Εντός του καλοκαιριού η ψήφιση του ν/σ για την ταυτότητα φύλου

29/06/2017
από

Εντός του καλοκαιριού θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, η οποία μίλησε σε εκδήλωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Για την ανάγκη μιας δικαιωματικής αστυνομίας μίλησε από την πλευρά του ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, στο τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας Αττικής, και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΔ Αστυνομικών, Μιχάλης Λώλης.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φίλου η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, ενημέρωσε το κοινό ότι το νομοσχέδιο είναι στα χέρια της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης, αναμένεται να εγκριθεί από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, ενώ στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν τη λήξη της ολομέλειας της Βουλής για το καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε, κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται δεν είναι το τέλος των πραγμάτων, αλλά είναι η απαρχή για καινούργιες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με στόχο την απελευθέρωση και την πλήρη χειραφέτηση της κοινωνίας. «Σε αυτόν τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι γοητευτικός ακριβώς για ένα λόγο, γιατί θα τελειώσει ακριβώς με το τέλος αυτού του κόσμου» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακάκη.

Εκκινώντας από τον τίτλο της εκδήλωσης («Σεβόμαστε και κατοχυρώνουμε τα δικαιώματα όλων – έμφυλες και ερωτικές ταυτότητες») η κ. Γιαννακάκη τόνισε ότι «εμείς δεν ανεχόμαστε το διαφορετικό επειδή είμαστε μεγαλόκαρδοι, αλλά το σεβόμαστε, γιατί όταν μιλάμε για ανοχή ήδη είμαστε πολύ πίσω από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς δημιουργούμε ζωτικό χώρο δίπλα μας για το διαφορετικό, το οποίο είναι πλούτος για την κοινωνία».

Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και ο νόμος για την ίση μεταχείριση μαζί με το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι τομές για την ελληνική κοινωνία, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αδυναμίες, αλλά έχουν ανοίξει συζητήσεις που θεωρούνταν ταμπού, και έχουν ανοίξει συζητήσεις σε κάθε ελληνικό σπίτι που κάποτε ήταν συζητήσεις που αφορούσαν μόνο τα μέλη της κοινότητας και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτίμησε η γενική γραμματέας του υπ. Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι ένα ν/σ που πλέον δίνει τη δυνατότητα με μια απλή διαδικασία, την ακούσια δικαιοδοσία, σε έναν πολίτη να αντιμετωπίσει ζητήματα καθημερινότητας όπως η συνδιαλλαγή του με μια τράπεζα, η απόκτηση διπλώματος αυτοκινήτου ή χρήση αεροπλάνου.

«Μέχρι τώρα απαιτούταν προκειμένου να γίνει αλλαγή εγγράφων προηγούμενη ιατρική επέμβαση όπως και ψυχιατρική διάγνωση. Αυτό ήταν προσβολή στον σκληρό πυρήνα της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, καθώς απαγορεύεις σε έναν άνθρωπο το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Δεν μπορείς να αναγκάζεις κάποιον άνθρωπο για να αλλάξει τα έγγραφα του να προβεί σε ιατρική επέμβαση, είναι ελεύθερος να το αποφασίσει να το κάνει ή όχι» δήλωσε η κ. Γιαννακάκη, αναφέροντας επίσης ότι το προηγούμενο νομικό καθεστώς είναι και αντίθετο και με όλα τα νομικά κείμενα που διαμορφώνουν το διεθνές πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων.

Επεσήμανε ωστόσο ότι στο νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου υπάρχει η προϋπόθεση της αγαμίας. «Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για πολιτική ατολμία. Δεν είναι όμως ούτε αντισυνταγματικό ούτε αντίθετο στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε η κ. Γιαννακάκη.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Λώλης, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, στο τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας Αττικής, και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΔ Αστυνομικών, τόνισε κατά την τοποθέτηση του ότι δουλειά της αστυνομίας, αλλά και του τμήματος αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας, είναι να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία των πολιτών, να αφουγκράζεται τα προβλήματα, να προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να τα προστατεύει.

