Μπορούν οι δυο γονείς του ίδιου φύλου να είναι & βιολογικοί γονείς των παιδιών τους;

17/05/2017
από

Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι όχι ακόμη, αλλά θα είναι δυνατόν να συμβεί στο, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον.


Αμέτρητα ομόφυλα ζευγάρια σ’ όλο τον κόσμο, εδώ και πολύ καιρό, είχαν ένα μακρινό όνειρο, να μπορούν να είναι πατέρες και μητέρες στα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο, που είναι κι οι γονείς στα ετερόφυλα ζευγάρια.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η επιστήμη γύρω από το παιδί, που είναι βιολογικός απόγονος δύο πατέρων ή δυο μητέρων έχει κάνει άλματα.

Το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα, που ενέκρινε ένα νόμο για τη δημιουργία βρεφών από το DNA τριών ατόμων – συμπεριλαμβανομένων δύο μητέρων. Από τότε, οι κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι σε θέση να αντικαταστήσουν ένα ελαττωματικό μιτοχονδριακό DΝΑ από το ωάριο με υγιές DNA από ένα άλλο ωάριο κάποιας δότριας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να δημιουργήσουν κύτταρα σπέρματος και ωαρίου χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του δέρματος των δύο ομόφυλων γονέων.

Από τότε, είδαμε το πρώτο μωρό με τρεις βιολογικούς γονείς να έρχεται στη ζωή και τρίδυμα να γεννιούνται από δύο πατέρες. Πέρυσι, στη Νότια Αφρική, δύο άντρες – ο Theo κι ο Christo Menelaou – έγιναν βιολογικοί γονείς στα τρία παιδιά τους, έχοντας γονιμοποιήσει ένα ωάριο ο καθένας. Μετά τη γονιμοποίηση, ένα από τα ωάρια χωρίστηκε σε δίδυμα.

Το 2016, το New Scientist κυκλοφόρησε την είδηση, ότι ένα παιδί, που ήταν τότε πέντε μηνών, είχε γεννηθεί “χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική που ενσωματώνει DNA από τρεις γονείς” . Το αγόρι γεννήθηκε από γονείς από την Ιορδανία, χάρη στην πρωτοποριακή εργασία του John Zhang και της ομάδας του στο Κέντρο Γονιμότητας New Hope της Νέας Υόρκης. Χρησιμοποίησαν την ίδια διαδικασία που ψηφίστηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο το προηγούμενο έτος.


Ο Δρ. Guy Ringler, ειδικός γονιμότητας από την Καλιφόρνια, μιλώντας στο περιοδικό Time αναγνώρισε ότι υπήρχαν «διάφορα επιστημονικά εμπόδια» που δυσκόλευαν την εξέλιξη, αλλά δήλωσε ότι παρέμεινε θετικός για την επίτευξη του στόχου:

Είναι πιθανό να ζούμε στην εποχή, που η επιστήμη της αναπαραγωγής θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα έμβρυο από τα κύτταρα δύο ανδρών ή δύο γυναικών” , δήλωσε.

Άλλες μελέτες που προσπαθούν να δημιουργήσουν σπέρμα από μυελό των οστών έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενες. Παρά τους υπερβολικούς τους φόβους τα πειράματα συνεχίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, είτε μέσω μυελού των οστών, βλαστοκυττάρων, είτε με άλλο τρόπο, φαίνεται ότι οι βιολογικοί γονείς του ίδιου φύλου, σύντομα θα είναι ένα χαρακτηριστικό της καθημερινής μας ζωής.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!