Η Ινδία απαγορεύει σ’ όλα τα LGBTI άτομα να δώσουν αίμα

20/07/2017
από

Το ινστιτούτο για τον HIV της κυβέρνησης της Ινδίας απαγορεύει σ’ όλα τα LGBTI άτομα να γίνουν εθελοντές δότες αίματος.


Ο Εθνικός Οργανισμός Ελέγχου του AIDS (NACO) υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και Οικογενειακής Πρόνοιας της κυβέρνησης της Ινδίας. Πρόσφατα έκανε μία καμπάνια για την Εθνική Ημέρα Δωρητών Αίματος στις 14 Ιουνίου κι ενθάρρυνε τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα να γίνουν εθελοντές δότες.

Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι η NACO έχει ταξινομήσει όλα τα LGBTI άτομα ως “κατηγορία υψηλού κινδύνου” και τους έχει απαγορεύσει τη δωρεά αίματος. Την απαγόρευση αυτή ανακάλυψε ο ακτιβιστής Chetan Kothari.

Ο Farah Ingale, ειδικός από το νοσοκομείο Hiranandani στο Vashi δήλωσε:

«Είναι καταχωρημένα ως ομάδα υψηλού κινδύνου, κυρίως επειδή έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους κι εμφανίζουν υψηλό ποσοστό HIV ιού. Γίνονται δοκιμές πριν τη μετάγγιση αίματος, αλλά δεν είναι 100 τοις εκατό ακριβείς κάθε φορά. Επομένως, είναι καλύτερα να αποφεύγεται παρά να παίρνεται το ρίσκο. Στην Ινδία, πολλοί δεν γνωρίζουν καν το ιατρικό τους ιστορικό» .

Ενώ πολλές χώρες απαγορεύουν σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης του HIV ιού, είναι ασυνήθιστο η απαγόρευση να εκτείνεται σε όλη την LGBTI κοινότητα.

Ο γνωστός Ινδός LGBTI ακτιβιστής Harish Iyer δεν εκπλήσσεται:

«Το αίμα που δίνεται σε οποιοδήποτε εργαστήριο πρέπει να δοκιμάζεται. Εάν ένα straight άτομο δωρίσει αίμα, προσφέρεται κάποιον που το έχει ανάγκη χωρίς να γίνει έλεγχος; » , διερωτάται και συνεχίζει:

«Ποιο είναι το νόημα στα να κηρύσσεται μια ολόκληρη κοινότητα ως ομάδα υψηλού κινδύνου; Αυτό δεν είναι παρά διάκριση. Οι άνθρωποι που δεν ασχολούνται με τα LGBTI θέματα δεν εμπλέκονται σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου; Δεν επισκέπτονται σεξεργάτριες ή σεξεργάτες; Δεν κάνουν χρήση ουσιών; Η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να αντισταθεί σ’ αυτό.

Σε κάποιες χώρες όπως είναι η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Βόρεια Ιρλανδία κι η Γαλλία σταμάτησε να ισχύει πια η απαγόρευση που δεν επιτρέπει σε gay άτομα να δίνουν αίμα.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!