Οι gay μπαμπάδες πιο ενεργοί στο ρολό του γονέα

08/06/2017
από

Οι gay μπαμπάδες είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή των παιδιών τους απ’ ότι οι straight, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ Andrew Leland του Πανεπιστημίου Rutgers συμπεραίνει, ότι οι περισσότεροι gay άνδρες είναι πιο πιθανό να επιθυμούν να συμμετάσχουν στις σχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους. Η μελέτη του φαίνεται να επιβεβαιώνει και μια μελέτη από το Gay Lesbian Straight Education Network , που έδειξε επίσης, ότι οι gay μπαμπάδες είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν περισσότερο στη ζωή του παιδιού τους, από ότι οι straight μπαμπάδες.

Ο Leland αναφέρει, ότι οι άντρες που δήλωσαν ότι συμμετέχουν ενεργά στη ζωή των παιδιών τους «δουν προληπτικά σε ενδεχόμενες αρνητικές αντιδράσεις με το προσωπικό του σχολείου και με τις άλλες οικογένειες» .

Έτσι, με άλλα λόγια, οι gay αισθάνονται ότι επειδή οι άλλοι πρόκειται να τους κρίνουν για τις γονεϊκές τους δεξιότητες, ακριβώς επειδή είναι gay, τελικά δουλεύουν πιο σκληρά των γονείς.

Ο Abbie Goldberg, ερευνητής του Πανεπιστημίου Clark, έδειξε επίσης ότι η αυξημένη ποιοτική παρουσία των gay μπαμπάδων στη ζωή του παιδιού μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην πρωτοβουλία των γονέων να καταπολεμήσουν την προκατάληψη και να προβάλλουν την ορατότητα της γονεϊκότητας των ζευγαριών του ίδιου φύλου.

Σε δήλωσή του στο Live Science το 2012 σημείωσε, ότι οι gay γονείς γενικά τείνουν να είναι «πιο παρακινημένοι κι αφοσιωμένοι» κατά μέσο όρο, επειδή το επέλεξαν να γίνουν γονείς. Εξήγησε ακόμη, ότι σχεδόν το 50% των εγκυμοσυνών μεταξύ των ετερόφυλων ζευγαριών είναι τυχαίες, ενώ με τα ζευγάρια των gay ατόμων και των λεσβιών γυναικών αυτό συμβαίνει σπάνια.

Η μελέτη του Leland υπογραμμίζει, επίσης ότι υπάρχει πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα σε straight και gay γονείς, που ανήκουν σε παρόμοιο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.
Μάλιστα, ενώ οι λευκοί, πλούσιοι, gay άντρες είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν τους παραδοσιακούς γονεϊκούς ρόλους – ο ένας είναι ο «κουβαλητής» κι ο άλλος να είναι ο «γονέας που μένει στο σπίτι» – οι gay γονείς είναι πιο πιθανό να αισθάνονται περισσότερο “ελεύθεροι” απέναντι στους τυπικούς τύπους της κοινωνίας.




Δες και αυτό!