Γιατί σήμερα γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα κατά της ομο/αμφί/τρανς-φοβίας

17/05/2017

Στις 17 Μαΐου του 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δημοσίευσε την αναθεωρημένη έκδοση του καταλόγου «ψυχικών νοσημάτων» (ICD), στον οποίο η ομοφυλοφιλία δε συμπεριλαμβανόταν ως ψυχική διαταραχή. Έτσι, από το 2004 στις 17 του Μάη γιορτάζεται αυτή η επέτειος ως Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας.

Οι γκέι, οι λεσβίες, τα τρανς άτομα, αλλά και κάθε άτομο, το οποίο δεν εντάσσεται ή αποκλίνει από το ετεροκανονικό σχήμα ή δεν ευθυγραμμίζεται με τους αναμενόμενους ρόλους των κοινωνικών φύλων, γίνεται συχνά στόχος λεκτικής, σωματική ακόμη και σεξουλαικής κακοποίησης.


*Οι συμβουλές στο βίντεο βασίστηκαν σε σχετικό ενημερωτικό υλικό της Colour Youth


Η κατάσταση Παγκοσμίως παραμένει γενικά κακή…

  • Οι ομόφυλες σχέσεις εξακολουθούν να είναι παράνομες σε 72 χώρες.
  •  Αυτές οι 72 χώρες αντιπροσωπεύουν το 37% των κρατών μελών του ΟΗΕ.
  • Όσον αφορά τη θανατική ποινή το Σουδάν, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία κι η Υεμένη την εφαρμόζουν. Επιπλέον, η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε επαρχιακό επίπεδο σε 12 βόρειες χώρες στη Νιγηρία και στη νότια Σομαλία. Στη Μαυριτανία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ υπάρχει νόμος, αλλά δεν είναι γνωστό ότι εφαρμόζεται. Στις περιοχές που ελέγχονται από τον ISIS/ISIL/Dash στο Ιράκ και στη Συρία, η θανατική ποινή για τον ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό εφαρμόζεται από τοπικούς μη κρατικούς φορείς.
  •  Το 2013 πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταγράφτηκε ότι ζουν σύμφωνα με νόμους και κανονισμούς που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Αυτό δεν περιλαμβάνει τα 8 κράτη των ΗΠΑ, που εξακολουθούν να έχουν νόμους, που απαγορεύουν στα σχολεία να διδάσκουν κάτι θετικό για την ομοφυλοφιλία (GLSEN.org). Μόνο το 0,06% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες που προστατεύουν επισήμως τους ανθρώπους από την ομοφοβική ρητορική μίσους.
  • 33 Αφρικανικές χώρες έχουν σαφείς ποινικούς νόμους κατά των ομόφυλων σχέσεων μεταξύ ανδρών. Σε 24 από αυτές, αυτοί οι νόμοι ισχύουν και για τις γυναίκες.
  • 23 από τις 46 ασιατικές χώρες ποινικοποιούν τη συμπεριφορά του ιδίου φύλου.
  • 2.343 καταγεγραμμένες δολοφονίες τρανς ατόμων συγκεντρώθηκαν από την Trans Murder Monitoring σε 69 χώρες παγκοσμίως από τη 1 Ιανουαρίου 2008 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2016, εκ των οποίων οι 1.834 αναφέρθηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
  • Στην Ευρώπη, 41 χώρες αναγνωρίζουν την ταυτότητα φύλου των τρανς ατόμων, με μόνο 4 χώρες να έχουν διατάξεις που στηρίζουν τις διαδικασίες για την αυτοδιάθεση του ατόμου.
  • 23 ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν απόδειξη στείρωσης για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Στην Ελλάδα…

