Τρόμος ξανά στο Λονδίνο – Νέα επίθεση

04/06/2017
από

Μια νέα νύχτα τρόμου βίωσε το Σάββατο το Λονδίνο. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 48 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όταν αργά το βράδυ ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια οι επιβαίνοντες σ’ αυτό μαχαίρωσαν περαστικούς στη γειτονική αγορά Μπόροου. Νεκροί από αστυνομικά πυρά έπεσαν και οι τρεις δράστες, με τις αρχές να έχουν αποκλείσει την περιοχή και να ανακοινώνει αύξηση της αστυνόμευσης σε όλη την πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την 3η τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία σε διάστημα τριών μηνών, η οποία σημειώνεται λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου. Λίγες ώρες μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση, οι πολιτικοί δέχονται πιέσεις από τους πολίτες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να αναβάλουν τις εκλογές.

Τρεις δράστες επέβαιναν σε λευκό κλειστό φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα κι έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο ανέβηκε πάνω στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησε. Οι επιθέσεις κράτησαν περίπου 8 λεπτά.

Τουλάχιστον τέσσερις Γάλλοι είναι μεταξύ των τραυματιών, ενώ ένας εκ των οποίων σοβαρά. Ένας άνδρας από τη Νέα Ζηλανδία που τραυματίστηκε στην επίθεση βρίσκεται σε τεχνητό κώμα, αφού τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στομάχι.

Ένα άλλο συμβάν στο Βόξολ, σε απόσταση περίπου 3,5 χιλιομέτρων, κρίθηκε ότι δεν σχετιζόταν με τις επιθέσεις, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.

Οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με μαχαίρια, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε ανθρώπους στην κοντινή αγορά Μπόροου, στη νότια πλευρά του Τάμεση. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια. Αρκετοί θαμώνες στην παμπ προσπάθησαν να απωθήσουν τους επιτιθέμενους, συμπλεκόμενοι με αυτούς.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένοπλα στελέχη της ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για επιθέσεις με μαχαίρια στο Μπόροου και ότι άνοιξαν πυρ. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήσαν ψεύτικα.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι έγιναν ελεγχόμενες εκρήξεις ύποπυτων αντικειμένων από την αστυνομία. Το επίπεδο ασφάλειας στο Λονδίνο βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο.

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έστειλε νωρίτερα το Σάββατο ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, καλώντας τους οπαδούς του να εξαπολύσουν επιθέσεις με φορτηγά, μαχαίρια και κάθε είδους όπλο εναντίον των «Σταυροφόρων» κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου Cobra για σήμερα το πρωί, κάνοντας λόγο για ένα φρικτό γεγονός και τονίζοντας πως η έρευνα εξελίσσεται ραγδαία.

Το κόμμα των Συντηρητικών αναστέλλει την προεκλογική του καμπάνια σε εθνικό επίπεδο. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης.

Η φιλανθρωπική συναυλία της Αριάνα Γκράντε που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μάντσεστερ για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 22ας Μαΐου θα διεξαθεί κανονικά, όμως τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τη βοήθεια των ΗΠΑ στην έρευνα, προσέφερε ο αμερικανός πρόεδρος στη βρετανίδα πρωθυπουργό σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, κάνοντας λόγο για «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση».

Την υποστήριξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και οι ηγεσίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ1




Δες και αυτό!