Πέθανε η δημοσιογράφος που αποκάλυψε τα βασανιστήρια gay ανδρών στη Ρωσία

21/08/2017
από

Η πρώην δημοσιογράφος του BBC, Liz MacKean, που αποκάλυψε την είδηση ​​για τα συγκλονιστικά βασανιστήρια σε βάρος gay ανδρών στη Ρωσία, πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 52 ετών.

Η MacKean εργάστηκε στο Dispatches του Channel 4, όπου παρήγαγε το πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ Hunted. Σ’ αυτό, κινήθηκε παρασκηνιακά για να αποκαλύψει ότι Ρώσοι κυνηγούν gay άνδρες μέσω hook-up apps.

Η Liz MacKean με την αδελφή της

Τότε είχε δηλώσει: «Καταγράψαμε αυτές τις ομάδες εν γνώσει τους κι αυτό που βρήκα σοκαριστικό είναι ότι μόνο μερικοί από αυτούς ζήτησαν να τους αλλοιώσουμε τα πρόσωπα. Όλοι τους πιστεύουν ότι κάνουν το σωστό».

Η MacKean παρήγαγε επίσης ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την άνοδο των χριστιανικών φονταμενταλιστικών ομάδων στην Αμερική. Μάλιστα, εξέτασε κάποιους ισχυρισμούς, που ήθελαν την ομάδα, που εδρεύει στις ΗΠΑ και διοργανώνει το Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών, να χρησιμοποιεί την ισχύ της, για να υποστηρίξει την αντι-ομοφυλοφιλική νομοθεσία στη Ρωσία και ταυτόχρονα να πιέζει τη σλοβακική κυβέρνηση, να περάσει νέους νόμους, που να περιορίζουν τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.

H MacKean κέρδισε το βραβείο του Stonewall το 2014, ως δημοσιογράφος της χρονιάς.

Ο διευθυντής ειδήσεων του BBC, James Harding, αποτίει φόρο τιμής στη MacKean, λέγοντας ότι είχε κερδίσει την αναγνώριση «μιας αξιοσημείωτα ανθεκτικής και περιζήτητης δημοσιογράφου» .




Δες και αυτό!