  • Βάσει των αποτελεσμάτων του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2016, το 60% των περιστατικών που κατεγράφησαν αφορούσαν γκέι, λεσβίες, αμφί, τρανς ή κουίρ άτομα.
  • Σημειώστε, ότι το 21,2% των επιθέσεων που καταγράφτηκαν είχαν ως αποτέλεσμα σωματικές βλάβες.
  • Σε ποσοστό 33,3% τα θύματα στοχοποιήθηκαν λόγω ταυτότητας φύλου ή λόγω της σύνδεσής τους με άτομο τρανς ή/και της έκφρασης φύλου.
  • Παρόλο που μειώθηκαν οι καταγραφές επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε σχέση με το 2015, λόγω του φόβου και της στοχοποίησης των θυμάτων, ο αριθμός τους παραμένει υψηλός.
  • Σε 50 περιστατικά, το θύμα δήλωσε, ότι δεν ήθελε να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, γιατί δεν είχε εμπιστοσύνη στις αρχές, ή γιατί δεν ήθελε να μάθουν οι γονείς του το σεξουαλικό προσανατολισμό του, ή γιατί δεν θεωρούσε το περιστατικό αρκετά σοβαρό και σημαντικό, ώστε να εμπλακεί σε μια ποινική διαδικασία. Καθένα από αυτά τα ποσοστά καταδεικνύει τον κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ σε δημόσιους χώρους (Δ.Τ. 31/05/17).
  • Μάλιστα, οι τρανς γυναίκες είναι στατιτικά αποδεδειγμένο, ότι κινδυνεύουν τέσσερις φορές περισσότερο να αποπειραθούν αυτοκτονίας ή να κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις σε σχέση με τις λεσβίες, αμφισεξουαλικές, κουίρ, ή ασεξουαλικές γυναίκες, λόγω κάποια επίθεσης.

Ευτυχώς, η κατανόηση κι η αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου αυξάνεται…

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέγραψε την ομοφυλοφιλία από το Εγχειρίδιο της Διεθνούς Ταξινόμησης Ασθενειών του 1990.
  • Το 87% των χωρών του κόσμου κινούνται προς μια ισχυρότερη κοινωνική έγκριση του ομόφυλου σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Παγκόσμια έρευνα έδειξε ότι η Κένυα ήταν η μόνη χώρα στην οποία η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας ήταν μικρότερη στους νέους παρά στους ηλικιωμένους.
  • Ο γάμος έχει θεσμοθετηθεί για ζευγάρια του ίδιου φύλου σε 21 χώρες: Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Καναδά, Νότια Αφρική, Νορβηγία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Αργεντινή, Δανία, Βραζιλία, Γαλλία, Ουρουγουάη, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο (εκτός από την Ν. Ιρλανδία), Λουξεμβούργο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιρλανδία και Κολομβία με την Φινλανδία να εντάσσεται το 2017. Επιπλέον, ο ομόφυλος γάμος αναγνωρίζεται και τελείται σε 10 πολιτείες του Μεξικού.
  • 22 επιπλέον χώρες αναγνωρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης σε άτομα του ίδιου φύλου.
  • Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί σε 1.500 είδη ζώων κι είναι πιο διαδεδομένη σε ζώα με πολύπλοκη ζωή αγέλης.


    2017: Ο ρόλος της οικογένειας….

Δεδομένης της εγγύτητας των ημερομηνιών των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας των Οικογενειών με τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας, για το 2017 αποφασίστηκε το ενδιαφέρον της επετείου να επικεντρωθεί στο ρόλο που διαδραματίζουν οι οικογένειες στην ευημερία των LGBTIQ μελών τους και στον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολύχρωμων οικογενειών.

Εστιάζοντας το θέμα στην οικογένεια ενισχύεται η προβολή κι η φωνή των γονέων LGBTIQ παιδιών, των πολύχρωμων οικογενειών και των παιδιών LGBTIQ γονέων, ενώ οι οικογενειακές αξίες ανακτώνται από την συντηρητική οπτική και αναδεικνύονται από μια περισσότερο προοδευτική θέση.


Πηγές:

ILGA 
IDAHO
Transgender Europe

International Social Survey Program, 2011 in Smith, Tom W. 2011. Attitudes towards Same-Gender, Sexual Behavior across Time and across Countries. Chicago, IL: NORC.

International Social Survey Program 2008 in Public Attitudes towards Homosexuality and Gay Rights- Introduction across Time and Countries – Tom W. Smith,∗ Jaesok Son,† and Jibum Kim‡ November 2014

University of California – Riverside. “Same-sex Behavior Seen In Nearly All Animals, Review Finds.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 June 2009


*Οι συμβουλές στο βίντεο βασίστηκαν σε σχετικό ενημερωτικό υλικό της Colour Youth




Δες και αυτό!