Γιατί το ΚΚΕ δεν ψήφισε το σύμφωνο κι είναι επιφυλακτικό για την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

11/05/2017
από
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συνέντευξη στη Lifo έδωσε ο γενικός γραμματέας της κ.ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας -μεταξύ άλλων- γιατί “το κόμμα του δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης” και γιατί είναι “επιφυλακτικός στην υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια”.

— Το ΚΚΕ ήταν από τα κόμματα που δεν ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης. Πώς γίνεται το κατεξοχήν αριστερό κόμμα να αντιτίθεται σε πράξεις ελευθερίας; Και γιατί είστε επιφυλακτικοί στην υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια;

Παρουσιάστηκε ως πράξη ελευθερίας, ως προοδευτικό μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αλλά και από τα άλλα κόμματα για να κρύψει την επίθεση διαρκείας σε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων, ιδιαίτερα της νεολαίας. Τι έλεγαν; Ότι αφού δεν μπορούν να έχουν όλοι μόνιμη και σταθερή δουλειά, να είναι ασφαλισμένοι, να έχουν σύνταξη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, ώστε κανένας να μην εξαρτάται από κάποιον άλλον οικονομικά, κοινωνικά, ας επεκταθούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί καταναγκασμοί που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στο πλαίσιο του γάμου των ετερόφυλων ζευγαριών και σε άλλες μορφές συμβίωσης. Το ΚΚΕ παλεύει για μια σειρά κοινωνικά δικαιώματα (εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) που αφορούν την εργατική τάξη, τον λαό, ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλή ή θρησκεία. Όπως παλεύει σταθερά και ενάντια στον ρατσισμό που εκδηλώνεται εις βάρος ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Πιστεύουμε, επίσης, ότι άλλα ζητήματα που υπάρχουν στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, όπως για παράδειγμα τα κληρονομικά, μπορούν να διευθετηθούν μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών, συμβολαιογραφικών πράξεων, ότι μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον Αστικό Κώδικα για ομόφυλα ζευγάρια. Η επιφύλαξή μας σε σχέση με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια σχετίζεται με την άποψή μας για την ολόπλευρη κοινωνική προστασία των παιδιών. Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί έρευνες για τα παιδιά που έχουν υιοθετηθεί, οι οποίες όμως αναφέρονται σε ένα πολύ μικρό δείγμα, χωρίς επιστημονικά κριτήρια, δε μελετάνε τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού από τη στιγμή της υιοθεσίας μέχρι την ενηλικίωση.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO



ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!