Το Athens Pride στο Σύνταγμα σε εικόνες

11/06/2017

Το πιο δυναμικό Pride στην ιστορία του θεσμού πραγματοποιήθηκε εχθές στην πλατεία Συντάγματος, με χιλιάδες άτομα αλλά και πλήθος οργανώσεων να μεταφέρουν το μήνυμα, ότι τελικά η αποδοχή της διαφορετικότητας (όπως και το κάθετι) είναι θέμα παιδείας. Το φετινό «Pride», ήταν αφιερωμένο στην ΛΟΑΤΚΙ αγωνίστρια Ευαγγελία Βλάμη.

 

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης και η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι “pride” λόγοι των οργανώσεων

ΟΛΚΕ: «Παιδεία συνήθως πρέπει να είναι και μία έμπνευση. Είναι κάτι που αποκτάται με τα χρόνια. Πολλές φορές απογοητευόμαστε ότι τα πράγματα αλλάζουν πολύ αργά. Ένα σύστημα εκπαίδευσης μπορεί να είστε κι εσείς οι ίδιοι. Μη φοβάστε να εκπαιδεύετε τους γύρω σας».

Πολύχρωμο Σχολείο: “Φέτος έγινε η πρώτη κίνηση στην εκπαίδευση με την εβδομάδα των έμφυλων ταυτοτήτων. Ακόμα, όμως, έχουμε ένα βασικό αίτημα: Οι εκπαιδευτικοί είμαστε εντελώς ανενημέρωτοι και δεν γνωρίζουμε τίποτα για το θέμα της έκφρασης φύλου, πολύ περισσότερο για τα ίντερσεξ παιδιά. Φέτος αυτό που ζητάμε από το υπουργείο είναι να δώσει σαφείς οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς για το πώς να διαχειρίζεται τις περιπτώσεις τέτοιων παιδιών”.

Color Youth: “Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην πατριαρχία, τον εθνικισμό και την ομοφοβία”.

Proud Seniors Greece: «Διεκδικούμε την πλήρη άσκηση των δκαιωμάτων μας χωρίς διακρίσεις ή συμπεριφορές αποκλεισμού, λόγω της σεξουαλικότητάς μας στους χώρους υγείας».

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο: Υπάρχουν όλων των ειδών οικογένειες LGBTQ γονέων, διεκδικούμε νομοθετικές αλλαγές που μας επιτρέπουν την πλήρη πρόσβαση στη γονεϊκότητα.Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας στη γονεϊκότητα. Ελπίζουμε ότι είναι η τελευταία χρονιά που είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε, ισονομία για όλους!”

Υπερήφανοι Γονείς: «Οι αγάπες είναι πολλές, δεν μπαίνουν σε ένα κουτί, είναι όλες διαφορετικές. Είστε όλες παιδιά μας».

ΛΟΑΤ ΑμεΑ: «Χαιρετίζουμε περήφανα το Athens Pride με βασικό θέμα την παιδεία. Για τη ΛΟΑΤ ΑΜΕΑ αποτελεί η εκπαίδευση πάνω στα ζητήματα αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού υπό το πρίσμα καθολικών δικαιωμάτων. Στόχος μας είναι η εξάλειψη διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα εις βάρος του αναπηρικού κινήματος.»

ΛΟΑΤΚΙ Εργασιακής Υποστήριξης: “Όσο μία τρανς γυναίκα δεν μπορεί να δουλέψει σε άλλη δουλειά εκτός από τη σεξεργασία, όσο ένας γκέι ή μία λεσβία αναγκάζεται να ζει μέσα στην ντουλάπα για να διατηρήσει τη δουλειά του… άλλο τόσο θα είναι επιτακτική η ύπαρξή μας ως ομάδα”.

Fat Unicorns: «Θα ήθελα να πω μόνο ένα πράγμα: Δεν θα ακούτε κανέναν, θα τρώμε ό,τι και όσο θέλουμε, θα φοράμε ό,τι θέλουμε και θα κάνουμε κουμάντο στο δικό μας σώμα και ραντεβού στην παραλία!».

LGBTQI+ Refugees Welcome: “Όλες οι οργανώσεις και οι ΜΚΟ σε αυτή τη χώρα δεν μας έχουν υποστηρίξει. Πού είστε; Ενώ έχουμε αναγνωριστεί από το κράτος ως πρόσφυγες, είμαστε άστεγοι και υποσιτιζόμαστε. Είναι πολλοί πρόσφυγες στην ομάδα μας που δεν έχουν σπίτι και μένουν στο δρόμο. Εδώ γιορτάζουμε, αλλά οι συνάνθρωποί μου μένουν στο δρόμο. Είμαστε όλοι άνθρωποι.»

«Αλληλεγγύη προς όλους» ήταν το μήνυμα που έστειλαν σε κοινό τους μήνυμα οι 29 πρεσβείες, που στηρίζουν το Athens Pride. Οι αντιδήμαρχοι Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά, Λευτέρης Παπαγιαννάκης και Μαρία Στρατηγάκη τόνισαν πως «ο δήμος στηρίζει τις δράσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και είναι υπέρ ο πολιτικός γάμος να επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια». Η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη υποστήριξε, πως στόχος είναι η πλήρης ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Εκ μέρους του προέδρου της Βουλής και του Κοινοβουλίου, χαιρέτησε η βουλευτής Αννέτα Καββαδία, ξεκαθαρίζοντας, πως ποτέ δεν πρέπει να χωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση το φύλο, τη θρησκεία, ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η παρέλαση

Για πρώτη φορά πολύχρωμη παρέλαση ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ένταση σημειώθηκε κάποια στιγμή, όταν ομάδα ατόμων πλησίασε το μπλοκ της Δράσης αστυνομικών που συμμετείχε στη πορεία και δεν τους επέτρεπαν να παρελάσουν. Τη στιγμή της έντασης, από το σημείο περνούσε και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να μπει και αυτό στο στόχαστρο των αποδοκιμασιών. Ακούστηκαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Η συναυλία

Νωρίς το βραδάκι ξεκίνησε και η pride συναυλία με τους καλλιτέχνες να ξεσηκώνουν το κοινό. Η παρουσίαση έγινε από τη Σοφία Μουτίδου.

φωτογραφίες: Petar Vasic




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!