Αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών & των ίντερσεξ ατόμων με μία ρύθμιση

01/08/2017
από

Από σήμερα η Νότια Αυστραλία αναγνωρίζει τα ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό και πέρασε μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ίντερσεξ ανθρώπων.

Οι αλλαγές στο νόμο έγιναν με αφορμή το θάνατο ενός Βρετανού πολίτη, David Bulmer-Rizzi, που ήταν σε μήνα του μέλιτος στη Νότια Αυστραλία το 2015. Ο σύζυγός του Marco, αρχικά δεν αναγνωρίστηκε ως σύζυγός του στο πιστοποιητικό θανάτου του. Αυτό οδήγησε σε πρακτικές δυσκολίες στην διαδικασία της κηδείας, καθώς και σε άλλα ευαίσθητα θέματα.
Ο κ. Lee Carnie, δικηγόρος του Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση προσφέρει ισότητα, αξιοπρέπεια και σιγουριά για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου:

«Οι ομόφυλοι σύντροφοι υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν αόρατοι στις δύσκολες στιγμές – όταν ο αγαπημένος σύντροφος ή ο σύζυγός τους απεβιώσει. Αυτές οι αλλαγές παρέχουν ασφάλεια δικαίου για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου παντρεμένα στο εξωτερικό για να αναγνωρίζεται η σχέση τους και να μπορεί να αναφέρεται σε περιπτώσεις, όπως στο πιστοποιητικό θανάτου του αγαπημένου του προσώπου. Από δω και πέρα ​​κανένας σύζυγος δεν θα αντιμετωπίζει την απόρριψη της αξιοπρέπειάς του στη σχέση του» .

Ο νέος νόμος εισάγει επίσης ένα σύστημα αναγνώρισης σχέσεων για de facto ζευγάρια ανεξάρτητα από το φύλο τους. Το σύστημα θα είναι παρόμοιο με ένα ιδιωτικό σύμφωνο.
Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου παντρεμένα στο εξωτερικό θα αναγνωρίζονται τώρα σε κάθε αυστραλιανό κράτος και έδαφος εκτός από τη Βόρεια Επικράτεια και τη Δυτική Αυστραλία:

«Αυτές οι βελτιώσεις προσφέρουν στα ομόφυλα ζευγάρια άνεση και ασφάλεια της αναγνώρισης της σχέσης τουςκαταργώντας κάθε ανάγκη «να αποδείξουν» την de facto σχέση τους σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, όπως σε νοσοκομεία” δήλωσε ακόμη ο κ. Carnie.

Οι ίδιες μεταρρυθμίσεις εισήγαγαν επίσης προστασία κατά των διακρίσεων για τους ίντερσεξ ανθρώπους, όπου προστατεύονται βάσει του ομοσπονδιακού νόμου περί διακρίσεων λόγω φύλου, αλλά όχι βάσει του Νόμου της Ισλανδίας για ίσες ευκαιρίες.

Η Νότια Αυστραλία είναι το τρίτο κράτος ή έδαφος στην Αυστραλία που εισάγει ειδική ρύθμιση για την προστασία των ίντερσεξ ατόμων από τις διακρίσεις. Μόνο η Τασμανία και η Αυστραλιανή Πρωτεύουσα έχουν πάρει μέχρι στιγμής παρόμοια μέτρα.

Ο Tony Briffa, Συντονιστήςτης Οργάνωσης Intersex International Australia (OII), δήλωσε ότι υποστηρίζει τους νόμους για την αποφυγή των διακρίσεων κατά των ίντερσεξ ατόμων, αλλά ανησυχούσε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πήγαν και πολύ μακρυά.

«Ελπίζουμε οι κυβερνήσεις στην Αυστραλία να θεσπίσουν νόμους που θα προστατεύσουν πραγματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι δεν θα υποβληθούμε σε περιττές ορμονικές και χειρουργικές παρεμβάσεις χωρίς τη συγκατάθεσή μας» .




Δες και αυτό!