Οι ανοιχτά LGBT ηγέτες της Ευρώπης

03/07/2017
από

Οι LGBT ηγέτιδες & ηγέτες της Ευρώπης, που κατέχουν το πρωθυπουργικό αξίωμα και ζουν με ορατότητα:

Xavier Bettel, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Ο Xavier Bettel είναι 44 ετών, δικηγόρος και διετέλεσε δήμαρχος του Λουξεμβούργου σε ηλικία μόλις 38 ετών. Εξελέγη πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου το 2013 και συνεχίζει να υπηρετεί ο ίδιο αξίωμα. Εδώ και πολύ καιρό είναι ανοιχτός σχετικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Το 2015 έγινε ο 1ος εν ενεργεία αρχηγός κράτους της Ε.Ε. κι ο 2ος παγκοσμίως, που παντρεύτηκε με ομόφυλο γάμο με τον αρχιτέκτονα Gauthier Destenay. Όταν ο αρχιτέκτονας του έκανε πρόταση γάμου είχε δηλώσει:

«Είπα ναι. Έχω μόνο μια ζωή και δεν θέλω να την κρύψω» .

Μάλιστα, ο Gauthier Destenay, έγινε ο πρώτος κύριος, που ως σύζυγος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, στάθηκε μεταξύ των συζύγων των παγκόσμιων ηγετών στην αναμνηστική φωτογραφία στη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στο Βασιλικό Κάστρο.


Leo Varadkar, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Ο Leo Varadkar είναι μόλις 38 ετών, γιατρός, με καταγωγή από την Ινδία. Φέτος, από Υπουργός Κοινωνικής Προστασίας, εξελέγη στις 14/06/17 πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κι έγινε ο 1ος γιος μετανάστη, τόσο νεαρός σε ηλικία κι ανοιχτά gay άνδρας, που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα στη χώρα. Το 2015 που έκανε coming out είχε δηλώσει:

“Δεν είναι κάτι που με καθορίζει. Δεν είμαι ένας μισο-Ινδός πολιτικός, ή ένας γιατρός πολιτικός, ή ένας gay πολιτικός. Αυτά είναι απλώς μέρος του ποιος είμαι. Δεν με καθορίζουν. Είναι μέρος του χαρακτήρα μου, υποθέτω.


Ana Brnabic, Πρωθυπουργός της Σερβίας

Η Ana Brnabic είναι 41 ετών κι η 1η γυναίκα & ανοιχτά λεσβία Πρωθυπουργός της Σερβίας. Η υποψηφιότητά της εγκρίθηκε την Πέμπτη 29/06/17 με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Από το 2016 η Brnabic υπηρέτησε με ορατότητα ως Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης μετά από πρόταση του Προέδρου Aleksandar Vučić. Μετά τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση τη χρονιά που μας πέρασε είχε δηλώσει:

«Δεν είμαι υπεύθυνη επικοινωνίας της LGBT κοινότητας. Δεν θέλω να με χαρακτηρίζουν ως gay υπουργό, όπως κι οι συνάδελφοί μου δεν χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι είναι straight. Το μόνο που θέλω είναι να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ.»

 




Δες και αυτό!