«Τα Τμήματα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας της Αττικής και της Αθήνας είμαστε υπηρεσίας που προσπαθούμε κόντρα στην φιλοσοφία μιας αστυνομίας που για χρόνια το αφήγημα της ήταν να έχει μια κατασταλτική αντιμετώπιση απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή διεκδικήσεων, κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και είμαστε αυτοί που καλούμαστε να προστατέψουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» ανέφερε κατά την τοποθέτηση του ο κ. Λώλης.

«Μιλάμε για μια άλλη αστυνομία, μια δικαιωματική αστυνομία. Είναι δουλειά μας να είμαστε μέσα στην κοινωνία, να συνεργαζόμαστε με αυτήν, και να αντιμετωπίζουμε το ρατσιστικό έγκλημα» τόνισε.

Η ίδρυση των τμημάτων αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας σε όλη την Ευρώπη δίνει ορατότητα σε ένα φαινόμενο που υπάρχει, αποτυπώνοντας το στατιστικά ως πρόβλημα.

Μιλώντας με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΔ Αστυνομικών ο κ. Λώλης σημείωσε ότι «Ως ένωση προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τους lgbt εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας». Σύμφωνα με έρευνες στην Αμερική και στην Βρετανία, το 30% των ανθρώπων που εργάζονται στις ένοπλες δυνάμεις είναι lgbt άτομα. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας των 45.000 αστυνομικών, υπάρχουν 9.000 lgbt άτομα τα οποία κρύβονται και φοβούνται.

«Προσπαθούμε να μιλήσουμε στους αστυνομικούς οργανισμούς όλων των χωρών να θέσουν ως προτεραιότητα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μιλήσουμε για μια δικαιωματική αστυνομία, όχι μια αστυνομία καταστολής, που θα φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και να προσπαθήσει μέσα από την ισονομία να τους φέρει από το περιθώριο στο προσκήνιο» δήλωσε ο Μ. Λώλης.

Η μείωση της εγκληματικότητας δεν επιτυγχάνεται μόνο με μορφές καταστολής, αλλά και όταν δίνεις δικαιώματα σε αυτούς που οδηγούνται σε παραβατικές συμπεριφορές, εκτίμησε ο κ. Λώλης, ενώ κάλεσε τα μέλη της lgbt κοινότητας να καταγγέλλουν τη βία λόγου και πράξεων, και τη ρητορική μίσους.

Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, και ιατρικός σύμβουλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Σταύρος Μπουφίδης, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου δίνεται την ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι άλλο είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και άλλο η ταυτότητα φύλου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μπουφίδη, ο νέος νόμος ελευθερώνει τους ανθρώπους από την επιβάρυνση των μέχρι πρότινος αναγκαίων ψυχιατρικών συνεδριάσεων, μέσω των οποίων οι ψυχίατροι καλούνταν στην ουσία να διαπιστώσουν επιστημονικά πόσο άντρας ή γυναίκα είναι κάποιος.

Ο Σ. Μπουφίδης επισήμανε από την πλευρά του την αδυναμία του νομοσχεδίου σε σχέση με την προϋπόθεση της αγαμίας, καθώς όπως είπε υπάρχουν οικογένειες με διεμφυλικούς γονείς, που συνεχίζουν να είναι ενωμένες, ακόμα και σε κλειστές κοινωνίες. «Γιατί ένας νόμος να διαλύσει μια οικογένεια;» διερωτήθηκε.

«Γιατί έμμεσα γίνεται η αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ατόμων, ένα θέμα που εκκρεμεί» ανέφερε στη συνέχεια, ενώ εκτίμησε ότι τα νομοσχέδια έχουν πάντα αδυναμίες, αλλά όταν προκύπτει η κοινωνική ανάγκη τότε ξεκινάει και ο νέος διάλογος για την αλλαγή και εξέλιξη τους.

πηγή: stokokkino.gr




Δες και αυτό!