Ο (έντονα) συμβολικός χαρακτήρας του φετινού Athens Pride

09/06/2017

Λίγες ώρες μας χωρίζουν, πλέον, από την έναρξη του Athens Pride, με την πλατεία Συντάγματος να φιλοξενεί τη φετινή διεξαγωγή του. Για πρώτη φορά, η πρώτη πλατεία (αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο αυτόν) της χώρας υποδέχεται το πιο πολύχρωμο φεστιβάλ Υπερηφάνειας, δημιουργώντας έναν έντονο συμβολισμό για της κοινότητα μας. Δεν είναι όμως και ο μόνος, καθώς ένα πλήθος άλλων γεγονότων και συγκυριών συναινούν, ώστε να μιλάμε για μία από τις πιο συμβολικές διοργανώσεις στην ιστορία του θεσμού.

Με το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου να βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση καθώς και με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης να μετρά ήδη ενάμιση χρόνο, η χώρα φαίνεται ν΄αναγνωρίζει πλέον κάποιες από τις βασικές μας διεκδικήσεις. Φυσικά και δε μιλάμε ακόμη με όρους πολιτικής ισότητας, αφού πολλά “άλυτα” θέματα (πολιτικός γάμος, παιδοθεσία, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, κλπ) εξακολουθούν να δημιουργούν συνθήκες διακρίσεων εις βάρος των LGBTQI+ πολιτών. Αντικατοπτρίζουν όμως τον δυναμισμό, με τον οποίο αυτά τα άτομα κινούνται.

Ένας δυναμισμός που αποτυπώνεται απ΄το πλήθος των οργανώσεων που μετέχουν φέτος στο Athens Pride αλλά και απ΄το ολοένα και αυξανόμενο κόσμο που βγαίνει στους δρόμους, συμμετέχοντας στην περήφανη παρέλαση. Κόσμος που μετριέται πλέον σε χιλιάδες και που αύριο δε θα κάνει την καθιερωμένη συμβολική στάση μπροστά απ΄τη βουλή, γιατί πολύ απλά αυτή (σ.σ. η Βουλή) θα είναι το σημείο αφετηρίας της.

Μαζί φυσικά και ένας σημαντικός αριθμός καλλιτεχνών (Μποφίλιου, Καραμουρατίδης, Ευαγγελάτος, Φουρέιρα, Σαμόλης, Stereo Soul κ.α.) που θα δώσουν ένα δυναμικό καλλιτεχνικό “παρών”, κλείνοντας την ημέρα με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο.

“Ανέκαθεν ο θεσμός των φεστιβάλ Υπερηφάνειας (γνωστά ως Pride) έφερε, μεταξύ άλλων, έναν σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα. Ένας συμβολισμός ενότητας, ελευθερίας και κυρίως αποδοχής της διαφορετικότητας για ένα κομμάτι του πληθυσμού που έχει βγει από την ντουλάπα και διεκδικεί ισότιμα την ύπαρξη του…”




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!