Σήμερα η Μάλτα είπε το “ναι” στην ισότητα στον γάμο

12/07/2017
από

Νόμιμο τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αποφάσισε να κάνει σήμερα (12/6) η Μάλτα.

Το μικρό αυτό νησιωτικό κράτος της νότιας Ευρώπης, το οποίο αποτελείται κυρίως από καθολικούς, έχει σήμερα έναν από τους κορυφαίους νόμους για τα δικαιώματα των LGBTI στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η βουλή αποφάσισε σήμερα να αλλάξει με νομοθέτημα τη διατύπωση στις πολιτικές τελετές γάμου, που μέχρι τώρα είχε να κάνει με «μία και έναν σύζυγο». Αντ’αυτού θα γίνει χρήση του όρου “δύο σύζυγοι”, ώστε να περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μεταξύ της κυβέρνησης, υπήρχε μόνο μία φωνή αντίθεση προς την αλλαγή αυτή από έναν πολιτικό που την χαρακτήρισε ως «ηθικά απαράδεκτη».

Αυτή τη στιγμή μία μεγάλη γιορτή έχει στηθεί στην Castille Square, έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο.

“Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η Μάλτα έχει σημειώσει τέτοια πρόοδο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα”, δήλωσε στο GayStarNews η Gabi Calleja από την ομάδα που προασπίζεται τα LGBTI δικαιώματα στη χώρα.

«Είναι ωραίο να έχουν και οι δύο πλευρές του σπιτιού την ψήφο για την ισότητα – ομόφωνα. «Ενώ φυσικά υπάρχουν κάποιες ανησυχίες από τη συντηρητική πλευρά, η κοινωνία της Μάλτας έχει αποδεχθεί πολύ περισσότερο την κοινότητα των LGBTI και τις πολύχρωμες οικογένειες».

Τα πρώτα ζευγάρια του ίδιου φύλου στη Μάλτα θα είναι σε θέση να παντρετούν σε 12 εβδομάδες. Θα υπάρξει μια νομική ειδοποίηση περίπου τεσσάρων έως έξι εβδομάδων για να δοθεί χρόνος στις κυβερνητικές υπηρεσίες να αλλάξουν τους όρους σε έντυπα.

Η Μάλτα απαιτεί επίσης μια περίοδο αναμονής έξι εβδομάδων, αφού τα ζευγάρια κάνουν αίτηση για να παντρευτούν. Αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα μπορέσουν να παντρευτούν σε 3 μήνες.




Δες και αυτό!