Ολική εξάλειψη του HIV σε ζωντανούς ζωικούς οργανισμούς

03/05/2017
από

Οι επιστήμονες εξαλείφουν εντελώς τον ιό HIV σε ζωντανούς ζωικούς οργανισμούς για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας τη μέθοδο “αποκοπής και επικόλλησης” γονιδίων.

  • Αμερικανοί επιστήμονες μόλυναν τρεις ομάδες ποντικών με το ιό HIV και στη συνέχεια προσπάθησαν να τον αφαιρέσουν.
  • Μία από τις ομάδες μολύνθηκε με HIV-1 και μία με EcoHIV (το ισοδύναμο του HIV-1 στα ποντίκια).
  • Η τρίτη ομάδα ήταν σ’ ένα «εξανθρωπισμένο μοντέλο» ποντικιών στα οποία είχαν μεταμοσχευθεί ανθρώπινα Τ-λεμφοκύτταρα, κύτταρα όπου ο ιός HIV τείνει να κρύβεται και να καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την ανίχνευσή του.
  • Χρησιμοποιώντας την επεξεργασία γονιδίων, η επιστημονική ομάδα κατόρθωσε να εξαλείψει τον ιό και να αποτρέψει την περαιτέρω μόλυνση.
  • Ελπίζουν τώρα να ξεκινήσουν τις δοκιμές με κλινικές μελέτες στον άνθρωπο.
    Οι επιστήμονες έχουν θεραπεύσει ζωντανούς ζωικούς οργανισμούς από τον ιό HIV χρησιμοποιώντας την τεχνική CRISPR γονιδιακής επεξεργασίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο ιός παραμένει μη ανιχνεύσιμος εξαιτίας της ικανότητάς του να κρύβεται σε λανθάνουσα κατάσταση. Αλλά τώρα, με τη νέα αυτή έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, Αμερικανοί επιστήμονες έδειξαν, ότι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν εντελώς το ΗIV από ανθρώπινα κύτταρα που εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια – αποτρέποντας την περαιτέρω μόλυνση.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν επιτύχει την πλήρη εξάλειψη του ιού σε ζωικούς ζωντανούς οργανισμούς – ανοίγοντας το δρόμο για την κλινική δοκιμή στον άνθρωπο.
Το πιο συναρπαστικό είναι ότι η μελέτη από τη Σχολή Ιατρικής του Lewis Katz στο Πανεπιστήμιο Temple και το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh περιελάμβανε έναν «εξανθρωπισμένο» ζωντανό ζωικό οργανισμό, στον οποίο είχαν αρχικά μεταμοσχευθεί ανθρώπινα κύτταρα ανοσοποιητικού συστήματος και στη συνέχεια μολύνθηκαν από τον ιό.

Αυτό το νέο πείραμα, με επικεφαλής τον Dr. Wenhui Hu στο LKSOM, βασίζεται στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας, στην οποία είχαν καταφέρει να διαγράψουν τον ιό HIV-1 από το γονιδίωμα των περισσότερων ιστών. Ένα χρόνο αργότερα, κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό από κάθε ιστό.

«Η νέα μας μελέτη είναι πιο ολοκληρωμένη», δήλωσε ο Δρ. Hu.

«Επιβεβαιώσαμε τα δεδομένα από την προηγούμενη δουλειά μας και βελτιώσαμε την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής επεξεργασίας των γονιδίων. Δείχνουμε επίσης, ότι η τεχνική μας είναι αποτελεσματική σε δύο επιπλέον μοντέλα ποντικών, εκ των οποίων το ένα αφορά σε οξεία μόλυνση σε κύτταρα ποντικού και το άλλο αφορά σε χρόνια ή λανθάνουσα μόλυνση σε ανθρώπινα κύτταρα» .

Η ομάδα εξέτασε τρεις ομάδες ποντικών. Στην πρώτη, μολύνθηκαν ποντίκια με HIV-1. Στη δεύτερη, μολύνθηκαν ποντίκια με τον σοβαρό τύπο EcoHIV (το ισοδύναμο HIV-1 για τα ποντίκια). Στην τρίτη χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο “ανθρωποποιημένου” ποντικού, που εμβολιάστηκε με ανθρώπινα ανοσοκύτταρα και στη συνέχεια μολύνθηκε με τον HIV-1.

Στη θεραπεία της πρώτης ομάδας, κατάφεραν να απενεργοποιήσουν γενετικά τον HIV-1, μειώνοντας την έκφραση RNA των ιϊκών γονιδίων έως και κατά 95%, επιβεβαιώνοντας τα προηγούμενα ευρήματά τους.

Η δεύτερη ομάδα είχει μια πρόσθετη πρόκληση: ο ιός είναι πιο επιρρεπής σε καλπάζουσα διάδοση και πολλαπλασιασμό.

«Κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης, ο ΗIV αναπαράγεται ενεργά», εξήγησε ο Δρ. Khalili.

«Με τα ποντίκια που μολύνθηκαν με τον EcoHIV, μπορέσαμε να διερευνήσουμε την ικανότητα της στρατηγικής CRISPR / Cas9 να εμποδίσουμε την αναπαραγωγή του ιού και να αποτρέψουμε ενδεχομένως συστηματική μόλυνση».

Η μελέτη τους εξάλειψε το 96% του EcoHIV από τα ποντίκια, παρέχοντας την πρώτη απόδειξη για την εξάλειψη του HIV-1 με την τεχνική CRISPR / Cas9.

Τέλος, στο τρίτο ζωικό μοντέλο: συμμετείχαν “εξανθρωπισμένα” ποντίκια που έφεραν μεταμοσχευμένα ανθρώπινα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Τ κυττάρων, στα οποία ο HIV τείνει να κρύβεται.

«Αυτοί οι οργανισμοί φέρουν τον ιό HIV σε λανθάνουσα μορφή στα γονιδιώματα των ανθρώπινων Τ κυττάρων, όπου ο ιός μπορεί να ξεφύγει από την ανίχνευση» εξήγησε ο Δρ. Hu.

Μετά από μία μόνο θεραπεία με την τεχνική CRISPR/Cas9, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αφαιρέσουν πλήρως τα ιικά θραύσματα από τα λανθάνοντα μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα ενσωματωμένα σε ιστούς και στα όργανα του ποντικού.

Η νέα μελέτη σηματοδοτεί ένα άλλο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επιδίωξης μιας μόνιμης θεραπείας για την λοίμωξη από τον HIV.

Το επόμενο στάδιο θα ήταν η επανάληψη της μελέτης σε πρωτεύοντα θηλαστικά, ενός πιο κατάλληλου ζωικού μοντέλου, προκειμένου να αποδειχθεί περαιτέρω η εξάλειψη του DNA του HIV-1 σε λανθάνοντα μολυσμένα Τ κύτταρα κι άλλες θέσεις ιπποειδών για τα HIV-1 Κύτταρα του εγκεφάλου» , δήλωσε ο Δρ. Khalili.

«Ο τελικός στόχος μας είναι μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους ασθενείς.»




Δες και αυτό!