Ευρώπη 2017: Οι καλύτερες & οι χειρότερες χώρες για τα LGBTΙ άτομα

17/05/2017

O νέος «Rainbow χάρτης» της Ευρώπης κυκλοφόρησε σήμερα απ’ την ILGA-Europe. Ο χάρτης αποτυπώνει το που βρίσκεται κάθε χώρα της Ευρώπης σε σχέση με LGBTΙ δικαιώματα (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2016) με βάση συνολικά 48 κριτήρια που είχαν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τα εγκλήματα μίσους, την αναγνώριση των τρανς, ιντερσεξουαλ ατόμων, κλπ.

Οι 49 χώρες που συμμετέχουν κατατάσσονται και σε μια ακόλουθη λίστα σύμφωνα και με το σκορ που συγκεντρώνουν.

Eλλάδα

H Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση της λίστας, συγκεντρώνοντας το σκορ του 47% σε σχέση με τα LGBTΙ δικαιώματα. Φέτος, η χώρα βρίσκεται δύο θέσεις χαμηλότερα από πέρσι (15η θέση).

Σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο:

Καθώς καταφράφηκαν οι πρώτες πολιτικές ενώσεις (σύμφωνο συμβίωσης) μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, συζυτήσεις για περαιτέρω νομοθετικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Νέες διατάξεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων εισήχθησαν στο εργατικό δίκαιο, προσθέτοντας στη σχετική νομοθεσία όρους ισότητας, που αποσκοπούν στην προστασία των ανθρώπων στο χώρο εργασίας. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου κι η έκφραση φύλου περιλαμβάνονται πλέον ως προστατευόμενοι λόγοι σε μια σειρά σεναρίων απασχόλησης. Ένας τομέας δικαίου, που δεν αναγνωρίζεται στα ελληνικά καταστατικά, αναφέρεται στη νομική αναγνώριση φύλου και στη σωματική ακεραιότητα. Η ανάγκη να διορθωθεί αυτό είναι ξεκάθαρη. Ανταποκρινόμενο σ’ αυτό το κενό, ένα νομοσχέδιο (βασισμένο στον τυποποιημένο νόμο της Μάλτας του 2015) έχει κατατεθεί από μια κοινοβουλευτική νομική επιτροπή. Ο Γενικός Γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναγνώρισε, επίσης, την ανάγκη να συμπεριληφθούν στους νέους νόμους διατάξεις που αφορούν στους ιντερσεξ ανθρώπους.

Δείτε ολοκληρη την έκθεση εδώ

Στην κορυφή

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται -για δεύτερη χρονιά- η Μάλτα, η οποία συγκετρώνει και το υψηλότερο σκορ (88%), ενώ ακολουθούν η Νορβηγία (78%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (75%)

Στον πάτο

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Αρμενία (7%), η Ρωσία (6%) και το Αζερμπαϊτζάν (5%) ακριβώς όπως και τις 2 προηγούμενες χρονιές.




Δες και αυτό!