Κύπρος: Μάρτυρες περιστατικών ομοφοβίας το 97% των μαθητών

21/04/2017
από

Το 97% των Κύπριων μαθητών έχει πέσει μάρτυρας περιστατικών ομοφοβίας, τρανσοφοβίας και ρητορικής μίσους, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιήθηκε το 2012 και που τοποθετεί τη χώρα μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης.

Τα φαινόμενα αυτά όχι απλώς δεν μειώθηκαν από τότε, αλλά εντάθηκαν μετά και από τη λεκτική επίθεση του Αρχιεπισκόπου προς τα μέλη της Accept ΛΟΑΤ Κύπρου, αναγκάζοντας την οργάνωση να λάβει δράση. Πιο συγκεκριμένα, μετά από πρωτοβουλία της ομάδας νέων της Accept ΛΟΑΤ Κύπρου ενεργοποιήθηκε την Πέμπτη μία διαδικτυακή πλατφόρμα για καταγγελίες περιστατικών βίας σχετικών με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Μια τέτοια πλατφόρμα, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι αναγκαία καθώς τα φαινόμενα αυτά δεν λαμβάνουν την προσοχή που αρμόζουν και ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία ανεξάρτητη πηγή πληροφοριών που να καταγράφει τα κρούσματα. Επιπλέον, άτομα που έχουν υποστεί βία θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταγγείλουν το περιστατικό με απλό και ανώδυνο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να βρεθούν σε καταστάσεις που θα τα φέρουν σε ακόμη πιο άβολη θέση. Έπειτα, όπου χρειάζεται, θα υπάρχει παρέμβαση της Αστυνομίας και ειδικών.

Όπως σημείωσε στον Φιλελεύθερο ο πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤ Κώστας Γαβριηλίδης: «Δυστυχώς έχουμε δει ότι υπάρχει πρόβλημα με την καταγραφή, καθώς τα κρούσματα είναι εκεί αλλά είτε δεν καταγράφονται καθόλου είτε δεν καταγράφονται ως ομοφοβικά ή τρανσοφοβικά. Ίσως για αυτό τον λόγο να βλέπουμε αρκετές περιπτώσεις που τα θύματα δεν θέλουν να απευθυνθούν στις αστυνομικές Αρχές, επειδή άλλοτε φοβούνται την αντιμετώπιση που θα λάβουν από τους αστυνομικούς και άλλοτε θεωρούν ότι είναι μάταιο καθώς δεν πρόκειται να εισακουστούν. Στόχος μας είναι να έρθουμε κοντά σε αυτά τα άτομα, τα οποία έχουν υποστεί λεκτική ή και σωματική βία, και να δούμε και το εύρος του προβλήματος», ανέφερε και πρόσθεσε πως «το ότι προτάθηκε από την ομάδα νέων της οργάνωσης αναδεικνύει και την ανάγκη της νεολαίας για αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων. Για αυτό πρέπει να γίνει και διαδικτυακά». 

 




Δες και αυτό!