Ash Traylia: Συνέντευξη με μια Drag Queen απ΄τα εξωτερικά

31/05/2017

Μ’ αφορμή την εμφάνισή της στο Λουκούμι Bar για ένα μοναδικό σόου (παρέα με τη δική μας Zackie Oh!) συναντήσαμε τη διεθνούς – από το Βερολίνο μέχρι την Αυστραλία – φήμης Drag Queen Ash Traylia.

Ας αρχίσουμε με το drag name σου, πώς προέκυψε και τι σημαίνει για σένα;

Έπρεπε να παρουσιάσω ένα screening του Ru Paul’s Drag Race στο Βερολίνο, αλλά η drag mother μου ήταν στη Σκωτία για ένα σόου και δεν είχα την αυτοπεποίθηση να βαφτώ και να σχεδιάσω την εμφάνιση του χαρακτήρα που είχαμε δημιουργήσει μαζί (σ.σ.Victoria Honesty), οπότε ρώτησα τον εαυτό μου τι θα μπορούσα να κάνω πιοτεμπέλικα”. Μετά σκέφτηκα, ότι μου ταιριάζει αυτό, γιατί υπάρχει η φήμη για τους Αυστραλούς ότι είναιχαλαροίκαιάνετοι”, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια συγκάλυψη της απάθειας, η οποία οφείλεται στην απομόνωση (λόγω του ότι είναι ένας μικρός πληθυσμός που έχει απλωθεί σε έναν τεράστιο χώρο) και εκείνη τη στιγμή έσβηνα ένα τσιγάρο και έτσι γεννήθηκε η Ash Traylia. Τ’ όνομα είναι πολύ σημαντικό για μένα, συμβολίζει την κριτική που κάνω στον εθνικισμό, τον πατριοτισμό και στις ταυτότητες.

Πότε έκανες drag πρώτη φορά; Τι σε οδήγησε να το κάνεις;

Στα τέλη του 2015, παρουσίαζα έναν γυναικείο πρωτάθλημα πάλης σε λάσπη ως Victoria Honesty, 69 φορές πρωταθλήτρια πάλης στο “Urban Spree”, στο Βερολίνο και μετά έκανα περφόρμανς στο “The Club”, το “Lay All Your Love On Me” των Abba. Την ίδια περίοδο γνώρισα και την εναλλακτική drag σκηνή του Βερολίνου και με έλκυε το πάθος και η σπιρτάδα των περφόρμερ, όπως οι Olympia Bukkakis, Dusty Whistles, Lyra Pramuk και Cher Nobyl. Το ότι χρησιμοποιούσαν, δηλαδή, το drag ως ένα εργαλείο για να προκαλέσουν πολιτικές αλλαγές. Έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν με περφόρμανς και μπορώ να γίνω control freak, οπότε η δυνατότητα που σου δίνει το drag να είσαι σχολαστικός και να ελέγχεις τα πάντα γύρω από την τέχνη σου, απ’ το μακιγιάζ, την επιλογή τραγουδιών, την χορογραφία και την γκαρνταρόμπα είναι κάτι που με τράβηξε σε αυτό.

Και από τότε πώς έχεις εξελιχθεί; Έχει αλλάξει το τι σημαίνει για σένα το drag και το πώς το κάνεις;

Προσπαθώ μέσα από αυτό να συζητάω θέματα που αποσιωπούνται ή λάθος υποθέσεις που γίνονται, σχετικά με το cross dressing και επίσης προσπαθώ να συνεργάζομαι με όσο το δυνατόν περισσότερες περφόρμερ, που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες, γιατί είχα αρχίσει να βαριέμαι να πηγαίνω σε event και περφόρμανς, σχετικά με τον φεμινισμό που παρουσίαζαν drag queens σε έναν χώρο γεμάτο άντρες. Ακόμα με ενοχλεί η έλλειψη εκπροσώπησης ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες σε τέτοιους χώρους.

Είναι η πρώτη σου φορά στην Ελλάδα;

Όχι! Το 2012 δούλευα σε ένα hostel στην Κέρκυρα εκτός της καλοκαιρινής σεζόν και ήμουν πρόσφατα στην Κρήτη για 10 μέρες. Επιβιώνω, κυρίως, με κατεψυγμένες πίτσες, οπότε το να έχω πρόσβαση σε φρέσκιες ντομάτες με άλλαξε προς το καλύτερο.

