“Οι άντρες με το ροζ τρίγωνο” αύριο με την Εφημερίδα των Συντακτών

09/06/2017
από

Πρόκειται για τη συγκλονιστική αφήγηση ενός Αυστριακού, του Γιόζεφ Κ., ο οποίος έσπασε τη σιωπή του το 1965 και υπαγόρευσε αυτό το κείμενο στον συγγραφέα. Η μαρτυρία ενός ομοφυλόφιλου από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (1939 – 1945).

Οι πολιτικοί «αντίπαλοι» του ναζισμού είναι γνωστοί: στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κίτρινο τρίγωνο φορούσαν οι εβραίοι, κόκκινο οι πολιτικοί κρατούμενοι. Πλάι σε αυτούς όμως βασανίστηκαν και θανατώθηκαν και άνθρωποι που φορούσαν ροζ τρίγωνο – «τσουκνίδες που έπρεπε να ξεριζωθούν και να καούν» ή «ασθενείς που έπρεπε να ιασθούν».

Για την ίασή τους χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι καταναγκασμοί: η ψυχοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, ο ευνουχισμός, οι χειρουργικές επεμβάσεις, κάθε λογής ιατρικά πειράματα.

Διπλά θύματα, της ναζιστικής θηριωδίας και της λήθης που εξοβελίζει από τη συλλογική συνείδηση όλους τους ανεπιθύμητους, τα τραγικά βιώματα των ομοφυλόφιλων επί ναζισμού εξακολουθούσαν ίσαμε πρόσφατα να παραμένουν άγνωστα. Από τους ελάχιστους ομοφυλόφιλους που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μόνον ένας κατέθεσε δημόσια την εμπειρία του.

“Οι άντρες με το ροζ τρίγωνο” του Χάιντς Χέγκερ κυκλοφορούν αύριο με την «Εφημερίδα των Συντακτών – Σαββατοκύριακο».




Δες και αυτό!