Ρατσισμός: Η νέα τεράστια πρόκληση για την LGBTI κοινότητα

29/05/2017
από

Σύμφωνα με νέα έρευνα, με περισσότερους από 850 συμμετέχοντες gay άνδρες διαφορετικών φυλών, ο ρατσισμός αναδύεται σε μείζων θέμα εντός της LGBTI κοινότητας.


Περισσότεροι από 850 μαύροι, λευκοί, Ασιάτες, Νοτιοασιάτες, Άραβες gay άνδρες συμμετείχαν σε μια έρευνα από το Site Fact, όπου μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τη φυλή στην gay κοινότητα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 80% των μαύρων ανδρών, το 79% των Ασιατών ανδρών, το 75% των ανδρών της Νότιας Ασίας, το 64% των μικτών φυλών και το 100% των Αράβων ανδρών έχουν βιώσει κάποια μορφή ρατσισμού στην LGBTI κοινότητα. Είτε η εμπειρία τους αφορούσε σε κακοποίηση στη βάση της φυλετικής διάκρισης είτε σε απαξίωση του προσώπου τους από τους άλλους στην κοινότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των gay ανδρών γνωρίζουν αυτά τα πράγματα από πρώτο χέρι.

Το 63% των μαύρων κι ασιατών ανδρών δήλωσε ότι ο ρατσισμός είναι μεγαλύτερο ζήτημα γι ‘αυτούς από ότι είναι η ομοφοβία.

«Είμαι περισσότερος συνειδητοποιημένος για το χρώμα του δέρματός μου από ότι για τη σεξουαλικότητα μου» , λέει ο Gerry, 35χρονος. «Οι άνθρωποι σχολιάζουν περισσότερο το δέρμα μου και με έναν τρόπο υποτιμητικό» .

«Πηγαίνοντας σε ένα LGBTI Pride κι ακούγοντας ρατσιστικά σχόλια από gay άνδρες εναντίον σας, σας κάνει να αισθάνεστε ανεπιθύμητοι σε μια κοινότητα στην οποία θέλετε να είστε μέλος» , λέει ο Shabbis, 31χρονος άνδρας της Νότιας Ασίας από το Coventry, UK.

«Θα προτιμούσα να είμαι κάπου που υπάρχει ομοφοβία από κάπου που επιτραπεί ρατσισμός, επειδή εκεί θα μπορούσα να προσποιούμαι ότι είμαι straight. Δεν μπορώ να προσποιούμαι, όμως ότι έχω διαφορετικό χρώμα δέρματος ή ότι κατάγομαι από διαφορετική φυλή. Ο ρατσισμός είναι για μένα ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ρατσισμός δεν είναι μόνο του λευκού εναντίον των άλλων» , δηλώνει ο Ishan, 35 ετών από το Λονδίνο. Συχνά ακούω Ασιάτες να μην τους αρέσουν οι μαύροι ή ακόμα να μην αρέσει ο ένας Ασιάτης στον άλλον . Συχνά είμαστε ρατσιστές ακόμη και με τον εαυτό μας» .

Στις dating εφαρμογές

Πολλοί gay άνδρες έχουν παρατηρήσει την ανησυχητική τάση του casual ρατσισμού στα dating apps, όπως το Grindr. Πολυάριθμα προφίλ δηλώνουν φυλετικές προτιμήσεις, γράφοντας πράγματα τύπου “μόνο λευκοί” , “όχι μαύροι” ή ακόμη και πράγματα όπως “όχι σοκολάτα, ρύζι ή μπαχαρικά” .

«Όταν είχα μια φωτογραφία προφίλ που δεν ήταν τόσο προφανές αν ήμουν λευκός ή ασιάτης, διάφοροι τύποι μιλούσαν μαζί μου κανονικά μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιούσαν ότι ήμουν ασιάτης και τότε ξαφνικά είτε δεν μου ξαναμιλούσαν είτε μου έλεγαν ότι δεν είμαι ο τύπος τους” , θυμάται ο 32χρονος Matt από το Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Μ’ έχουν μπλοκάρει σε app επειδή είμαι Νοτιοασιάτης» , λέει ο Ari, 39 ετών από το Λονδίνο. “Ή επειδή με πέρασαν για μουσουλμάνο, αν και δεν είμαι. Έχω λάβει ακόμη και κακοποιητικά μηνύματα, που μου έλεγαν “πήγαινε πίσω στο σπίτι σου Paki” ή μια ερώτηση του τύπου αν ο Αλλάχ είναι ευτυχισμένος που είμαι σε αυτό το app.” 

Ειδικά οι μαύροι άνδρες, συχνά αντιμετωπίζουν στερεότυπα λόγω των φετίχ σε σχέση το μέγεθος του πέους τους. Το 82% των μαύρων ανδρών που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται προσωπικά αντικειμενοποιημένοι από τους λευκούς gay.

«Λευκοί άνδρες με πλησιάζουν συχνά και μου λένε ότι τους αρέσει το μαύρο έπος μου, ότι είμαι η φαντασίωσή τους κι έχουν την έντονη επιθυμία να αισθανθούν το μεγάλο μαύρο μόριό μου μέσα τους» , λέει ο Andrew, ένας 48χρονος από Μάντσεστερ. «Αυτό μπορεί να είναι εκφοβιστικό καθώς δεν έχουν ιδέα για το μέγεθος του πέους μου. Νιώθω σαν αντικείμενο.
«Με ενοχλεί ελαφρώς και πάντα αισθάνομαι ότι το χρώμα του δέρματος μου είναι φετιχοποιημένο» , προσθέτει ο 23χρονος David από το Λονδίνο. “Λαμβάνω μηνύματα όπως: “Δεν έχω κάνει ποτέ σεξ μ’ έναν μαύρο άντρα” , λες και είμαι ένα σπάνιο αντικείμενο για τη συλλογή τους.”

Στα club

«Ορισμένοι υπάλληλοι στην πόρτα των club μπορεί να είναι ιδιαίτερα εχθρικοί απέναντι στους έγχρωμους ανθρώπους» , λέει ο 29χρονος Jimmy, από τη Νότιο Ασία. «Αυτό δεν είναι μια άποψη, είναι ένα επαληθεύσιμο γεγονός – το έχω δει πολλές φορές. Πήγα επίσης στο Vauxhall μία φορά και μου είπαν ότι ο «καφέ φίλος μου» δεν “ταιριάζει με το ύφος” του μαγαζιού.”

«Το ανεκπαίδευτο προσωπικό στην πόρτα που δουλεύει για την προστασία του μαγαζιού είναι μέρος του προβλήματος», λέει ο συγγραφέας κι ακτιβιστής Vernal Scott. «Η ασφάλεια που εργάζεται σε αυτή τη θέση χρειάζεται εκπαίδευση σε θέματα ρατσισμού, όπως κι η διοίκηση και το προσωπικό των μπαρ» .
«Ο ρατσισμός δεν είναι απλώς μια λέξη, είναι μια εμπειρία» , εξηγεί ο Vernal. «Ένας λευκός gay άνδρας δεν μπορεί να καταλάβει, ή το πιο σημαντικό, δεν μπορεί να αισθανθεί την εμπειρία του να είναι κάποιος μαύρος και gay – και την εμπειρία της «διπλής μειονότητας» και των διακρίσεων που έρχονται μαζί της» .




Δες και αυτό!