Στη Ρωσία προσπαθούν να «θεραπεύσουν» την ομοφυλοφιλία

27/04/2017
από

Μπορεί τυπικά η ομοφυλοφιλία να μην θεωρείται πλέον «ασθένεια» στον ανεπτυγμένο κόσμο, πλην όμως, το γεγονός ότι αυτό άργησε να συμβεί – μόλις το 1992 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έπαψε να την θεωρεί «αρρώστια» – φαίνεται ότι έχει συμβάλει στην λανθάνουσα κυριαρχία των ρατσιστικών στερεοτύπων. Η Ρωσία, είναι μία από τις χώρες όπου η ομοφυλοφιλία αποτελεί αιτία παρενοχλήσεων, ακόμη και αντικείμενο… «θεραπείας».

Η ρωσική υπηρεσία του BBC αναφέρει σε σχετικό της αφιέρωμα, ότι μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων στην εφημερίδα «Novaya Gazeta» για παρενοχλήσεις ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία, τα ρωσικά ΜΜΕ άρχισαν να φιλοξενούν μαρτυρίες της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, σύμφωνα με τις οποίες, οι οικογένειές τους προσπάθησαν να τους στείλουν για «θεραπεία».

Η Ρωσία σταμάτησε τυπικά να θεωρεί την ομοφυλοφιλία «ασθένεια» μόλις το 1999 (στις ΗΠΑ, από το 1973) και βέβαια, όπως σημειώνει το BBC, δεν αναγνωρίζεται καμία «μέθοδος θεραπείας». Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που «καλούν» τους συνανθρώπους του να «θεραπευτούν» από την ελεύθερη επιλογή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Ένας από τους πρώτους «ειδικούς» στην Ρωσία που «παρέχουν υπηρεσίες θεραπείας» από την ομοφυλοφιλία είναι ο ψυχοθεραπευτής, Γιαν Γκολαντ, μαθητής του Σοβιετικού ψυχοθεραπευτή, Νικολάι Ιβάνοφ, ο οποίος επεξεργάστηκε τα λεγόμενα «τρία στάδια θεραπείας από την ομοφυλοφιλία». Με την βοήθεια αυτής της μεθόδου, ο Γκόλαντ υποστηρίζει ότι «θεράπευσε» 78 ομοφυλόφιλους και 8 τρανσεξουαλικούς. Ήταν η σκληρή μετασοβιετική δεκαετία του ’90 που «θριάμβευε» ο Γκόλαντ, λαμβάνοντας ακόμη και βίντεο για αμοιβή λόγω της κατάρρευσης του ρουβλιού.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα σήμερα. Πολλές ιστοσελίδες διαφημίζουν ανάλογες «θεραπείες», κάτι που σημαίνει πως υπάρχει και εν δυνάμει σχετική «αγορά». Μια «συνεδρία» μπορεί να κοστίζει και 5.000 ρούβλια, δηλαδή περίπου 80 ευρώ. «Χρυσωρυχείο», δηλαδή, σε σχέση με τα μέσα εισοδήματα στην χώρα.

Την απάνθρωπη αυτή τακτική χρησιμοποιούν και θρησκευτικές οργανώσεις. Για παράδειγμα, σχετικές «υπηρεσίες» «προσφέρει» η Ευαγγελική Χριστιανική Αποστολική Ενωση, η οποία έχει συστήσει μάλιστα και σχετικό «Κέντρο Αποκατάστασης της Προσωπικότητας»…

Η 27χρονη σήμερα Μαρία διηγείται στο BBC, ότι στα 13 της η οικογένειά της την εξανάγκασε με βία να πάει στην εκκλησία επειδή της άρεσαν τα κορίτσια. Εκεί της έριχναν αγιασμό προσευχόμενοι, λέγοντάς της πως το ότι την ελκύουν οι γυναίκες είναι «έργο του σατανά». «Κατέστρεψαν τον ψυχισμό μου» λέει σήμερα η Μαρία. «Βλέπω ακόμα εφιάλτες. Ο παπάς με φόβιζε με διαβόλους και με την κόλαση».

Η 23χρονη Τατιάνα λέει ότι οι γονείς της την εξανάγκαζαν σε συνεδρίες με ψυχοθεραπεύτρια, η οποία της έδωσε αντικαταθλιπτικά φάρμακα και την συμβούλευσε να νοσηλευθεί για διάγνωση.

Η 19 τρανς Ευγενία διηγείται επίσης ότι πέρασε από διάφορους γιατρούς, οι οποίοι αρνούνταν να δεχθούν ότι ένιωθε γυναίκα.

Το βέβαιο είναι, ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για να χειραφετηθεί η ανθρωπότητα από τον σκοταδισμό

πηγή: tvxs.gr




Δες και αυτό!