Ήταν πριν από λίγες μέρες, όταν ο Θέμης αποφάσισε να ανεβάσει ένα βίντεο στο Facebook, προσφέροντας τις δικές του συμβουλές σχετικά με το μακιγιάζ. Eίναι γνωστά, εξάλλου, τα παραδείγματα gay αγοριών που – τον τελευταίο καιρό- χρησιμοποιούνται από εταιρείες καλλυντικών για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, ξεπερνώντας έτσι το στερότυπο που θέλει το μακιγιάζ να είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. Ένα στερεότυπο, όμως, που (όπως καταλαβαίνουμε και από τα σχόλια κάτω από το βίντεο του Θέμη) εξακολουθεί να υπερισχύει στην ελληνική κοινωνία.

Σήμερα, ο Θέμης δηλώνει πιο περήφανος από πότε, μας συστήνει το κανάλι του στο YouTube ενώ απαντά σε όσους βλέπουν με φοβικό μάτι την αγάπη του για το μακιγιάζ.

Μίλα μας λίγο για εσένα.

Είμαι ο Θέμης. Είμαι ένα cis gay αγόρι, που αγαπά το μακιγιάζ και τώρα θα πάει στην 1η Λυκείου.

Η αγάπη σου αυτή είναι που σε εκάνε να ανεβάσεις πρόσφατα και ένα βίντεο στο Facebook με χρήσιμες –make up συμβουλές;

Ναι, για εμένα ο κόσμος του μακιγιάζ είναι ενας κόσμος που λατρεύω. Για μένα το μακιγιάζ δεν απευθύνεται σε φύλα, σε αγόρια ή κορίτσια, ούτε το κάνουμε για κάποιον άλλον. Αλλά μόνο για εμάς. Αυτό θέλω να δείξω μέσα από το βίντεο.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το μακιγιάζ;

Ξεκίνησα να βάφομαι πριν από ένα χρόνο. Με βοήθησε μια φίλη μου και άρχισα να βλέπω διάφορα tutorial στο youtube. Έμαθα έτσι κάποια πράγματα και αποφάσισα να μαζέψω λεφτά για να αγοράσω κάποια καλλυντικά προϊόντα. Κάπως έτσι μπήκα και εγώ στον κόσμο του μακιγιάζ.

Το βίντεο σου έχει ξεπεράσει τις 4.000 προβολές. Φοβήθηκες τις αντιδράσεις;

Δέκα λεπτά πριν το ξεκινήσω, καθόμουν μπροστά από την κάμερα. Θυμάμαι να λέω στον εαυτό μου “Θέμη αν το κάνεις τώρα αυτό, δεν ξέρεις τι θα γίνει”. Το σκέφτηκα όμως και είπα “μια φορά ζεις” και έτσι πάτησα το κουμπί.

Και ποιες ήταν οι αντιδράσεις;

Υπήρχαν πολύ καλές αλλά και πολύ κακές. Σχετικά με τις αρνητικές, πήρα την απόφαση να μην απαντήσω σε κανέναν. Ένιωθα πως αν θα έμπαινα σε διαδικασία να απαντήσω θα με έκαναν να σταματήσω κάτι που μ΄αρέσει πολύ.

Τι ήταν αυτό που σ΄ενόχλησε περισσότερα σ΄αυτά τα σχόλια;

Ότι υπάρχουν αρκετά νεαρά άτομα που εμμένουν σε μια άποψη κακοποιητική.

Θα ήθελες τώρα να πεις κάτι σ΄αυτά τα άτομα;

Θα ήθελα μόνο να τους πω ότι, πριν μιλήσουν για κάτι, καλό θα ήταν να ενημερωθούν επαρκώς. Το “πίστευε και μη ερεύνα” δεν είναι καλό να το ακολουθείς. Αντίθετα, πρέπει να ψάχνεις για να μπορείς να έχεις τη δική σου άποψη. Α! Και να υπάρχει σεβασμός.

Ήσουν ανέκαθεν ανοιχτός με τη σεξουαλικότητά σου;

Ήμουν στην 5η Δημοτικού όταν συνειδητοποίησα τη σεξουαλικότητα μου. Αφορμή ήταν ένα αγόρι στην τάξη μου. Δεν του είχα πει τίποτα μέχρι να τελειώσουμε το Δημοτικό. Μετά το καλοκαίρι, πριν πάμε Γυμνάσιο, του έστειλα ένα μήνυμα. Δεν μου απάντησε ποτέ. Σ΄αυτό του ανακοίνωνα ότι μ΄αρέσει. Μετά από 2 χρόνια, αρχίσαμε πάλι να μιλάμε φιλικά και σήμερα κάνουμε παρέα. Θυμάμαι στο Γυμνάσιο τους πρώτους μήνες δε μιλούσα με κανέναν. Μετά γνώρισα ένα κορίτσι και της είπα ότι είμαι gay. Σιγά σιγά ανοίχτηκα και μέχρι το τέλους του έτους το γνώριζαν όλοι.

Είχες αντιμετωπίσει κάποια ομοφοβική συμπεριφορά.

Οι σοβαρές αντιδράσεις ήρθαν από το οικογενειακό περιβάλλον. Σε σχέση με το υπόλοιπο περιβάλλον, είχα δεχθεί κατά καιρούς διάφορα μηνύματα, αλλά δεν είχαν τα κότσια ποτέ να μου τα πουν από κοντά. Να σου πω, ότι φέτος στο σχολείο κάναμε με την καθηγήτρια μου – στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας για τις έμφυλες ταυτότητες- μια παρουσίαση για τον ρατσισμό εις βάρος της LGBT+  κοινότητας, αλλά και γενικότερα. Ήταν πολύ θετικό όλο αυτό, γιατί το δείξαμε στην Γ΄Γυμνασίου, που με ήξεραν όλοι. Θυμάμαι να μου λένε “Μπράβο Θέμη” κ.α.

