων τα οποία δεν αυτοπροσδιορίζονται με το δίπολο του φύλου, μπορούν να αλλάξουν νομικά το καταχωρισμένο φύλο και όνομα μέσω μιας εξωδικαστικής διοικητικής διαδικασίας που θα είναι γρήγορη, διαφανής, εύκολα προσβάσιμη και αυτοματοποιημένη συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων και μεταναστών/τριων.

Να εξαλείψουν την προϋπόθεση του διαζυγίου στα παντρεμένα τρανς άτομα και να διασφαλίσουν ότι το όνομα και το φύλο του/της γονέα μπορεί να αλλάζει στο πιστοποιητικό γέννησης των πιθανών τέκνων όταν αυτά υπάρχουν.

Υπογράψτε το παραπάνω αίτημα: πείτε στον Σταύρο Κοντονή, Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στα Μέλη της Βουλής των Ελλήνων να μην πετάξουν την ευκαιρία να νομοθετήσουν σωστά.

Για να υπογράψετε πιέστεεδώ.

Οι υπογραφές θα παραδοθούν προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κύριο Σταύρο Κοντονή.

Μπορείτε, επίσης, να δείτε τις πλήρεις θέσεις / προτάσεις του ΣΥΔ επί του σχεδίου νόμου, πιέζονταςεδώ .

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!