Το drag έχει επηρεάσει την ερωτική σου ζωή;

Η εμπειρία του να πηγαίνεις σε σεξουαλικοποιημένα περιβάλλοντα, όπου κυριαρχεί η αρρενωπότητα, όπως συμβαίνει συνήθως στο Βερολίνο και να κάνεις πράγματα που την αμφισβητούν ή αμφισβητούν την έννοια του φύλου, είτε με το να φοράς γυναικεία ρούχα είτε με το να έχεις μια πιο θηλυκή συμπεριφορά είναι πολύ ενδιαφέρον. Παλιότερα, διάφοροι άντρες μου έλεγαν ότι ελκύονταν από εμένα επειδήδεν ήμουν και τόσο γκέι”. Αυτό επειδή είχα μούσι και έπαιζα σπορ μεγαλώνοντας, οπότε είχα έναν σωματότυπο πιο τυπικάαρρενωπό”. Η επιφανειακότητα αυτή, στο τι τους ελκύει, μου έξαψε την περιέργεια και μου έδωσε κίνητρο να θέλω να πειραματιστώ με τις κοινωνικές στάσεις των ανθρώπων μέσα από τοgender fucking”. Όταν φοράωγυναικείαρούχα σ’ ένα πάρτι ή σε δημόσιους χώρους, ο αρχετυπικόςαρρενωπός για αρρενωπότύπος θα με προσεγγίσει με περιέργεια και διάθεση να μεμελετήσεικι έτσι εγώ παίρνω τον ρόλο της δασκάλας, πράγμα που συνήθως δεν οδηγεί σε σεξουαλικές συναναστροφές. Αυτές προκύπτουν απ’ ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν αυτό που κάνω και γιατί το κάνω. Η ερωτική μου ζωή περιστρέφεται γύρω από το drag. Ήμουν ερωτευμένος με τηνdrag mother” μου πριν μεγεννήσεικαι είμαι ακόμα, παρόλο που έχουμε περάσει πολλά, έχουμε τσακωθεί στο παρελθόν, σε σόου, πηγαίνοντας για ψώνια, έχουμε ανταλλάξει χυδαία σχόλια ενώ είμαστε in drag. Ανακάλυψα, όμως, ότι μπορεί να είμαι στην καρδιά μου φορώντας ένα φουστάνι και κοιτώντας την.

Είχες καθόλου “Greek lovers”;

Εμμ…υπήρξε ένας τύπος, ο Δίας, που με έσυρε στην σπηλιά του όταν ήμουν στην Κρήτη πρόσφατα και ναι, εντάξει, έχεις μια αστραπή ,αλλά χωρίς την ανάλογη βροντή θα προστατέψω τον εαυτό μου απ’ αυτή την καταιγίδα. Καταλαβαίνεις τι εννοώ; Α, και μια Αφροδίτη, μια σκύλα, μου την έπεφτε αλλά δεν ήμουν σε λεσβιακό μουντ.

Βλέπεις RuPaul’s Drag Race; Ποια είναι η γνώμη σου;

Είναι γαμάτο. Το καλύτερο σόου στην τηλεόραση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Valentina έφυγε τόσο νωρίς. Γενικά δε βλέπω τηλεόραση. Χρειάζεται περισσότερα μουνιά, κατά την γνώμη μου. Χρειάζεται σίγουρα περισσότερα μουνιά.

Τι να περιμένει το κοινό από το σόου στην Αθήνα;

Οι προσδοκίες οδηγούν μόνο σε απογοήτευση. Ελάτε με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά να μοιραστούμε μερικές ιστορίες.

Και τέλος, ποια η γνώμη σου για αυτή την σκύλα την Zackie Oh!, που ήθελε να είναι κι αυτή στο σόου σου για να σε βοηθήσει να κλείσεις εμφάνιση στην Αθήνα;

Είναι εντάξει. Έχω συνηθίσει να εκμεταλλεύονται την επιτυχία μου, μου συμβαίνει από πάντα.

Photos by Sven Gutjahr.

Zak Kostopoulos

Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι οροθετικός queer ακτιβιστής που δραστηριοποιείται και γράφει κυρίως για θέματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλικότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!