Οροθετικό κορίτσι φαίνεται να απαλλάχτηκε από τον ιό του HIV

29/07/2017

Έπειτα από μόλις έναν χρόνο θεραπείας, ένα κορίτσι στη Νότια Αφρική, που από τη γέννηση του είχε ήδη προσβληθεί από τον ιό του HIV, φαίνεται πως έχει απαλλαχτεί από τον ιό, αφού εδώ και οκτώμισι χρόνια αυτός δεν ανιχνεύεται στον οργανισμό του κοριτσιού, ενώ το ίδιο ζει χωρίς να λαμβάνει θεραπευτική αγωγή.

Το κοριτσάκι κόλλησε τον ιό από την μητέρα του. Η εφαρμογή της θεραπείας ART για την περίπτωσή του ξεκίνησε όταν ήταν σχεδόν εννέα εβδομάδων, αλλά διακόπηκε σε ηλικία 40 εβδομάδων όταν ο ιός είχε κατασταλεί και το παιδί παρακολουθείτο τακτικά για το ενδεχόμενο υποτροπής.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι οροθετικοί ασθενείς χρειάζεται να συνεχίζουν δια βίου την αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα για να μη νοσήσουν από AIDS. Ωστόσο, το συγκεκριμένο παιδί, που σύντομα θα γίνει δέκα ετών, δεν εμφανίζει σημάδια της νόσου, χωρίς να λαμβάνει την ειδική φαρμακευτική αγωγή εδώ και χρόνια.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν προκαλεί μόνο έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα, αλλά χαρίζει και ελπίδα σε 37 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν μολυνθεί με τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί εμφανίζονται επιφυλακτικοί τονίζοντας ότι τέτοιες περιπτώσεις, όπως αυτή του κοριτσιού, είναι ιδιαίτερα σπάνιες.

Η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, ερευνήτρια στο Desmond Tutu HIV Centre της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της International AIDS Society, που πραγματοποιεί διεθνή διάσκεψη έρευνας στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μια περίπτωση, η οποία προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά».

Το παιδί, η ταυτότητα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, συμμετείχε σε κλινική δοκιμή κατά την οποία οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της θεραπείας σε οροθετικά βρέφη κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, στη συνέχεια διέκοψαν την θεραπεία και έπειτα ξεκίνησαν την αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) και την παρακολούθηση για το αν ο HIV τέθηκε υπό έλεγχο.

Η Σάρον Λιούιν, ειδικός του HIV στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και συμπροεδρεύουσα του φόρουμ του IAS για την Θεραπεία του HIV και τον Καρκίνο, δήλωσε ότι, η υπόθεση του κοριτσιού ανοίγει ένα παράθυρο στον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ελέγχει την αναπαραγωγή του HIV όταν διακόπτεται η θεραπεία.

«Γνωρίζουμε ότι πολύ σπάνια, ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία και την σταμάτησαν, στη συνέχεια κατάφεραν να ελέγξουν τον ιό», πρόσθεσε η Σάρον Λιούιν.

Σύμφωνα με το κοινό πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS (HIV) 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι–περισσότεροι από τους μισούς εκ των 37 εκατομμυρίων ασθενών με HIV–λαμβάνουν αυτή τη στιγμή θεραπεία. Από την δεκαετία του 1980 που εμφανίστηκε, το AIDS έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!