Ρατσιστική επίθεση σε βάρος τρανς προσφύγων στη Λέρο

05/05/2017
από

Επίθεση σε βάρος δύο τρανς γυναικών προσφύγων με τρανσφοβικά και ρατσιστικά κίνητρα από άντρες που επέβαιναν σε μηχανάκι συνέβη την Τετάρτη 3 Μαΐου στο νησί της Λέρου.

Οι δύο γυναίκες επέστρεφαν στη Δομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, όπου διαμένουν, όταν αιφνιδιάστηκαν από τους δύο δράστες, που τις προσέγγισαν χωρίς να γίνουν αντιληπτές οι προθέσεις τους, καταφέρνοντας να χτυπήσουν τη μία με ξύλο ή χοντρό καλώδιο, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο της Λέρου.

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) καταγγέλλεται ρατσιστική και τρανσφοβική επίθεση κατά των δύο τρανς προσφύγων.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

Την Τετάρτη 3 Μαΐου και στις 17:30 μμ, περίπου, δύο τρανς γυναίκες που διαμένουν στο νησί της Λέρου σε δομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δέχτηκαν επίθεση την ώρα που πήγαιναν προς την κατοικία τους, από άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανάκι.

Οι γυναίκες δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τίποτε περισσότερο, διότι οι δράστες τις αιφνιδίασαν από πίσω. Από την επίθεση χτυπήθηκε η μία από τις δύο, μάλλον με ξύλινη ράβδο ή καλώδιο, η οποία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λέρου, για να της παραστούν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τους αλληλέγγυους, στο νησί υπάρχει ομάδα είκοσι (20) ατόμων περίπου, που δρουν με βάση ρατσιστικά κίνητρα και η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Οι εκφοβισμοί και οι επιθέσεις από μηχανοκίνητες ομάδες κατά προσφύγων, που προσπαθούν να ξαφνιάσουν τα θύματα, να τα χλευάσουν και να τα χτυπήσουν είτε με χρήση ξύλινων ράβδων, είτε με χτυπήματα και κλωτσιές, ολοένα και αυξάνονται, ενώ η τοπική αστυνομική αρχή, δεν κάνει τίποτε γι αυτό.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε η μία τρανς πρόσφυγας που κτυπήθηκε βίαια, νοσηλεύεται ακόμη στο νοσοκομείο της Λέρου.

Ακόμη σύμφωνα με δημοσίευμα της 4ης Μαΐου 2015 στην Εφημερίδα των Συντακτών, η επίθεση αυτή στην Λέρο είναι τρίτη από μία σειρά επιθέσεων κατά προσφύγων, όπου στην τελευταία θύματα ήταν τέσσερις πρόσφυγες που κτυπήθηκαν από αγνώστους με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα. Μάλιστα στο δημοσίευμα καταγράφεται και εκεί η επίθεση που δέχτηκε η μία τρανς πρόσφυγας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θύμα επίθεσης έπεσε το απόγευμα της Τετάρτης μια τρανς πρόσφυγας που διαμένει στο Λακκί. Την ώρα που επέστρεφε στον χώρο της, δέχτηκε επίθεση από άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και φέρει τραύμα από κατακόρυφο χτύπημα σε όλο το σώμα, πιθανότατα από λάστιχο ή άλλο αντικείμενο.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), καλεί την Ελληνική Πολιτεία, τις τοπικές αρχές που όπως φαίνεται παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις κατά προσφύγων είναι επανειλημμένες δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε για την σύλληψη και δίωξη των δραστών των εγκλημάτων μίσους κατά προσφύγων, καθώς και την Ύπατη Αρμοστεία, να πράξουν ότι είναι απαραίτητο, αφενός μεν τηρώντας το κράτος δικαίου, αφετέρου να προστατέψουν αποτελεσματικά όλες και όλους τους πρόσφυγες στο νησί της Λέρου, αλλά και παντού.

Τέλος, καλούμε την Πολιτεία να σκύψει με τη δέουσα προσοχή για την προστασία όλων προσφύγων, και ιδιαίτερα της ευάλωτης υποομάδας των τρανς προσφύγων. Το ΣΥΔ, από τον Ιούνιο του 2016, έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αποτελεσματική προστασία των τρανς και γενικότερα των LGBTI προσφύγων και για την απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

 




Δες και αυτό!