Η οικογένεια σου πώς το έμαθε;

Όχι από επιλογή μου. Έψαξαν τον κινητό μου και βρήκαν κάποιες συνομιλίες. Το κατάλαβαν. Ήρθαμε σε σύγκρουση. Ήταν άσχημα. Πρότεινα να πάμε σε κάποιον ειδικό για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τη σχέση μας. Σήμερα, εχει βελτιωθεί αρκετά αλλά δεν έχουμε φτάσει στην αποδοχή. Δεν το συζητάμε. Το καλό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχω καταφέρει να βάλω ένα όριο και ένα μέτρο στο τι λέμε και πως μιλάμε.

Τι ελπίζεις για το μέλλον;

Το καλύτερο. Και να ασχοληθώ επαγγελματικά με το μακιγιάζ.

Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα;

Έχω φτιάξει το δικό μου κανάλι στο ΥουTube, όπου σκοπεύω να ανεβάσω και άλλα βίντεο σχετικά με το μακιγιάζ αλλά και θέματα της LGBT+ κοινότητας.

Τι θες να πεις σε όλα εκείνα τα άτομα που θέλουν να ξεφύγουν απ΄όλη την επιμονή στις έμφυλες διακρίσεις;

Να μπορέσουν να ξεπεράσουν όλο τον αρνητισμό που υπάρχει εκεί έξω, να βρουν τη δύναμη μέσα τους και να κάνουν αυτό που θέλουν. Ο καθένας μας, με τον τρόπο του, είναι διαφορετικός και θέλουμε να υπάρχει αυτή η διαφορετικότητα.

Θες να προσθέσεις κάτι;

Βασικά, ναι. Θέλω να απευθυνθώ στους γονείς. Ξέρετε, το παιδί σας μπορεί να είναι διαφορετικό, όπως εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αντί να αντιδράτε στη διαφορετικότητά του να είστε δίπλα του και να το εμψυχώνετε. Για να αισθανθεί ασφαλές. Γιατί αν δεν νιώσει ασφάλεια από εσάς, ίσως να μη μπορεί να νιώσει ποτέ ασφάλεια από την κοινωνία.


Μπορείτε να βρείτε τον Θέμη στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο bill_thanau@yahoo.gr. Cu!

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εσείς λίγο πιο κάτω που ηστε κ λέτε αρυνικα πράγμα για ενα παιδι που δν σας έκαμε καν κάτι μην το κν κ δν έχετε με κάτι άλλο να ασχολιθιτε…έτσι γενιθικε κ εν πρεπει να το πάτε κόντρα κ είναι το πρωτο αγόρι που έχω ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Κ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ να λεει τι είναι

  2. Στα αρχιδια μας η σεξουαλικοτητα σ φιλε … θα μπορουσες απλα να την κρατησεις για σενα . Οπως εγω δε βγαινω να λεω σε ολους γουσταρω ξανθιες με κωλαρες γτ πολυ απλα δε χρειαζεται να το ξερει κανεις ετσι και οι γκει θα πρεπει καποτε να σταματησουν να διαφημιζονται γτ το μονο που καταφερνουν ειναι να προκαλουν . Κρατα τη σεξουαλικοτητα σου για σενα και τον κυκλο σ (οικογενεια,φιλους). Δεν εισαι αφαλης . Η κοινωνια ειναι ενα ψεμα για να κραταει τους ανθρωπους σε καποια ορια . Η κοινωνια σου λεει οτι ασφαλης να κανεις οτι θελεις , οταν ερχεταιβομωα καποιος να σε βλαψει παθαινεις σοκ . Δεν το περιμενες . Βγαινεις και λες οτι σ επιτεθηκαν γτ ειχαν κατι προσωπικο . Δεβ ισχυει αυτο . Ο εξω κοσμος ειναι μια γαμημενη ζουγκλα. Οπως μπορουν εμενα να με μαχαιρωσουν γισ να μ παρουν τα παπουτσια ετσι μπορει να βλαψουν και σενα γτ εισαι γκει . Προσεχε θεμη.

  3. Μπράβο σου Θέμη και συγχαρητήρια που μπόρεσες κ το είπες.. άλλοι στην θέση σου το κρύβουν..κ πάλι μπράβο..ΑΞΙΖΕΙΣ❣

  4. δεν θα μπω καν στον κοπο να σου απαντησω οπως θα πρεπε
    οπως ειπε και ο θεμης στην συνετευξη πρωτα πρεπε να ενημερωνεσαι πληρως για αυτο π θες να απαντησεις και μετα καντο. επισης ενημερωτικα τωρα που το φερε και η κουβεντα το aids ειναι μια ασθενια απο την οποια πασχουν πολλα ατομα οχι μονο οι γκει και δεν το κολλανε μονο τα γκει ζευγαρια .Αυτο π λες δεν βγαζει καν νοημα

  5. Το AIDS ειναι μια αρρωστια που την εστειλε ο θεος στους ομοφυλόφιλους…οταν ενας αντρας κανει σεξ με εναν άλλο άντρα αποκτουν και οι δυο AIDS…ο θεος ειναι κατα των ομοφυλόφιλων

Comments are closed.