Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ανάκληση απέλασης gay δημοσιογράφου στο Ουζμπεκιστάν

03/08/2017
από

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τη Ρωσία να ανατραπεί απόφαση απέλασης ενός gay δημοσιογράφου στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Khudoberdi Nurmatov, γνωστός με το όνομα Ali Feruz, είναι ανταποκριτής της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta στη Μόσχα. Ο Feruz εγκατέλειψε αρχικά το Ουζμπεκιστάν το 2009, αφού αντιμετώπισε κρατήσεις και βασανιστήρια. Μάλιστα, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν προσπάθησε να τον αναγκάσει να γίνει μυστικός πληροφοριοδότης, καθώς είχε μετακομίσει εκεί από τα 17 του κι είχε γίνει πολίτης της χώρας.

Ο Feruz αρνήθηκε κι επέστρεψε στη Ρωσία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε το 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε πολλές φορές άσυλο, το οποίο του αρνήθηκαν οι ρωσικές αρχές μετανάστευσης.

Χθες το βράδυ λοιπόν, ένας Ρώσος δικαστής διέταξε την απέλαση του Feruz. Ο λόγος είναι η παραβίαση των «κανόνων εισόδου ή διαμονής στη Ρωσική Ομοσπονδία από αλλοδαπό πολίτη» .

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για το τι θα αντιμετωπίσει ο Feruz κατά την επιστροφή του στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Ali Feruz είναι ανοιχτά gay, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανταποκριτής της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta” , δήλωσε ο Denis Krivosheev, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας:

 «Αυτός είναι ένας σχεδόν θανατηφόρος συνδυασμός για κάποιον που πρόκειται να παραδοθεί στο Ουζμπεκιστάν, όπου η «σοδομία» είναι έγκλημα και τα βασανιστήρια είναι φρικιαστικά.”

Παρά τη συντριπτική μαρτυρία των κινδύνων των βασανιστηρίων και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα αντιμετώπιζε ο Ali Feruz στο Ουζμπεκιστάν, ο δικαστής έκρινε ότι έπρεπε να απελαθεί.

Ο Krivosheev συνέχισε ακόμη πιο έντονα: «Αυτή η εντελώς εσφαλμένη απόφαση παραβιάζει την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και πρέπει να ανατραπεί αμέσως» .

Αναμένουμε με ενδιαφέρον κι αγωνία τις εξελίξεις για το θέμα.




Δες και αυτό!