Δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων στην Τσετσενία

24/05/2017
από

Ο αριθμός των gay και bi ανδρών που συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και οδηγήθηκαν στο θάνατο στην Τσετσενία έχει αυξηθεί δραματικά.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazetta – η οποία ήταν η πρώτη που ανέφερε αρχικά τους τρεις θανάτους gay και bi ανδρών στην περιοχή ήδη από τον Μάρτιο – σε χθεσινό της δημοσίευμα επιβεβαιώνει ότι το σύνολο των θυμάτων έχει φτάσει τα 26 άτομα.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν φαίνεται ότι είναι κι ένα μέλος της Νέας Εθνικής Φρουράς της Ρωσίας, που δημιούργησε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2016, της Rosgvardia. Ωστόσο, η Rosgvardia απορρίπτει τον ισχυρισμό.

Η εφημερίδα έχει παραδώσει τις πληροφορίες που έχει λάβει στην εξεταστική επιτροπή της Ρωσίας (ICR), ώστε να μπορούν να εξετάσουν την υπόθεση.

Μεταξύ των πληροφοριών αυτών είναι “ο κατάλογος των 26 Τσετσένων, που έπεσαν θύματα εξωδικαστικών δολοφονιών μόλις από την αρχή του έτους” .

Η ICR – με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ερευνών της ICR στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια του Β. Καυκάσου, Ιγκόρ Σόμπολ, δήλωσε ότι βρίσκονται σε στάδιο ελέγχου πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας.

Ωστόσο, η Novaya Gazetta, ανέφερε ότι ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι αρνήθηκε τη δίωξη gay και bi ανδρών στην περιοχή και μίλησε μάλιστα υπέρ μιας «gay παρέλασης» στην περιοχή.

Επιπλέον, η εφημερίδα ανέφερε ότι κάποια τσετσενική αστυνομία βοήθησε κρυφά μεταφέροντας τους καταλόγους με τα ονόματα των ατόμων, που είχαν συλληφθεί παράνομα σε μυστικές φυλακές. Γενικά, όμως πολλοί αξιωματικοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα κι αρνήθηκαν όλα τα γεγονότα που είχαν συμβεί.

Η Noyava Gazetta ανέφερε επίσης ότι οι οικογένειες των κρατουμένων έχουν αναγκαστεί να υπογράψουν συμφωνίες που να δηλώνουν, ότι εγκατέλειψαν την περιοχή από μόνοι τους. Οι συγγενείς έχουν κληθεί ακόμη να επικοινωνήσουν με τα θύματα για να τους παροτρύνουν να μην απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις, εάν τους προσεγγίσει η ομάδα που κάνει την έρευνα.

Η Τσετσενία κατηγορήθηκε ότι διαπράττει «γενοκτονία» εναντίον των gay ατόμων με καταγγελία που έρχεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Πάνω από 250.000 δολάρια έχουν συγκεντρωθεί από εκστρατείες στο Facebook για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Rainbow Railroad, ο οποίος βοηθά σήμερα τα θύματα να ξεφύγουν από την Τσετσενία.

Η κυβέρνηση του Κρεμλίνου και της Τσετσενίας αμφισβητούσαν επανειλημμένα τους ισχυρισμούς ότι gay άνδρες κρατούνται και βασανίζονται στην περιοχή.

Κι όλα αυτά παρόλο που ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Κάϊροφ, δήλωσε δημόσια ότι θέλει όλοι οι LGBT+ άνθρωποι της χώρας να έχουν εξαλειφθεί μέχρι τις 26 Μαΐου, ημέρα που συμπύπτει με την έναρξη των μουσουλμανικών διακοπών, του Ραμαζανιού.




Δες και αυτό!